İlaçları nasıl saklamalıyız?

İlaçlar çoğu zaman uygun ortamlarda saklanmadığı için son kullanım tarihi dolmadan özelliğini yitirebiliyor..

23 Nisan 2014 Çarşamba 20:11
İlaçları nasıl saklamalıyız?






İlaçları nasıl saklamalıyız?

İlaç, evde saklamanız için size verilmiş bir ürün değildir. İlaç tüketilmesi gereken bir üründür. Ancak en büyük yanlışımız şikayetimiz hafifleyince ilacı yarım bırakıp, kalanı günü gelir diye saklamamızdır. Evde sadece basit yaralanmalarda kullanabileceğimiz pansuman malzemesi, basit ağrı kesici ve ateş düşürücü, bir de kronik hastaların sürekli kullandıkları ilaçlar dışında ilaç olmamalıdır.

Oysa evlerimizde çok miktarda ilaç bulundurup bir de bunların saklanma koşulunu öğrenmeye çabalıyoruz.

Doktorun verdiği ilaçları doktorun söylediği süre ve miktarlarda kullanmalıyız. Ama yine de evimizde ilaç varsa öncelikle bütün ilaçları buzdolabına koymamalıyız. İlaç muhafaza koşullarına dikkat edilmediği taktirde olumsuz sonuçlarla karşılaşacağınızı unutmayın..

İçilmeyen antibiyotikleri, kullanılmayan göz ve kulak damlalarını evde tutmayın!

Sürekli kullanılan ya da belirli sorunlar için alınmış ilaçlar hepimizin evinde mevcut. Peki sağlıklı kalmak için aldığımız ilaları sağlıklı bir şekilde saklayabiliyor muyuz? Bunun cevabı çoğunlukla hayır. İlaç saklama ve ilaç kullanımında pek çok doğru bilinen yanlış var ve bunlar ne yazık ki bazen istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. En yaygın yanlış uygulamalardan biri de ilaçların buzdolabında saklanması. Ambalajı açılmış göz ve kulak damlalarının mikrop yayması ise tehlike yaratan bir başka durum. Yarım kalmış antibiyotiklerin saklanması ise, hastalık tedavisinde yetersiz kalacağı için, gereksiz.

Evinizde ilaç varsa tüm ilaçları buzdolabına koymayın.. Her ilacın üzerindeki saklama koşullarına mutlaka uyun..çoğu ilaç 25 derece altında oda ısısında ısı ve ışık kaynaklarından uzakta saklanması yeterlidir..

Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar buzdolabının kapağında değil iç tarafında saklanmalıdır..Çünkü buzdolabı kapağı buzdolabı iç ısısını aynen muhafaza edemez sıksık ısı değişimi olur. Sulandırılmış ilaçları kesinlikle 2 haftadan daha uzun süre muhafaza etmeyiniz.. İlaçların mutlaka eczaneden, eczacı elinden alınması gerekir. Meyve ve sebze adları verilerek, masum gibi gösterilen bitkisel ilaçlara kesinlikle itibar edilmemelidir. İlaçlar, eczane dışındaki yerlerden alınmamalıdır. Hepimizin bildiği gibi bütün ilaçlar zehirdir. Zehirle ilacın farkı sadece dozudur. Bu doz konusunda sizi ancak eczacınız bilgilendirebilir.'


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.