Liselerde yeni eğitim sistemi nasıl?

Liselerde yeni eğitim sistemi nasıl işliyor. Yeni sınav sisteminde öğrenciler kaç sınav yapacak?

23 Eylül 2013 Pazartesi 01:47
Liselerde yeni eğitim sistemi nasıl?








Liselerde yeni eğitim sistemi birçok köklü değişikliklerle yenilendi. En çok dikkat çeken mevzu ise evlilik uygulaması ile ilgili. Eski uygulamada, evli öğrencilerin liseye kaydolması yasakken lise okurken evlenen öğrencilerin ise okuldan ilişiği kesiliyordu. Yeni uygulama ile evli olanların liseye kaydı yine yapılmazken lisede okurken evlenen öğrencilere ise okulla ilişikleri yine kesiliyor fakat e-Okul uygulaması ile açık öğretim lisesine veya mesleki açık öğretim lisesine kaydolma şansı tanınıyor.

En çok dikkat çeken bir diğer değişiklik ise, yeni uygulama ile ilkelerden ‘Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsemiş bireyler yetiştirilir’ hükmünün çıkartılması oldu. Yeni yönetmelik ile ‘Ortaöğretim kurumları işlevlerini Türk millî eğitiminin genel ve özel amaç ile temel ilkeleri doğrultusunda, evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun; öğrenci merkezli, aktif öğrenme ve demokratik kurum kültürü anlayışıyla yerine getirecek’ hükmü getirildi.


Öğretim programları, hem mesleğe hem yükseköğrenime, hayata, iş alanlarına hazırlayan ve Bakanlıkça uygun görülmek şartıyla belirlenen ders çizelgeleriyle uygulanacak. Öğretim programlarında, bireysel farklılıklara dikkat edilirken ortak dersler, alan ve dal dersleri ile seçmeli derslerden oluşacak.

Derslerin dili Türkçe yapılacak fakat esas puanla öğrenci alan ve hazırlık sınıfı bulunduran ortaöğretim kurumlarında, matematik ve fen bilimi derslerini birinci yabancı dilde öğretebilecek öğretmen bulunması halinde ve en az 12 öğrencinin başvurusuyla yabancı dilde de bu derslerin öğretimi yapılabilecek.

Ortaöğretime geçiş, ortaokulu veya imam-hatip ortaokulunu bitiren öğrencilerin, ortaöğretime yerleştirme esas puanı veya yetenek sınav puanı dikkate alınarak ya da herhangi bir puan kullanmaksızın tercihleri doğrultusunda sağlanacak. Puanla öğrenci alacak okulların kontenjanları, her yıl Bakanlıkça belirlenen takvime göre ve ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerince de onay alınarak Bakanlığın ilgili birimine elektronik ortamda bildirilerek duyurulacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.