Sosyal Medyada Tacizle Mücadele | Engellemek yetmez!

Sosyal Medyada Tacizle Mücadele | Engellemek yetmez!

Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter. Hepsinin kendine uygun dinamikleri var. Hepsi tüketilecek ve üretilecek dijital veriler ve izler oluştururken, amaçları ve kullanım şekilleri birbirlerinden oldukça farklı. 

Sosyal Medyada Tacizle Mücadele

Sosyal medyada çeşitli plaformları hepimiz gün içinde sıklıkla kullanıyoruz. Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter..Eğitmen ve dijital iletişim profesyoneli Gamze Nurluoğlu özellikle LinkedIn’de yaşanan taciz olaylarına dair LinkedIn’in aldığı önlemler ve kullanıcıların tacize uğramaları durumunda neler yapmaları gerektiğiyle ilgili kullanıcıları bilgilendiriyor.

LinkedIn bugün kendini, çalışma hayatındaki insanların diğerleri ile yine iş amacı ile iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan profesyonel sosyal iş ağı ve sosyal paylaşım platformu olarak tanımlıyor. Yine LinkedIn bu topluluğa katılanların kendilerini güvende hissetmesi için çalışmalar yapıyor. Çünkü küresel ölçekte linkedIn üzerinden iş bahanesi ile sıklıkla kadınlar tacize uğruyor. Platformun tacizi önlemek için araç ve sistemlerini sürekli geliştirmek için yaptığı çalışmaları ve kullanıcıların bu tür bir tacizle karşılaşmaları durumunda ne yapmaları gerektiğini eğitmen ve dijital iletişim profesyoneli Gamze Nurluoğlu şöyle yorumluyor:

“LinkedIn kendini; üyelerin bilgi sahibi olmaya, anlamlı ilişkiler kurmaya ve iş bulmaya geldiği aktif bir profesyonel topluluk olarak tanımlıyor. Üyelerin bu topluluğa güvenle katılabilmeleri için kendilerini güvende hissetmeleri gerektiğini de vurguluyor. Güven duygusu ise bu arada en hassas olanı; çünkü platformda spam, uygunsuz veya taciz edici içerik paylaşıldığında risk altına giren ilk duygu. Özellikle biz kadınlar için.

We Are Social tarafından yayımlanan Ocak 2021 verilerine göre Türkiye’deki LinkedIn kullanıcılarının yüzde 67,5’i erkek, yüzde 32,5’i kadın. Ana akışları, paylaşılan mesajları göz önünde bulundurduğumuzda ise istenmeyen mesajlara, tacizlere uğrayanların da kadın üyeler olduğunu görüyoruz genellikle. Gün geçmiyor ki iş bahanesi ile bir kadın daha taciz edilmesin Linkedin’de. Peki bu sadece Türkiye’nin problemi mi? Hayır aslında. Bu global bir problem. İşte tam da bu nedenle Linkedin burada tacizi önlemek için araçlarını ve sistemlerini sürekli geliştirme adımı atıyor. Bu sistemlerin daha iyi çalışması için temel adım ise; üyelerin olumsuz deneyimleri bildirmeleri. Çünkü bildirilen her raporu; detaylı inceliyor ve oradaki davranışlar sistemler tarafından da inceleniyor. Bugüne kadar ki incelemelere göre de ne yazık ki bildirilen taciz vakaları büyük ölçüde özel mesajlardan oluşuyormuş. Yani Linkedin’in kamusal alanında çekinenler, harika profillere sahip olanlar; özel mesajlarda istediği gibi karşı tarafı taciz edebiliyor. Çünkü orada kimse yok ve iki kişi arasındaki durumun çoğu zaman gizli kalacağını düşünüyorlar.

Bazen kişiler bunu ifşa ediyor, bazen raporluyor ama çoğu zaman da engelleyip kurtulmaya çalışıyor. Engellemek tek başına yeterli değil. Öncelikle sizi rahatsız eden bir “taciz” durumu ile karşı karşıyaysanız bunu platforma bildirin.

Tacizin tanımı ne derseniz; Linkedin şöyle açıklıyor: Her üyenin taciz deneyimi benzersiz ve kişiseldir. Sizi rahatsız, tedirgin ediyorsa ve güven duygunuzu zedeliyorsa bu sizin için bir taciz olabilir”

“Engellemek Yetmez”

Özel mesaj üzerinden tacizle mücadele biraz daha derin. Üyeler birbirleri ile iletişimde oldukları için özellikle hedef alındıklarını düşünerek daha ciddi bir güvenlik sorunu ile karşı karşıya olunduklarını düşünüyorlar. Bu durumda genellikle LinkedIn’e bildirmek yerine, engelleyip sorunu ortadan kaldırma davranışı gerçekleştiriliyor. Bunun ardında ise taciz eden üyenin haberi olur korkusu yatıyor. LinkedIn veya benzer platformların hiçbirisi şikayet konusunda hiçbir raporu üçüncü taraflarla paylaşmıyor. Yani bir kullanıcı şikayet edildiği an, şikayet edeni öğrenmesi mümkün değil. 

