Uzun zamandan beri beklenen yasa çıktı. 1997 model ve daha eski aracını hurdaya ayıranın Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu ile trafik cezası ve faizleri silinecek. Ekonomik ömrünü tamamlamış 20 yaş ve üzeri araçlarla ilgili yapılan düzenleme resmen yürürlüğe girdi. Düzenlemeden kamyon, kamyonet, çekici, minibüs, otobüs, panelvan, otomobil, arazi taşıtı ve motosiklet olmak üzere ortalama 2.1 milyon aracı ilgilendiriyor. 
 
-“31 ARALIK 2018’E KADAR ALIMLAR SÜRECEK”
Çoğunlukla vergi ve trafik cezası borcu bulunan bu araçlarla ilgili yapılması gereken işlemler var. Yasadan yararlanmak için süre başladı ve 31 Aralık 2018’e kadar sürecek. Önce Trafik Tescile, aracınızı hurdaya ayırmak istediğinizi beyan etmeniz gerekiyor. Buradaki işlemlerden sonra bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek aracın birikmiş tüm vergi ve ceza borçlarını sildireceksiniz. Vergi dairesinden hurda aracınızı teslim için size bir numara verilecek. Daha sonra araç teslim edilebilecek.

KİLO BAŞINA PARA 
 İşte en önemli ve püf nokta burada. Belli kilonun üzerinde araçlara kilo başına ödeme yapılması gündemde. En son çıkan hurda yasasında Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), 3500 kilonun üzerindeki araçlara model yılına göre kilo başına 1.5 lira civarı hurda parası ödemişti. Unutulmamalı ki önceki yasa genelde kamyonları kapsıyordu. Şimdi ise tüm araçlar olmak üzere 2.1 milyon aracı kapsıyor. Kilo başına hurda alımı için yeni düzenleme yapılmalı. Aksi halde yasanın çıkması bir şey ifade etmiyor. Yapılması gereken gerekli afların yanında hurda araçlar kilosu ne olursa olsun belli bir bedel karşılığında belirlenecek bir kuruluş tarafından alınması sağlanmalı. Çünkü, borcu olan araç üzerinden hurda araçların hesabı yapılıyor. Unutulmamalı ki borcu olmayıp ta hurda yaşını geçmiş on binlerce araç var. Hiçbir ödeme yapmadan araçları sahipleri niye bedelsiz olarak hibe eder gibi veresinler ki? 
 
ÖDEME BİR AY İÇİNDE
Eğer hurda alımında başarı isteniyorsa her ilde hurda araçlar için teslim merkezi oluşturmalı. Mutlaka bu araçlara bir bedel ödenmeli. Bedelsiz olarak kimse aracını bağış yapar gibi vermez. Bu da kimsenin menfaatine olmaz. Hurda araçlara bedel konulmalı ve ruhsatta yazan ağırlık kilolarına göre alınıp bedeli ödenmeli. Daha önce ruhsat üzerinden kilo hesabı yapılıyor ve 1 ay içerisinde ödeme yapılıyordu. Yine aynı uygulama yapılmalı. Geçmişte Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu ücreti ödüyordu. Bugünde il özel idareleri ödeyebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda destek verebilir. Araçların hurdaya ayrılması çevre, hava, çalışma hayatı ve sağlığımız için çok önemli. Sonuçta temiz hava ve sağlıklı bir gelecek için bu yatırımlar çok önemli.   
 
-“HER YIL 9 MİLYARLIK HURDA İTHAL EDİYORUZ”
Hurda araçların toplanması ile temiz hava, sağlıklı toplum açısından ne kadar önemli ise milyonlarca hurda aracın ekonomiye kazandırılması o kadar önemli. Aldığımız havanın temizlenmesi ile hastalıklar, hastanelerdeki yoğunluklar ve harcamalar azalacak. Bir başka önemli konu ise acilen paramızın dışarı çıkmaması için geri dönüşüm stratejisi hazırlanmalı. Çünkü her yıl 9 milyarlık hurda ithal ediyoruz. Hurda araçları alırken bir bedel ödenmesi yasayı başarılı kılar. Bu yasanın başarılı olması  ile paramız kasamızda kalır ve temiz hava soluruz. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.