Rafael Sadi

İsrail Devletinin ve iç dinamiklerinin nasıl işlediğini bilmeden bu ülke hakkında akham kesmenin çok ta doğru olmadığını sanırım aklı başında herkes kabul eder.

Son haftaların İsrail gündemini meşgul eden Yahudi ve Terör  sözcüklerinin  bir arada söylenmesi bile başlı başına ürpertici bir durum YOK ARTIK dedirtecek bir meseledir.

Dün Duma Köyündeki kundaklama ve bebek ölümü sorgulaması çerçevesinde göz altına alınan 24 yaşındaki aşırı dinci (belki de dindar) MEİR ETİNGER’İN Rav MEİR KAHANE’nin torunu olduğunu yazmıştık haberde.
İşte sanırım İsrail iç dinamiklerini anlatmadan Kahane soyadının ne anlama geldiğini anlatabilmek gerekir.

Rav Meir Kahane kurduğu JDL (Jewish Defence League –Yahudi Savunma Ligi) oluşumunun ne olduğunu ve daha sonraları nasıl da aşırı bir akımın sembolü haline geldiğini anlayabilmemiz lazım.
Buna bağlı olarak ta KACH sözcüğünün nasıl yasa dışı bir sembol haline geldiğini izah etmek gerek.

Peki Meir Kahane 1932 Yılında  Amerikanın  New york Eyaleti Brooklyn yahudi mahallesinde dünyaya geldi. Babası Rabbi (Haham) Charles Kahane  Revizyonist Siyonizm hareketinin içindeki bir insandı ve Revizyonist Siyonizmin kurucusu  VLADİMİR JABOTİNSKY ile  yakın arkadaştılar.

Meir Kahane bu oluşumun gençlik kolu olan BETAR gençlik kuruluşunda aktif idi. Hani son haftalarda Belçikadaki oyunlarda olay yaratan takım BETAR YERUŞALAYİM futbol takımı gibi. Aslında aynı spor kulübü bu akımın bir devamıdır.

O yıllarda BETAR militan bir revizyonist  gençlik hareketi idi.

Kahane New York Üniversitesinden Uluslararası Hukuk bölümünden diploma aldı. Aynı zamanda Brooklyn’deki MİR YEŞİVASI (Yahudi Din Okulu) mezunu da oldu.Kendisi JEWİSH PRESS’in de editörlüğünü deruhte etmekteydi.1960 yılının ortasına kadar da öğretmenlik yaptı. Aynı zamanda da Amerikan Hükümeti ile Vietnam Savaşındaki Yahudi desteğini organize ediyordu.
Esas çalışması aslında 1968 yılında JDL’yi kurduğunda başladı. JDL = Jewish Defence League (Yahudi Savunma Ligi)  Bu Savunma Ligi Brooklyn’deki Yahudilerin  Rusya’daki Yahudler’e yapılan davranışları  protesto etmek Sovyetlerin New York’taki eylemlerine karşı bir organizasyon niteliğindeydi.

Kahane kendi şehrinin iç mahallelerinde yaşayan bir çok fakir ve ihtiyar yahudi tespit etti ve bu insanların suç örgütlerince hırpalanması ve kullanılmasını önlemek amacı ile bu insanların öncelikle imajlarını değiştirmeye ve ‘’Zayıf ve Kırılgan’’ konumdan  ‘’ Kudretli Savaşçı’’ konumuna getirmek gerektiğine karar verdi. Böylece kendilerini açık oldukları tehlikelere karşı koruyabileceklerdi.

JDL’nin tartışılabilir metotları ki bunların içinde karşı vahşet te yer almaktaydı genelde durumu daha da kötüye götürdü ve  zaten mevcut lan YAHUDİ-ZENCİ gerilimini arttırdı. JDL aynı zamanda  Sovyetlerdeki Yahudi sorununa da eğildi ‘’ NEVER AGAİN’’ (Bir Daha Asla ) ve ‘’EVERY JEW A 22’’ (Her Yahudi 22dir) sloganlarını  kendilerine bayrak edinerek yahudilerin bundan böyle pasif olmayacağını kendilerini ezdirmeyeceklerinin mesajını verdiler. Bu arada Kahane’nin eylemlerini takdire değer bulanlar olduğu gibi ki aslında eylemlerini neredeyse tamamı suç unsuru  kapsamındaydı ve yaşamının o döneminin bir kısmını da bu sebeple hapiste geçirdi. Özellikle bir takım bombalar yaptığı tespit edilince.

