Agatha Chiristie'nin; Geceyarısı Cinayeti, Üç Yanlış Üç Ceset, Filler de Hatırlar, Porsuk Ağacı Cinayeti gibi kitapları vardır…
                                                            ***
Ama Katil Greyfurt isminde bir kitabı yoktur…
                                                            ***
Agatha Chiristie, tüm zamanların en iyi cinayet ve polisiye roman yazarıdır. Sheakspare'den sonra en çok O'nun kitapları satmıştır .Zehirleri ve öldürülme biçimlerini iyi bilmesi savaş zamanında hemşirelik yapmasına bağlanır.Kraliçe için yazdığı "Fare Kapanı" adlı oyun dünyada aralıksız en uzun süre oynanan tiyatro oyunudur.(1952 den beri 5600 kez oynanmıştır) İngiliz Gizli Servisi adına çalıştığı iddia edilir.
                                                              ***
Agatha Chiristie'nin hayatında kayıp 11 gün vardır .O 11 günün öncesinde ,yine bir romanına konu olan Orient Expres'le İstanbul'a gelmiştir.Kapitülasyonların merkezi olan ünlü Pera Palas Oteli'nde kalmıştır. Genç Cumhuriyet'in güzel İstanbul'una niçin geldiği,ne yaptığı hala muammadır. "Yaşadığım 11 günün sırrı, İstanbul'da Pera Palas Oteli 411 numaralı odada gizlidir" diye bir not bırakmış, yaşadıklarını bir hatıra defterine yazdığını belirtmiştir. Bu mesajı öğrenen İngiliz gazeteciler İstanbul'a gelir ama herhangi bir bilgi bulamaz. Bunun üzerine Amerika'da yaşayan ünlü medyum Tamara Rand'dan yardım isterler. Tamara Rand, odanın zemininin altında bir anahtar olduğunu söyler. Araştırılınca oda döşemesinin altında gerçekten bir anahtar bulunur. Tamara Rand'a hatıra defterinin nerede olduğu sorulunca anahtarı eline alması gerektiğini söyler.İstanbul'a hareket etmek üzereyken Pera Palas Oteli'nde grev çıktığını öğrenir ve gelmekten vazgeçer. O anahtar şimdi bir banka kasasında saklanmaktadır.
                                                                ***
Cinayet romanları yazmaya kız kardeşiyle girdiği bir iddia üzerine başlar. Bir gün bir gazetecinin "tüm bu cinayetleri işlemeden nasıl yazabiliyorsunuz" sorusunu "işlemediğimi nereden biliyorsunuz" diye yanıtlar.Arkeolog olan ikinci eşiyle evlenmesinin nedeni olarak "mesleği gereği ben yaşlandıkça bana daha çok değer vereceği için" demiştir.                                                   
                                                                ***
O'nun kitaplarını okurken korkunun ve merakın labirentlerinde dolaşırsınız. Katilin kim olduğunu kitabın sonunda öğrenseniz de, kitabı tekrar okumak istemenizin nedeni "cinayet mahalline geri dönmektir."                                                                                                                                                                           
                                                                 ***                                                                                                                                                                                           
Romanlarının akışında katille ilgili ipucu verse de genelde, tahmin edilemeyen müthiş finalleri vardır.
                                                                 ***
Agatha Chiristie'nin; On Küçük Zenci,Doğu Ekxpresinde Cinayet, Beklenmeyen Misafir, Ölümün Tam Zamanı gibi 80 tane kitabı vardır…
                                                                  ***
Ama Katil Greyfurt isminde bir kitabı yoktur…
                                                                 ***