Burada tüm platformların Profesyonel Topluluk Politikaları’nı her daim vurgulaması gerektiğini hatırlatan Nurluoğlu, linkedIn üzerinden tacizin nasıl tespit edildiğini de şöyle açıklıyor:

Taciz Tespit Mekanizması

Tacizin tespitinde Linkedin cinsel taciz edici mesajlar gönderen üyelerin davranışlarının genellikle üç kategoriye ayırıyor. Bunlar; romantik dolandırıcılar, uygunsuz istekler ve hedefli taciz.

- Romantik Dolandırıcılar: Bir üyeyi dolandırmak için romantik mesajlar kullanarak sahte veya saldırıya uğramış hesaplar aracılığıyla mali dolandırıcılık yapan üyelerdir.

- Uygunsuz İstekler: Linkedin bir flört sitesi değildir; ancak bazı üyeler uygunsuz bir şekilde diğer üyeleri romantik amaçlarla sohbet etmek isterler. Bu üyeler, genellikle tanımadıkları üyelere ilişki talep eden birden fazla mesaj gönderir. Bu popülasyonu, bu davranışı tespit etmek için tasarlanmış makine öğrenimi ile ele alınır.

- Hedefli Taciz: Bu, takip etme veya trolleme gibi platform dışı bir görüşme veya anlaşmazlığı Linkedin’e getirmeyi içerir. Bu ihlaller daha az yaygındır ve sahte hesaplardan veya gerçek üyelerden kaynaklanabilir.

Taciz Algılama Sistemi

İlk olarak gönderen davranışını (örneğin, site kullanımı, gönderilen davetler, vb.) bir davranış modeli ile puanlıyor. İkinci aşamada mesajın içeriğini bir mesaj modeli ile puanlıyor. Son olarak ise sohbetteki iki üye arasında kurulan etkileşimi yine etkileşim modeli ile puanlıyor. Her bir modelleme kendi içinde şüpheli trafik işaretlemedikçe bir sonraki modele geçmiyor. Son olarak bu taciz algılama sistemi, taciz edici olduğu tespit edilen mesajları gizleyen ve alıcılara bunları gizleme ve kolayca bildirme seçeneği sunan yeni bir özellik karşımıza çıkarıyor. 

Kullanıcı davranışında da bu taciz bildirim evrelerinin geliştirilmesi önem taşıyor. Çünkü davranış geliştirildikçe ve tacize karşı ön uyarı oldukça üyelerin güvenliği de artacak. 

Nurluoğlu sözlerini şöyle bitiriyor: “Linkedin’in bu gelişmeler ile ilgili açıklaması çok net. Bu konuda şöyle diyor: Linkedin’de tacizi tespit etmek ve azaltmak ekibimiz için en önemli önceliktir. Bu zorlu sorunu çözmek için mükemmel bir çözüm olmasa da Linkedin’deki tacizi ve üyeler üzerindeki etkisini en aza indirmek için stratejimizi geliştirmek için her gün çalışıyoruz. Platformlar, yapay zekalar ve sistemler ile kendini her gün geliştirirken; keşke insanlar da geliştirse ve tacizi, zorbalığı hayatın hiçbir alanında yaşamasak ne güzel olur.”

Gamze Nurluoğlu Hakkında;

Çalıştığı kurumlar ile dijital iletişim alanında küresel ve yerel birçok markaya hizmet veren Gamze Nurluoğlu, aynı isimli şirketi ile sağlık, gıda, teknoloji, hizmet ve turizm olmak üzere birçok sektörde hizmet veren kurum, kuruluş ve kişilere danışmanlık yapmaktadır.


Gamze Nurluoğlu, dijital platformların algoritmaları hakkında sahip olduğu uzmanlığı ile kişiler ve kurumlar için dijital mecraların etkili ve doğru kullanımı için danışmanlık ve eğitim veren bir şirkettir.

Gamze Nurluoğlu bugün 250’den fazla danışanına, marka konumlandırma, strateji, dijital kanal yönetimi, içerik geliştirme ve dijital proje geliştirme alanlarında hizmet sunmaktadır. 



Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Togg, Milli Takımlar Ana Sponsoru Oldu

Şahika Ercüment, Baykal Gölü'nde buz altına dalacak

Castrol Ford Team Türkiye, Ege Rallisi’nde Podyumda!

