RAFAEL SADİ

Geçtiğimiz hafta, İsrail   basınında ve   siyasetinde   İran'ın nükleer silahlanması ile ilgili   gözle görünür   bir   hareketlilik yaşandı ve Cuma-Cumartesi   gazeteleri ile   aynı gazetelerin internet siteleri konuya oldukça geniş yer verdi.

 

Genel hava   şudur   ki :   Uluslararası camia   , İsrail için hayati bir tehlike oluşturacak olan Nükleer silahlı bir İran'ın bu duruma gelmesinin   kaçınılmaz olduğunun anlaşılması gerektiğidir.   İsrail    kendisini haritadan silmekle tehdit eden Nükleer bir İran ile yaşayamaz .

 

İran'daki potansiyel hedefler. Nükleer  tesislerin  bulunduğu mekanlar.

Geçtiğimiz yıllarda Uluslararası camia hatta ABD ve Avrupa ülkeleri İran'ın nükleer silahlanmasına müsaade etmeyeceklerini beyan etmişler ve bu konuda   İran'a karşı yaptırımlar oluşturmuşlardı.

 

Yaptırımların yeterli olmadığı   ve İran'ın nükleer silah üretmesine   engel olamadığı   tahmin ediliyor.   15 gün içinde   ise    Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun İran'ın   Nükleer silah üretme konusunda ne durumda olacağını belirtir raporunda    İran'ın   nükleer silah üretimi konusunda   son safhaya geldiği şeklinde olması bekleniyor. İsrail yönetiminin ise   dünya devletlerini bir kez belki de son kez olarak uyarmaya niyetli olduğu   açıkça belirtilmektedir.

 

Nükleer tesisler arasında  adı en çok geçeni BUŞHAR  tesisleri

 

Hatta   İsrail Hava Kuvvetlerinin İtalya'nın Sardinya şehrinde   İtalyan Hava Kuvvetleri ile yapmış olduğu   tatbikatın esasınıda   İran gibi uzak bir   hedefi vurmaya yönelik olarak sınıflandırıldı   gerek İsrail basını gerekse İsrail ordusu tarafından.

 

İsrail Hava Kuvvetleri Sardinya  tatbikatı.

 

Ülke   genelinde kimyasal silahlara karşı maske yenileme ve dağıtım faaliyeti   en üst seviyeye çıkartıldı ve sanki yarın sabah savaş'a gidiliyormuş gibisinden bir ortam oluşturlmuştur. Evet bu hava basında   ve siyasilerde mevcut , halk bu hareketlilikten etkilenmiş görünmüyor ve eğlence yerleri ilen   lüks lokantalarda   rezervasyon yapmadan yer bulmak halen zor.

צילום: אלי אלגרט תרגלו

Olası bir kimyasal savaş tehlikesine karşı yapılan sivil savunma  tatbikatları...

 

Bu havadan anlaşılabilecek şudur ki İsrail Uluslararası camiaya şu mesajı veriyor. Bir gece ansızın gelebilirim diyor. Yani siz   bu işin çaresine   bakmayacaksanız kendi göbeğimi   kendim keser , İran'ın nükleer silahlarının üretilmesini ve ülkemi yok etmesini bekleyemem.

  כור גרעיני בתוך בסיס של משמרות המהפכה. מתקן פורדו בעיר קום (צילום: AP)

KUM  şehrindeki Furdo  Nükleer  tesisleri....

 

ABD Askeri yetkilisi ise '' İsrail bize haber vermeden de İran'a   saldırabilir ''   uyarısında bulunuyor. Aynı   askeri kaynak ise   ABD'nin bu safhada İran'ı vurmayı düşünmediğini beyan ediyor. Ve ''İran'ın   savunma sistemleri birinci dereceden sistemlerdir '' diyor.

Askeri yetkili CNN   muhabirinin    İsrail'in tek başına   İran'ı vurması ABD'yi endişelendirir mi   sorusuna ise   , Kesinlikle   endişelendirir , diye cevap vermektedir . ABD   merkez   askeri komutanlığı İran ve İsrail olaylarını   dikkatle izlemektedir.Aynı zamanda   Avrupadaki Komutanlığımızda olayları yakinen takip etmektedir ve sğrekli bu konuda nöbetteyiz. İki ülkenin de   olası bir askeri hareketliliğinin   sıkı takipçisiyiz. ABD   uyduları iki zirvedende   bilgi toplama yetisine sahiptir.Ancak askeri otorite   İsrail ve İran'daki askeri olayları kontrol etmemize izin vermemektedir.