Kahane ve ailesi 1971 yılında İsrail’e göç etti. Ve İsrail’de Arap karşıtı siyasi partisini kurdu. Parti ideolojisinde İşgal edilen bölgelerindeki bütün Arapların bu topraklardan transfer edilmesini ve bölgenin Araplardan temizlenmesini öngörmekteydi. Kach partisinin  koruması altında Kahane  lobby faaliyetlerini idame ettirirken bile vahşet içeren yolları kullanmaktaydı. Bu sebeple de bir kaç kez de hapis yattı.
Kahane İsrail’de İSYANA KIŞKIRTMAK suçu ile yargılanan ilk kişidir. 1976 ve 1980’de İsrail parlamentosu Knesset’e  seçilmek için uğraştı ve sonunda 1984 yılında seçilebildi. Kurduğu organizasyon  1988  seçimlerine kadar büyümeye devam etti. KACH Partisi İşçi Partisi ve Likud partisi koalisyonlarına katılmaktan men edilmişti. Bu yasaklama İsrail temek kanunlarının içinde yer alan (Anayasa Muadili) IRKÇILIĞA TEŞVİK sebebi ile uygulandı.
İki yıl sonra 1990 yılında Kahane New York şehrinde suikast’e kurban giderek öldürüldü.  Katili Mısır doğumlu bir Araptı ve  teknik sebepler yüzünden beratına karar verilmişti. Ancak 1995 yılında uzun düreli bir hapis cezasına çarptırıldı ve sebebi ise 1993 yılındaki Dünya Ticaret merkezinde gerçekleştirilen terör saldırı ile ilişiği olduğu kanıtlanmasıydı.




 

Kahane yaşamı boyunca değişik forumlarda görüşlerini beyan etmiştir.  Bu görüşlerini izah eden bazı kitaplarda yazmıştır. ‘’ They Must Go – Onlar Gitmelidir’’ , bu kitabı sevenlerince MAGNUM OPUS olarak ta adlandırılır ve adeta Hitlerin Kavgam eseri ile özdeştirilir.
Yeruşalayimde YAHUDİ FİKRİNİN YEŞİVASI (Din okulu) tesis etmiştir. Okul bugün bile faaliyettedir. Okul Yahudi din kültürünü Sağcı ideolojinin kalıpları içinde öğretmektedir. İsrail demokrasisi çerçevesinde kesin sınırları olan tek tip bir milli eğitim modeli mevcut değildir ve her kesim kendi çocuklarına istedikleri şekilde eğitim verme özgürlükleri sebebi  bu da mevcuttur.

Kahane’nin Kitaplarından bazıları




   

Ölümünden sonra bile Kahane’nin İsrail siyasi çerçevesinde önemli bir yeri olmuştur. 1994 te Kahane Chai (Kahane Yaşıyor) oğlu Binyamin Zeev tarafından kurulmuştur.Yasal olarak ta bir Terör organizasyonu olarak  gerek İsrail gerekse ABD hükümetlerince de YASADIŞI ilan edilmiştir.


BARUCH GOLDSTEIN

BU kararın en önemli nedeni ise 1994 yılında Hebron şehrinde Hz İbrahim Mezarındaki sinagog/Camii biriminde  KACH üyesi BARUCH GOLDSTEİN’ın 34 kişiyi öldürmesi olmuştur.Kach Goldstein’in bu eylemini desteklemişti ve kendisini kahraman ilan etmişti.Bunun dışında Binyamin Zeev de 1995 yılında Yigal Amir’in Yitshak Rabin’i katletmesini kutlamış ve basında oldukça büyük tepkiler oluşmuştu.
Binyamin Zeev de 2001  yılında bir Arap aşırı dincisi tarafından Yehuda ve Şomron bölgesinde seyahat ederken öldürüldü. El Aksa intifadası esnasında Yehuda ve Şomron bölgesinde  yer alan ve Filistinlileri hedef alan saldırılar Kach ve Kahane Chai gruplarının imzasını taşımaktaydı.
DUMA köyündeki kundaklama ve bebek ölümünün sorumluları henüz belli değildir. Tutuklanan Meir Etinger olup olmadığı ise kesin değildir. Ancak Şabak ipucu  bulmak ve sorumluları ortaya çıkarabilmek gayesi ile aslında pek te hukuki dayanağı olmayan bir gözaltı sistemi ile kendisini göz altına ‘’İHTİYATİ TEDBİR ‘’ kararı ile almıştır ve bu şekilde  kendisini konuşturarak bulanık suda  balık avlama çabasındadır. Bu  eylemi ile polis .şabak görevini yapıyor görüntüsü verirken bir balık avlama imkanı da yok değildir.
Son iki olay Kundaklama ve Eşcinsellerin bıçaklanması ve 16 yaşındaki bir genç kızın ölümü adeta Yahudi dincilerin üzerine yıkılmış gibi durmaktadır.
Bu gün elime geçen bir resim bu ön yargının ne kadar yanlış olduğunu ve koca bir dindar grubu karalamanın ne denli haksız olduğunu haykırı gibi bir görüntüyü paylaşmak istiyorum.
Eşcinseller yürüyüşünde  6 kişi bıçaklandı sakallı bir dinci tarafından.
Aynı olaydaki yaralılar ise başka bir grup dindar tarafından tedaviye yetiştirildi.
Yani hepsini anı kefeye koymamak lazım. İŞİD çilerin kelle kesiyor olmaları da bütün Müslümanları  terörist yapmayacağı  gibi.
 




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.