Almanya'da İstanbul için tarihi imza

Şampiyon Takım Kupasını Nigel Hayes-Davis’ten Aldı

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin masa tenisi sporcusundan üstün başarı

Galatasaray zoru başarabilecek mi? Fenerbahçe tura çok yakın

“Bu istikrarsızlık benim kabahatim mi?”

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Zeynep Abdullahoğlu densizliğe Atatürk'le yanıt verdi

İGA'da aracını park eden Zafer Algöz, ücrete isyan etti

Uyuşturucu iddiası | Polat çifti avukatından açıklama

İsmail Türüt | Onlar gibi şarkı yapsam köprüden atlar intihar ederim

Üsküdar'da Sevgi Pazarı kuruluyor

Göknur Sevgililer Günü için söyleyecek

Beste Acar'ın telefonundan çıkan böceğin sırrı!

Mahmut Tuncer'in Kayınvalidesi Yüksel Özsoy hayatını kaybetti

Kız Kardeşim Projesi Yeni Yıldızlarını Arıyor

Miting meydanlarını gölgeleyen küfürlere tepki yağıyor

TKP: Yönetici ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır

Özgür Özel'in hedefinde AKP ve yandaş medya var

CHP 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gidiyor

İmamoğlu, adaylığını açıkladı ortalığı karıştırdılar

Arıkan: Lükse, şatafata var, emekliye gelince yok!

Yeni infaz düzenlemesi ile teröristler af mı edilecek?

Osman Gökçek'in 'iftar' iftirasına sert tepki

Erdoğan'a oy verdim diyen İYİ Partiyi vekil CHP'ye katılacak

Ahmet Zeki Üçok, Meral Akşener'i suçladı

Tıklamadan önce düşünün

KOBİ’ler için hassas verileri koruma rehberi

Yalnızlığa ‘robot eş’ çözümü korkutuyor!

Kişisel Verilerimizi Korumak Geleceğimizi Korumaktır

TEKNOFEST 2025’te Yepyeni Bir Yarışma

İşten çıkarılmadınız, dolandırıldınız!

Geleceğin Sağlık Çözümleri TEKNOFEST Gençleri Tarafından Şekillenecek!

TECH İstanbul dijital dönüşümün zirvesinde

Sarsılmaz, Enforce Tac ve IWA’da fark yaratıyor

TEKNOFEST Robolig Yarışmasına Başvuru İçin Son 8 Gün!

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

‘R’ Harfini Söyleyemeyen Çocuklar İçin Gizli Neden: Dil Bağı

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

Spora yeni başlayacak çocukların yapması gerekenler!

Sahurda ne kadar su içmeli?

Şehir Hayatı Kalbinizi Yoruyor

Su arıtma cihazları, yararlı mineralleri öldürüyor mu?

Her 5 çocuktan biri büyüme sorunu yaşıyor

Ümit Gürelman’a Vefa Konseri

Beylikdüzü'nde metrobüsler çarpıştı, ölü ve yaralılar var

Seyyar baz istasyonu kurarak dolandırmışlar

İstanbul depremi için harita yayınlayarak bilgilendirdi

Selçuk Bayraktar'dan sonra Güler Sabancı'yı kopyaladılar

Çağlayan Topaloğlu'ndan ortalık karıştıran iddialar

Mardin Ovası için korkutan uyarı bilim insanlarından geldi

Sigorta sektörü 2025 zirvesinde buluşacak

Sofradaki Sessiz Kahraman | Gerçek Gıdanın Psikolojiye Etkisi

Gözaltına alınanların isimleri belli oldu

İBB'ye İSKİ operasyonu Sazlıdere intikamı mı?

İstanbul'da deprem | Naci Görür önemli soruya cevap verdi

İstanbul'da deprem | 6,2 için uzmanlar ne diyor?

23 Nisan kutlu olsun | Milli Karargah 105 yaşında

İstanbul Boğazı Yunus Gözlem etkinlikleri başlıyor

Tıklamadan önce düşünün

AcerPro'nun 20.Yılı Dijital Dönüşümün Mimarı

Menenjit saatler içinde ölüme neden olabiliyor!

Gençler ‘dalgalı’; kıdemli çalışanlar ‘ikinci’ ve ‘portföy’ kariyer peşinde

Bodrum Rallisi'nde heyecan dorukta

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Rüzgar endüstrisi 2.2 milyar dolara ulaştı

Türk doktorlardan tıp tarihinde dünyada bir ilk

Anksiyete kişinin işlevselliğini bozuyorsa önlem alınmalı!

Orzaks, Bilimin Işığında Geleceğe Yatırım Yapıyor

Sigorta Sektörünün Dijital Dönüşümünde 20 Yıllık Yolculuk Acerpro

İstanbullular Millet İftarında buluştu

Bursa'da otelde yangın faciası 2 kişi can verdi

Boykot listesi güncellendi, dev meydan mitingleri geliyor

Yükleniyor