Milli mücadelede kullanılan konak yeniden inşa edilecek

Kocaeli'de milli mücadele yıllarında askeri karargah olarak kullanılan ve Marmara Depremi'nde kullanılamaz hale gelen konak yeniden yapılacak.

14 Ekim 2017 Cumartesi 12:45
Milli mücadelede kullanılan konak yeniden inşa edilecek






KOCAELİ

Kocaeli'nin Derince ilçesindeki milli mücadele yıllarında askeri karargah olarak kullanılan Beş Divanlı Rıza Bey Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce turizme kazandırılacak.

Belediyeden yapılan açıklamada, Tahtalı Mahallesi'nde bulunan Beş Divanlı Rıza Bey Konağı'nın aslına uygun yeniden inşası için 16 Ekim'de ihale yapılacağı belirtildi.

Marmara Depremi'nin ardından boşaltılan konağın bugüne kadar atıl vaziyette beklediği aktarılan açıklamada, "Konak, zemin ve üst kat olmak üzere iki katlı olarak yapılmış, dört cepheli bir yapıdır. Zemin katta güneydoğu cephesindeki ahır girişinden girilen taşlık bölümü yer alır. Taşlığın sol tarafında depo bölümü, sağ tarafında kuzeybatı cephesine kadar uzanan samanlık-odunluk bölümü, güneybatı kısmında da ana girişin solunda ahır bölümü yer alıyor." bilgisi verildi.

Yapının ahır ve samanlıktan oluşan zemin katıyla bir üst katının toplam 218 metrekare olduğu belirtilen açıklamada, "Asıl yaşam odalarından oluşan üst katta orta sofanın etrafında dört köşede bulunan kareye yakın dikdörtgen şekilli odalar konumlanmıştır. Güneydoğu cephesinde sofaya açılan balkon yer alıyor. Balkon gömme balkon tipindedir. Balkonun sağ ve sol tarafında konumlanan odalarda ortada ocak, ocağın bir yanında yüklük, diğer yanında gusülhane yer alır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 1884'te Taşköprü Davulcular köyünde dünyaya gelen ve milli mücadelede önemli bir yeri olan Rıza Bey'e ilişkin şunlar kaydedildi:

"Rıza Bey, 'Taşköprülü Rıza Bey', 'Beşdivanlı Rıza Bey', 'Kocabaşoğlu Rıza Bey' isimleriyle tanınan milli müfrezenin kurucusudur. Beşdivan ismi de yörede mahalleler kurulmadan önce Başdivan denilen yerden gelmiştir. 'Başdivan' ismi zamanla 'Beşdivan' diye söylenegelmiştir. Milli mücadele yıllarında müfreze kurmuş olan milis komutanı Beşdivanlı Kocabaşoğlu Rıza Bey, İzmit'in kurtuluşuna katkı sağlamıştır. Beş kardeşten biri olan Rıza Bey, Taşköprü nahiyesi eşrafından Kocabaşlar sülalesine mensup Yusuf Ağa'nın oğludur. Kurtuluş Savaşı yıllarında Rıza Bey'in babası Yusuf Ağa tarafından yaptırılan konak karargah olarak kullanılmıştır. Rıza Bey Milli Mücadele yıllarından sonra Davulcular köyünde bu konakta yaşamıştır."

Muhabir: Şahin Oktay

Anahtar Kelimeler:
KocaeliGenelTarihi Konak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.