F-35 savaş uçaklarında ölümcül hatalar bulundu

Türkiye ile ABD arasında en önemli kriz maddelerinden biri haline gelen F-35'lerde ölümcül sorunlar ortaya çıktı. Belçika'nın yıllar önce parasını peşin verdiği uçakların tamamında hatalar bulundu.

28 Mart 2019 Perşembe 02:30
F-35 savaş uçaklarında ölümcül hatalar bulundu






F-35 savaş uçaklarında ölümcül hatalar bulundu
 

Dünyanın en gelişmiş savaş uçağı iddiasıyla aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi ordusunun satılan F-35'lerde ölümcül üretim hataları ortaya çıktı. Batılı uzmanlara göre F-35'lerde hatalı olmayan bölüm yok.. Üstelik üretim süreci belirlenen takvimin en az 10 yıl gerisinde kalındı.

BELÇİKA KARA KARA DÜŞÜNÜYOR...

Belçika Ordusu’nun ABD’den sipariş ettiği F-35 uçaklarının hatalı olduğu tespit edildi. Uçakların, savaşa uygun olmadığı, pilotları tehlikeye sokacağı açıklandı...


Belçika, 4 milyar Euroluk, toplu ödeme yaparak 34 adet F-35 uçağı almıştı. Uçakların tamamının 2025'e kadar teslim edilmesi bekleniyordu. Belçika Ordusu’nun ABD’den sipariş ettiği F-35 uçaklarının hatalı olduğu tespit edildi. Uçakların, Savaşa uygun olmadığı, pilotları tehlikeye sokacağı açıklandı. Washington merkezli POGO isimli bağımsız bir araştırma grubu tarafından imzalanan rapor ABD Savunma Bakanlığına teslim edildi. 14 sayfalık rapora göre, F-35’lerde çok sayıda eksik var. Uçaklar, çalışma standartlarını karşılamadığı gibi, dayanıklılık testlerini de geçemedi. Çalışma ayrıca uçaklarda çatlakların meydana geldiğini de gösteriyor.

UÇAK BAŞINA 8 BİN UÇUŞ SAATİ ÖMÜR SÖZÜ

Uçakları üreten Lockheed Martin firması Belçika’ya uçak başına 8 bin uçuş saati ömrü vermişti. Raporda bu sözün yerine getirilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Ayrıca uçakların bilgisayar sistemlerinin de kolayca saldırıya uğrayabileceği belirtildi. Sistem tarafından toplanan ve kaydedilen verilerin de güvenilir olmadığı iddia edildi.

SORUNU OLMAYAN BÖLÜMÜ YOK GİBİ

Yazılımın 27’nci versiyonun hala çalışmadığının belirtildiği raporda, F-35’lerin gelişiminin programın 10 yıl gerisinde kaldığı ve beklenenden 200 milyar dolar daha fazla maliyete sahip olduğu belirtildi. F-35'teki bir başka sorun ise ateşlenen füzelerin yönünün düzgün olmadığı. Pilot, kaskının üzerinde öngörülen bilgilere baktığında, füze sistematik olarak hedefin sağına gidiyor. Bu savaş durumunda düşmanı vurmak yerine, dost birliklerine vurma riskini artırıyor. Test aşamasının başlangıcından beri F-35'lerde 941 hata listelendiği biliniyor.

Son Güncelleme: 28.03.2019 02:32
Anahtar Kelimeler:
NATOF-35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.