Hamilelik döneminde kilo almak zararlı mı?

Halilelik döneminde kilo almanın riski var mıdır? Hamilelik ve beslenme ilk kez anne olacak kadınlar için kritik bir süreçtir.

23 Eylül 2013 Pazartesi 02:24
Hamilelik döneminde kilo almak zararlı mı?






Anne adayları hamile kaldıklarını öyrendiklerinde sevinçle birlikte kilo almanın da endişesini yaşarlar. İçinizde başka bir canlı vücudun, sizden bir parçanın olmasını düşünmek kendi kendiliğinde muhteşem bir histir.  Bu yüzden de yemek yeme gibi en basit olay bile bir anda karmaşık bir durum gibi görünmeye başlıyor ve bu da gayet doğaldır. Ama tabi ki, kadın vücudu kendi içinde yeni bir hayat taşımak için yaratılmıştır. Bazı kadınlar büyük yalnış yaparak iki kişi için yiyorum diyerek yemekleri gereken yemeğin 2 katını yiyorlar. Bu tamamen büyük bir hatadır. Hamileliğin ilk aylarında normal bir diyet uygulamanız tavsiye edilir. Aksi takdirde bu, ileride kiloların alınmasına yol açmış olacaktır. Ama aynı zamanda da gelecek kiloları düşünerek yemeğinizi asla azaltmamalısınız. Bebeğinizin ihtiyaçları fazla değildir. Ama doktorunuzla konuşarak onun ihtiyaçı olan besinleri tüketmeniz gerekiyor.
Hamilelik döneminde tabi ki, ilk uzak durmanız gereken şeylerden biri de alkoldür. Aynı zamanda dışarıda akşam yemeklerinden (özellikle ağır şeylerden) ve atıştırmalık şeylerden de uzak durun. Bunlar sizin gereksiz yere  kalori almanıza neden olacaktır.
Sosis ve salamlardan, az pişmiş veya iyi yıkanmamış yiyeceklerden uzak durmayı da unutmayın. Aynı zamanda hamilelik döneminde  iyi ve sağlıklı beslenin, bunu yalnızca hamile olduğunuz için değil, aynı zamanda kendi sağlığınız için de edin.Hamilelik süresince aşağıdaki ayrıntılara uymaya özen gösterin;

Hamilelik süresinde önerilen beslenme şekli, tüm temel besin maddelerinden herbirinin yeterince ve düzenli olarak alınması şeklinde özetleniyor.

Temel besin madddelerinin şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar hariç her birinden hergün belli miktarlarda mutlaka alınmalı.

Şekerler ve yağ miktarı yüksek gıdalar (yağların temel besin maddeleri içinde önemleri büyüktür, burada kastedilen aşırı "yağlı" yiyeceklerdir) ise besleyici özellikleri düşük ve kalorileri yüksek olan gıdalardır ve size ve bebeğinize yararları yoktur.

Gebelikte bazı özel durumlar hariç düzenli vitamin kullanımı mutlaka gerekli değildir. Gebelik dönemi boyunca ihtiyaç duyduğunuz vitaminlerin tümü düzenli beslenme yoluyla alınabilir ve doğru olanı da budur. Şu ana kadar varlığı saptanmış vitaminler dışında vücudun kullandığı çok sayıda vitamin vardır ve bunlar keşfedilmeyi beklemektedir.

Düzensiz beslenip vitamin ilaçlarına güvendiğinizde gerekli olan ihtiyacınızın tümüyle karşılanmadığından emin olabilirsiniz.
Ancak erken gebelik dönemindeki şiddetli bulantı ve kusmalarda ve ileri derecede beslenme yetersizliği gösteren anne adaylarında ise düzenli beslenmeye ek olarak vitamin tedavisi elbette vermekteyiz.

Demir ihtiyacına dikkat; Kan yapımında önemli yeri olan demir için ise farklı şeyler söylenebilir: Ne kadar demir içeriği yüksek besinlerle beslenirseniz beslenin, gebelikte ihtiyaç duyduğunuz demiri alabilmek için belli bir gebelik haftasından sonra (genellikle gebeliğin ikinci yarısından itibaren) düzenli olarak demir içeren ilaçlar kullanmalısınız.    

Alacağınız demirin bebeğinizin demir depolarının oluşmasındaki önemini unutmayın.


Tüm bu demir ihtiyacının besinlerden karşılanabilmesi için alınması gerekli besin miktarı normalden fazla kalori içerir ve bu yüzden uygun bir beslenme biçimi değildir.


Öğün sayısını artırın, hamilelikte günlük öğün sayınızı en az beş olacak şekilde tekrar ayarlayın.

Burada amaç midenin aşırı dolmasını ve size rahatsızlık vermesini engellemektir. Toplam alacağınız gıdayı üç öğün yerine beş ya da daha fazla öğünde yemek, erken gebelikte bulantı şikayetlerinizi engellemede, gebeliğin geç dönemlerinde de mide yanması ve şişkinlik şikayetlerinizi önlemede yardımcı olacaktır.

Su her ne kadar öyle gözükmese de aslında temel bir besin maddesidir.

Suyu ve sıvı içeren gıdaları gebelik öncesi döneme göre daha fazla miktarlarda almanız kabızlık yaşamanızı engellemeye yardımcı olacak ve özellikle yaz aylarında halsizlik şikayetlerinizin azalmasını sağlayacaktır.

İdrar renginizin açık sarıdan daha koyu sarı bir renkte olması (idrar yolu enfeksiyonunuz yoksa) sıvı alımınızın yetersiz olduğunun habercisidir.

Günlük aldığınız sıvıları yemekler arasında almanız, midenizin aşırı dolmasını engellemeye önemli katkılarda bulunur.
Tüm sunni tadlandırıcılardan, boya katkılı içeceklerden, alkol ve sigaradan uzak durmanız gerektiğini söylemeye gerek duymuyoruz..

Son Güncelleme: 16.11.2022 14:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.