Türkan Şoray Yakalandığı Hastalığı anlattı

Türkan Şoray hakkında çıkan "nadir görülen hastalığa yakalandı" haberleri üzerine açıklama yaptı. Cushing Sendromuna yakalandığını açıklayan ünlü sanatçı bu durumun bir kaç sene önce başından geçtiğini ve tamamen atlattığını belirtti.

13 Ekim 2015 Salı 16:07
Türkan Şoray Yakalandığı Hastalığı anlattı






Türkan Şoray Yakalandığı Hastalığı anlattı

Türkan Şoray hakkında çıkan "nadir görülen hastalığa yakalandı" haberleri üzerine açıklama yaptı. Cushing Sendromuna yakalandığını açıklayan ünlü sanatçı bu durumun bir kaç sene önce başından geçtiğini ve tamamen atlattığını belirtti.

Türkan Şoray, selvi boylum al yazmalım, ünlü sinema oyuncusu, hastalık, cushin sendromu, cushing sendromu nedir

Açıklamayı Türkan Şoray adına basın danışmanı yaptı. Açıklamada:

Türkan Şoray'ın katılımcısı olduğu, sunuculuğunu Erhan Yazıcıoğlu'nun yaptığı, Metabolik Cerrahi Buluşması'nın ardından, hakkında çıkan "Nadir Görülen Hastalığa Yakalandı" haberleri sevenlerini ve Türkan Hanım'ı oldukça üzmektedir.

Türkan Şoray'ın söz ettiği durum eski bir süreç olup hastalığı atlatmıştır. İki sene önce yakalandığı hastalık ile ilgili tedavi görmüş ve iyileşmiştir. Söz konusu konuşma iyileşme ve tedavinin önemine gönderme yapmak için verilmiş bir örnektir. Kendisinin şu an herhangi bir sağlık sorunu yoktur. 
Konu ile ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi adına "gerekli düzeltmenin yapılmasını önemle rica ederiz" dedi.

Cushing Sendromu Nedir?

Cushing sendromu sıklıkla kadınlarda görülen erkeksi görünüm, kilo alma, kan şekerinin yüksek olması şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastaların idrarlarında şeker bulunur.

Böbrek üstü bezlerinden kortizol adlı hormon üretilir. Kortizolün ilaç olarak kullanılan şekline ise kortizon denir. Eğer bu hormon böbrek üstü bezlerinden aşırı miktarda üretilir ya da kortizon uzun süre yüksek miktarda kullanılırsa ortaya çıkan hastalığa cushing sendromu denir. Bu hastalık Amerikalı Dr. Harvey Cushing tarafından bulunmuştur.

Kortizon kullanımı bazı hastalıklar için gereklidir. Kortikosteroid grubu bir ilaçtır. Bazı romatizmal hastalıklarda, eklem iltihaplarında, organ nakli yapıldıktan sonra organ reddini önlemek için kullanılır. Kullanım dozu oldukça yüksektir. Bu yüzden bazı yan etkiler ortaya çıkar. Kas erimesi, şişlik, kemiklerde zayıflama bu yan etkilerdendir.

Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en tipik belirtilerinden birisi aydede yüzdür. Hastaların yüzü kilolu, şiş ve pembe görünümdedir. Omuzların arasında, ense bölgesinde çok fazla miktarda yağ birikmesi olur. Bu duruma buffalo sırtı denir. Ayrıca karın bölgesinde de aşıır miktarda yağ birikir, fakat kollar ve bacaklar zayıflamıştır. Baş ve sırt ağrısı, yorgunluk, kaslarda güçsüzlük gibi bu hastalığa özgül olmayan belirtiler de görülür.

Karın bölgesinde, göğüslerde çatlama oluşur. Bunlar mor renktedir. Sindirim sistemi hastalıklarında artış görülür. Özellikle mide yakınmaları sıktır. Erkeklerde cinsel isteksizlik, kadınlarda adet düzensizliği görülebilir. Sivilce oluşumu ve vücutta kıllanma artar.

Cushing sendromunun ilerlemesi halinde hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, psikolojik bozukluklar, kemik erimesi ortaya çıkabilir.

Cushing Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi sebep ortaya konulduktan sonra yapılır ve cerrahi, radyoterapi, kemoterapi yada kortizolü inhibe eden ilaçlar gerekebilir. Eğer kortizol kullanımı ile olan bir olay ise doktor diğer hastalığın tedavisi için gereken kortizolün miktarını düşürerek tedaviye yardımcı olabilir. Kontrol sağlandıktan sonra  ilaç dozu ayarlanabilir.

Son Güncelleme: 13.10.2015 16:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.