Serdar Ortaç'ın doktoru hastalığı hakkında konuştu

MS (multipl skleroz) teşhisiyle hastaneye yatan Serdar Ortaç'ın durumu hakkında doktoru ilk kez konuştu.

05 Temmuz 2014 Cumartesi 08:38
Serdar Ortaç'ın doktoru hastalığı hakkında konuştu






Serdar Ortaç'ın doktoru hastalığı hakkında konuştu

 Milliyet gazetesinden Metin Uyar, hem Ortaç'ın durumu hem de onun rahatsızlığıyla gündeme gelen MS hakkında bilgi almak için doktoru, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman'la görüştü. Kocaman, Ortaç'ın neredeyse tamamen düzeldiğini söyledi.

MS tam olarak nedir?

MS yani multipl skleroz bağışıklık sistemi hücrelerinin; merkezi sinir sistemini, sinir hücrelerinden çıkan ve akson olarak isimlendirilen uzantıları ile bu uzantıların çevresini saran ve miyelin olarak isimlendirilen yapıları etkilemesidir.

Çeşitleri var mı?

MS’in ilerleyici formu ve ataklarla seyreden formu var. İlerleyici formda ataklar oluyor ve ardından düzelme olmaksızın kişi yürüme, görme ve denge gibi fonksiyonlarını zamanla kaybediyor. İlerleyici formun hızı kişiden kişiye değişiyor. Hastaların yüzde 60’ında ise ataklarla ve düzelmelerle seyreden MS tipi görülüyor. Bu grupta erken tanı ile hastalığın seyri değişebiliyor. “Ortaç neredeyse tamamen düzeldi, tatile çıkıyor”

Serdar Ortaç da bu ikinci grup MS’e yakalandı, değil mi? Yüzde yüz tedavisi mümkün mü peki?

Mevcut tedaviler MS’i ortadan kaldırmıyor ama atakların oluşturduğu belirtiler kortizon tedavisi ile düzeltilebiliyor, yeni ataklar önlenebiliyor. Hasta MS’in yansıması olmadan günlük hayatını sürdürebiliyor.

MS olanlar tedavilerine ömür boyu mu devam ediyor?

Ömür boyu değil ama en az beş veya on yıl... Hastalık 50’li yaşlardan sonra aktivitesini azalttığı için ilaçları yavaş yavaş kesebiliyoruz. Şu anda Serdar Bey’in atağa bağlı belirtileri neredeyse tamamen düzeldi. Uzun dönem tedaviye başlayacağız ve normal hayatına dönecek. Keyfi yerine geldi. Bu hafta da tatile çıkıyor.

Ortaç başta çok moralsizdi. Bu hastalığın belirtilerinden biri mi?

Hasta MS’i bilmediği için veya kulaktan dolma bilgiler yüzünden korkup moralsiz, depresif olabilir başta. Oysa bu hastalıkta moral önemli, tedavideki başarıyı etkiliyor.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.