Prof. Dr. Ali Osman Özcan


    Kabadayılar her yerde, her zaman, her durumda soruşturmalarıyla insanları “dırdır” ederek bıktırmaktadır. Dırdıra odaklanmalarıyla kendi aralarında büyük bir güç oluştururlar. Kendilerine odaklı bir yaşam tarzları vardır. Kabadayılıklarıyla kendi kimlik ve anlam arama peşinde koşarken suya sabuna dokunmayan tarafsız bilgileriyle davranmaya çalışanları rahatsız etmeye ve onların eleştirilerine muhatap olmaya bayılırlar. Kendilerine ait eğlence dünyalarında, değerler devrimi yaparak, değişkenlikleri izne çıkarırlar. Şişinmelerine diyecek yoktur.
    Çekirgelerin sevdalandıkları özgürlükler, bazen bazı bazı, bazen de hepsi hepsi sözcüklerine dönüşür. Değerler devriminde ürettikleri kültür sanayisi ölülerle sohbet edilmesini zorunlu kıldığından, ölü yorumlar yapanlar en güvenilir çekirgelerdir. Hatta ülkelerindeki güvenlik onlardan sorulur. Kabadayı çekirgeler yoksulluk, ayrımcılık, dışlanma, ötelenme, ötekileştirilme şikâyetleriyle gelenlere gürültülü bir eleştiri ile karşılık verirler. Bu çekirgeler, cüzdan muhasebecisi olarak kendi kariyer kimliklerini herkese gösterirler.
    Kabadayı çekirgeler arasındaki bağlam nazik çekirgeler arasındaki bağlamdan çok farklıdır. Bu bağlam güç ve çıkar ortaklığı bağlamıdır. Onların değerleri, kendi refahlarını geliştirici değerlerdir. Zihniyetleri de kendi çıkarlarına ait yatırım getirilerinin muhasebesinin durumuna göre değişir. Oynadıkları tiyatro kabalık tiyatrosu olarak ün kazanmıştır. Kabadayılık adaletiyle suçluları cezalandırmak için, adaletle hüküm vereceğini düşündükleri hâkimleri zorunlu olarak izne çıkarırlar. Zorunlu olarak izne çıkmak istemeyen hâkimlerin mezarlarını henüz gören bilen yoktur.
    Kabadayılık özellikleri arasında; kaba olmak ve her şeye kaba davranmak yer alır. Kaba sözcüğü değer yüklü sözcük olarak kabul edilir. Çünkü kabalık diğer çekirgelere kişisel trajedi yaşatacaktır. Zorbalığa dayalı ve uzun süreli kabalık onların temel özelliğidir. Başkalarını bağlayarak boyunduruğa koşmak ve istismar etmek temel amaçlarıdır. Nazik olanların kültürlerini yok etmek ve “Al ve hep al” ilkesini uygulamakla tanınmışlardır. Kendilerine ayak bağı olacak her şeyi baskı altına alarak kabadayılık dilini herkese öğretmek peşindedirler.
    Kabadayılar arasında özel çıkar demokrasisi geçerli olduğundan bazen çatışmalar da söz konusudur. Bu çatışmalardan etkilenen kabadayı çekirgeler, kendi çocuklarını bile savaşa sürebilirler. Kabadayı çekirge temelli ekonomik kalkınma uygulamalarını yapanlara müteşekkir olurlar. Bu çekirgeler, vicdan sözcüğünü hatırlatıcı her türlü hareketi yok sayma ustasıdırlar. Kendi adaletlerinden başka adalet tanımayan bu çekirgeler, gerçekte adalet düşüncesine bile tahammül edemezler. Nazik misafirlik yapmak yerine ev sahibini bastırmayı en büyük şeref kabul ederler.
    Çekirgelerin kabadayıları ise, diğer çekirgeleri teftişle görevlidirler. Sanki teftiş kültürü denilen kültürden gelmişlerdir. Belirsizlik ovalarında süvari olanların peşinde ömür tüketmeyi çok severler. Kendi işlerini çalanlara duydukları öfke yüzünden, kendi yeteneklerine bile bazen ilgi göstermeyebilirler. Kendilerini herkesten bilgili gördüklerinden, herkese öğretmenlik yapmaya kalkışırlar. Buna karşı çıkanları ise, baskı altında tutup uyuşturucu vererek etkisiz kılarlar.
    Çıkarları için her türlü kılığa girebilen çekirge kabadayıları, zalim oldukları halde mağdurlar tiyatrosunda rol alıp, hastalıklı sesler çıkarma ustasıdırlar. Sadece kendi refahlarını düşündüklerinden, yaptıkları yasalar, kabadayı öbeklerine ait çekirgelerin haklarını garantiye alan yasalardır. Bu yasalar nazik çekirgeleri dışlayıcıdır. Hatta içlerinde yasa tüccarlığı bile yapanlar vardır. Bu tüccarlar kendilerini küresel kabul eder, başkalarını küreselleştirmeye çalışır veya küresel olmaya zorlarlar. Özel çıkar demokrasisini evrenselmiş gibi dayatmak en büyük zevkleridir. Fırsat eşitliği sözcüğünü de, fırsat farkı sözcüğüyle yer değiştirtip, saptırıp diğer çekirgeleri yanıltarak kullanırlar. Kabadayı çekirgelerden uzak durmak en iyi yoldur.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.