Yaran kültürü Çankırı'da yaşatılıyor

ÇANKIRI'nın yerelden evrensele uzanan en önemli kültürel geleneği olan yaran kültürü, Çankırı'da yaşatılıyor. 3 yaran derneğinin bulunduğu Çankırı'da kış ayları ile birlikte başlayan yaran gecelerinde hem yaranlar, hem de misafirler...

10 Şubat 2015 Salı 10:00
Yaran kültürü Çankırı'da yaşatılıyor






ÇANKIRI'nın yerelden evrensele uzanan en önemli kültürel geleneği olan yaran kültürü, Çankırı'da yaşatılıyor. 3 yaran derneğinin bulunduğu Çankırı'da kış ayları ile birlikte başlayan yaran gecelerinde hem yaranlar, hem de misafirler doyasıya eğlenip, bu kültürü yaşatıyorlar. Kökeni Orta Asya'ya kadar uzanan ve her biri 24 Oğuz boyunu temsil eden 24 yaranın oluşturduğu yaran meclisleri, kendine has adetleri ile misafirlerine unutulmaz anlar yaşatıyor.
Anadolu'da esnaf örgütlenmesi şeklinde kurulan ve kış gecelerinde bir araya gelen esnafın mesleki dayanışma içerisinde çırak, kalfa ve usta şeklinde oluşturduğu yaran meclisleri, cumartesi günleri akşam ezanı ile birlikte toplanıp, sabah namazına kadar devam eden renkli etkinliklerin yaşandığı meclisler olarak dikkat çekiyor. Tekerlemelerle çırakların ağız çabukluğu ve dil sürçmelerini önlemek, hizmet ettirilerek gurur ve kibirle mücadele yanında orta oyunları ve yöresel yaran müzikleri ile şenlenen yaran meclisleri UNESCO'nun somut olmayan kültür mirası listesine de girdi.
Çankırı'da yaran meclisleri büyük başağalarından olan İsmail Karcı, Anadolu'da pek çok yerde sıra gecesi şeklinde düzenlenen kış eğlencelerinin Çankırı'da yaran meclisi adı altında kurumsal bir görünümde devam ettirildiğini söyledi. Karcı, "Çankırı'nın bu köklü kültürünü yaşatmak için yaran ağalarımızla birlikte büyük bir özveride bulunuyoruz. Gücümüz yettiğince de bu geleneği sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. Yaran meclisleri yaklaşık 3 ay devam ediyor ve büyük başağa gecesi ile sona eriyor.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.