Ahmet OKUMUŞ

            Uzun zamandan beri bu köşeden hep ama hep esnaf sanatkarın sorunlarını dile getiriyorum. 11 yılı aşkın bir zamandan beri de ülke genelinde 488 meslek dalında hizmet veren camianın tepe noktası Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ve şoförlerimizin her sorununda yanlarında olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile yakın çalışmakta olduğum için sorunları çok yakından biliyorum. Yazmayım diyorum ama artık kendimi tutamıyorum. Çünkü yapılan yanlışları çok iyi ve yerinde biliyorum. Ama sayın bakan ülke genelinde servis aracı sayısını artmayı başarı gibi basın toplantısı ile açıklaması çok garip. 

            KORSAN YASASI NE İŞE YARADI

            Anlayacağınız duyan duymayana haber versin. Memlekette esnaf ve sanatkar halen varmış ve yaşıyormuş. Bunu ben değil sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı Bey açıkladı. Neymiş efendim 2014 yılının ilk 5 ayında en gözde meslek servis aracı işletmeciliğiymiş. Çok para kazanıyor ya bu servisler sayıları da her geçen gün artıyor. Hatta ülke genelindeki esnaf ve sanatkarların 1 milyon 500 bini aşkın işletmeye sahip olduklarını da açıklamış. Evet, işletme sayısı doğru. Ama bunu neden göğsünü gere gere anlatıyor pek anlamış değilim. Sebebine gelince ülke genelinde 2002 yılında AKP iktidara geldiği zaman 4 milyon 500 bini aşkın esnaf ve sanatkar bulunuyordu. Bugün ülke genelindeki esnaf ve sanatkar sayısı 1 milyon 546 bin 102’ye, iş yeri sayısı ise 1 milyon 665 bin 658’e kadar geriledi. 2002 yılında 120 bin civarında taksici var iken bugün taksici sayısı 74347’ye kadar geriledi. 2002 yılında ülke nüfusu 70 milyon civarında iken bugün 76-77 milyondan bahsediliyor. Yükselmesi gereken rakamlar düşmüş. Sebebi ise korsan taksiciliğin artmasıdır. Sözde çıkarılan korsan yasası da işe yaramadı. Çünkü artık korsan taksiciler renta car adı altında çalışıyor ve taksicinin ekmeğini elinden alıyorlar.

            -“KENDİ MEMLEKETLERİNDE YABANCI OLDULAR”

            Yukarıda verdiğim örnekleri çoğaltabiliriz. Etrafınıza şöyle bir bakın ülke genelinde 650 bin civarında olan sadece bakkal sayısı bugün büfelerle birlikte bu sayı 167 bin 825’e, 750 bin civarında olan ve şuan halen 300 bini takozda yatan kamyon ve kamyonetçi sayısı 49 bin 405’e kadar geriledi.  80 binin üzerinde sadece büyük şehirlerde dolmuş var iken bugün ülke genelinde minibüsçülük yapanların sayısı 82 bin 041’e kadar geriledi. Metrolar artınca dolmuş sayısı ülke genelinde 54 binler seviyesine düştü. Dolmuşçuluğu bırakan insanlarda başka iş bilmediği için servis araç ı işletmeciliğine soyundular.  Sayın bakanın verdiği rakamlar içerisinde kahvecilerin sayısının artışının da ilk 4’de oluşu dikkatimi çekti. Bir ülkede kahvehane, kıraathane, çay ocağı niçin artış gösterir. Tabii arz ve talepten dolayı. Peki, arz ve talep bu kesimde neye göre şekillenir tabii işsizlik oranına göre. Ülkede Suriyeli vatandaşlar cirit atıyor. Bakın size çok acı bir örnek vereyim yeni illerimizden kilisin mevcut nüfusu 95 bin iken bugün Suriyelilerin gelmesiyle bu sayı 235 binler civarına çıkmış durumda. Yani anlayacağınız sadece Kilis’teki Suriyeli sayısı 140 bin civarında ve Kilis halkı kendi ülkelerinde adeta yabancı gibiler.

            -“KENDİNİZLE ALAY ETTİRMEYİN”

            Bakın bunları yazmak istemezdim ama mecbur kaldım uzun zamandan beri susuyorum. Ama olmuyor. Hiç etrafınızda eskisi gibi camcı, terzi, yorgancı, manav, balıkçı cenaze levazımatçısı gibi meslekler ve iş yerleri var mı? Tabi ki var diyeceksiniz. Peki, kaç tane var desem. Hepiniz hemen parmaklarınızla saymaya başlarsınız. Kusura bakmayın ama bazı meslekler artık çoğu yöremizde yoktur bile. Bakın ülke genelinde 170 taşçı,  97 cenaze levazımatçısı,68 arı kovanı imalatçısı ve 49s mobilya tasarımcısı kalmış. Şimdi sayın bakan Yazıcı bakkallığı, servis işletmeciliğini ve kahveciliği gözde meslek sayıyor. Ne yapsın vatandaş iş yok, aş yok. Üstüne üstlük birde Suriyelilerimiz ve şimdi de Irak’tan kaçanları hesaba katarsak bu insanlar ne yapsın. Tüm bunlara rağmen bu esnaf ve sanatkar ayakta durmaya çalışıyorsa bu insanları kutlamak gerekir. Esnaf ve sanatkarımızla, insanımızla adeta alay eden bu insanlara artık bir ders vermeli diye düşünüyorum. Çünkü bu kadar dalga geçilmez.  
 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.