Saygın tıp dergilerinden European Journal of Clinical Nutrition ,greyfurdun katil olabileceğini söylüyor. Araştırmalara dayanarak yazılan makalede ilaç kullananların greyfurt tüketmemeleri öneriliyor.Dergiden öğrendiğimize göre,ilaçlar normal koşullarda bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan CYP450 enzimiyle parçalanarak vücuttan atılır. Ama bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan P-450 3A4 ismi verilen bir türü greyfurt tüketildiğinde yok oluyor ve bu nedenle parçalanması geciken ilaç kanda birikiyor. İlaç zehirlenmesi ve ölüme varan sonuçlar ortaya çıkıyor. İlaçların parçalanmasını sağlayan bu enzimin yok olmasına greyfurtta bulunan narinin ve psoralen maddeleri yol açıyor. Bir bardak greyfurt suyu bu etkiyi oluşturmaya yetiyor. Greyfurdun bu etkisinin geçmesi için en az  24 saat gerekiyor. Şimdi greyfurt hangi ilaçlarla ölümcül olabiliyor bir göz atalım:
                                                                    ***
Kalp ilaçları: Kalp ritmi bozukluğunda kullanılan Amiodarane (Cordarone tablet) isimli ilacın etkisi greyfurt suyu içildiğinde önemli ölçüde azalıyor.
Tansiyon İlaçları: Hipertansiyon tedavisinde kullanılan Felodipin (Plendil tablet), Verapamil (İsoptin tablet), Nisoldipin (Syscor tablet) gibi etken maddeli ilaçları greyfurt suyuyla içenlerin kanlarında ilaç seviyesi çok yüksek değerlere ulaşıyor
                                                                      ***
Kolesterol ilaçları :Statin olarak isimlerindirilen bu ilaçlardan Atorvastatin ve Lovastatin (Ator, Lipitor, Tarden) ve Simvastatin (Zocor, Zovatin, Lipovas) kullananlar greyfurt suyu içerlerse kandaki ilaç düzeyi 2-16 kat artıyor.
                                                                      ***
Cinsel gücü artıran ilaçlar : Sildenafil( Viegra, Vigrande, Sildegra )tablet kullananlarda ilacın etkisi greyfurt suyuyla yüzde 23 oranında artıyor.
                                                                       ***
Alerji,grip,sinüzit ilaçları: Alerji ilaçları ve grip, sinüzit tedavisinde kullanılan antihistaminik Terfenadin içeren ilaçlar greyfurtla alınırsa kalp üzerinde yan etkilere yol açabiliyor.
                                                                       ***
Mide-bağırsak ilacı: Greyfurt suyu, mide bağırsak hareketlerini artırmak amacıyla kullanılan Cisapride adlı ilacın etkisini yüzde 50 oranında artırabiliyor.
                                                                        ***
Epilepsi,psikiyatri ve uyku ilaçları: Diazepam içerikli Diazem,(Diapam,Nervium, Spazmo-vaibrin) tablet ile Triazolam, Midazolam ve Buspiron (Buspon kapsül) kullananlarda greyfurt suyu ilacın etkisini ciddi oranda artırdı.Epilepsi ilacı Karpamazepin'in (Tegretol tablet) yüzde 40, depresyonda kullanılan Sertralin içeren (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) ilaçların etkisini yüzde 50 artırıyor…

                                                                         ***

Yani greyfurt katiliniz olabiliyor…
                                                                         ***                                                                  
                                                                            
Tüm zamanların en iyi cinayet romanı yazarı Agatha Chiristie, bugün hayatta olsaydı, Tıp Bilimlerinin ve Adli Tıp Bilimlerinin günümüzde geldiği inanılmaz noktada, belki de finalde cinayet failinin kanlı greyfurt olduğu bir roman yazar, bizi yine ters köşeye yatırırdı.
                                                                         ***
Agatha Chiristie'nin; Şampanyadaki Zehir, Ölüm Büyüsü, Birisi Ölecek,Elmayı Yılan Isırdı,Ölüm Sessiz Geldi gibi kitapları da vardır…
                                                                             ***
Ama Katil Greyfurt isminde bir kitabı yoktur…

                                                                             

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.