 

Başka bir   askeri yetkili ise CNN televizyonuna   İran'ın ABD için en büyük tehdit olduğunu beyan etti. İran   tehdidi Amerikan   menfaatleri için bir kaç sebepten dolayi önem arzetmektedir. İran'ın   nükleer silahlanma sevdasının yanısıra   bu ülke Hizbullah terör örgütüne yardım etmektedir. Aynı zamanda   Amerikadaki Suudi Arabistan elçisinin hayatına da kastettiler. Aynı   zamanda İran'dan da Irak'a silah sevkiyatında da    Tahran yönetimi   sorumludur.

 

Abd Askeri yetkililerinin   ifadelerine göre   olası bir İsrail saldırısı İran'a   Savaş Uçakları ve balistik füzelerle gerçekleştirilebilir. CNN in yayınına göre ise   İnsanlarca kullanılan savaş uçaklarının '' Oldukça tehlikeli '' olduğu belirtilmekte   ve İsrail uçaklarının 3. bir ülke üzerinden uçması gerektiğini ve bilindiği kadarı ile de   bu mesafeleri katedebilmek içinde   havada yakıt ikmali yapmaları gerekmektedir. Bu   durumda   uçakların   İran   ve çevre ülkeleri radarlarına yakalanmaları   tehlikesi oluşturabilecektir.

 

İnsansız hava araçlarının ise   bu mesafeyi uçmaları ve hatta   yer altında konuşlanmış olan   nükleer tesisleri imha edebilecek silahlar ile   techizatlandırılmaları mümkün değildir.

 

פרס עם נשיא קפריסין בטקס קבלת פנים ממלכתית. התקבל בטקס מרשים

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Kristopiyas ile...

 

פרס עם נשיא קפריסין ועוזי לנדאו. הסכמים בתחומים הטכנולוגיה והתקשורת

Enerji ve Alt Yapı Bakanı Uzi Landau iki  Cumhurbaşkanı ile birlikte .... Dermisiniz ki GAZ işini konuştular?

 

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres   ise   top'u Uluslararası camia'ya atmakta ve son yaptığı Kıbrıs ziyaretinde   İran tehlikesine   dikkati çekerek usluslararası camia'nın vermiş olduğu sözleri hatırlatarak bu ülkeler ve liderler   sözlerini tutmalıdırlar demiştir.

 

Peki İsrail İran'ı vurabilirmi?

Teorik olarak vurabilir , ama bu saldırı sonrası ne olur onun da hesbaınıyapmak ve düşünmek zorundadır İsrail. İran savunma sisteminin   ''Birinci   derceden '' iyi olması bir   yana   saldırı gücü ve balistik füzelerinin menzili İsrail'i vurabilecek   yeterliliktedir.

İran haricinde   İsrail'in yanıbaşında İran'ın yardakçıları ve şubesi gibi faalşyet gösteren Hizbullah ve Hamas'ta faaliyete geçecekler ve ellerinde ne var ne yoksa   İsrail'in üzerine fırlatacaklardır.

 

Hoş İsrail'in de eli armut toplamayacak ve ölesiye bir savaş daha gerçekleşebilecektir.

İyi de İsrail   İran'ı vurursa ve   nükleer tesislerini vurup salimen geri dönerse ne olur?

Olur mu ? Kim bilir?

Unutmamak gerekirki İsrail 1981 de İrak-Osirak'taki nükleer   tesisleri   imha etmiş ayrıca   2007 senesinde de Suriyedeki nükleer   tesis hazırlık mekanlarını imha etmiş ve uçakları salimen geri gelmişti. Her ne hikmet ise   yakıt deposu Diyarbakır'a   düşmüştü.

 

İran'ın 1981 deki Irak olmadığını söyelecek olanlarda   İsrail'in de   1981 deki İsrail   olmadıpını hatırlatmak gerekecektir.   İsrail'in teknolojik olarak hangi  ileri safhada olduğunu kimse bilmiyor henüz...

 

 

İsrail Ordusu   çok ilginç özellikleri ve daima kimselerin bilemeyeceği yetenekleride   mevcut bir ordudur. Şayet öylesi sihirli bir silah, teknoloji , bilgi ve yetenek   varsa   o da belki bu saldırı yapılabilir ve kararını   verebilmek içinde   altı okka ne gerektiğini bu satırları okuyacak olan her biriniz   bilirsiniz.

 

Bence İsrail dunya kamuoyunun dikkatini   NÜKLEER SİLAHLI BİR İRAN'a çekmek istiyor  bunu da   oldukça iyi başarıyor . Başarıyor da   Uluslararası camia ne yapacak?

İşte en büyük bilinmeyen de budur. Galiba   bir şey yapmayacaklar ve gelecekte hep birlikte   Nükleer silahlı bir İran ile bir arada yaşamaya devam edeceğiz.

Yaşayabileceksek   sorun yok....

 

 

  İsrail 1981 de Irak'aki Osirak Nükeleer  tesislerini imha etmişti...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.