Mercedes'i olanlar iki kere düşünsün

Yeni nesil otomobillerle ilgili akıllara zarar teknolojik uygulamaları görünce,  1990'lı yıllardan itibaren akıllardan çıkmayan şüpheli kazaları hatırlatmak istedim. Efsane vali Recep Yazıcıoğlu, Türkiye'nin en genç politikacılarından, Maliye Bakanı Nihat Kahveci, Türkiye'nin bir dönemine damgasını vuran ünlü Susurluk Kazası, Prenses Diana'nın Paris'te hayatını kaybettiği bir türlü aydınlatılayan trafik kazası...

Bunlar aklıma gelen Mercedes'li trafik kazaları. Hepsinin ortak özelliği ise onlarca yıldır 'Bir türlü aydınlatılmamış' olmasıdır.
2008 yılında kaleme aldığım 'Mercedes'i olan iki kere düşünsün' başlıklı yazımda, yaşanmış bir olayı tanıkların ağzından tüm detaylarıyla anlatmıştım. İstanbul Silivri yakınlarında dönemin bir kamu bankasının genel müdür yardımıcısının oğlu ve üç arkadaşının kullandığı son model Mercedes'in akşam karanlığında kaybolan anahtarı ile başlarından geçen ilginç olayın detayları beni derinden etkilemişti.

Silivri İstanbul hattında telefon trafiğine, dönemin başbakan yardımcısının genç oğlu da katılınca, Mercedes'in teknik destek ekibi Almanya'dan yardım istemiş, uydu bağlantısı sağlanarak yüzlerce kilometre öteden önce farlar yakılmış, ardından aracın kapıları açılarak, motorun çalıştırılması sağlanmış, aracın son kalkış yaptığı garaja kadar güvenli bir biçimde ulaşması istenilerek gizemli telefon diyaloğu sona ermişti.

Doğrusu komplo teorilerinin çoğunu gereksiz abartılı ve saçma bulmama rağmen, olayın kahramanı 4 gençten üçü de bu o akşam yaşananları samimiyetle anlatırken, onların yanlış bilgi verebileceği aklımın ucuna bile gelmemişti. Yaşadıklarının gerçek olduğuna olan inancım, üzerindeki şaibeleri bir türlü çözülemeyen Kahveci, Yazıcıoğlu suikastları ile Susurluk Kazası ve son olarak Prenses Diana'nın hayatını kaybettiği trajediyle birleştirmek gibi bir gazeteci refleksine engel olamadım.

Yıllar sonra pahalı uydu sistemlerinin yerini alan birkaç dolarlık GSM aplikasyonları, otomobilleri uzaktan izleme ve kontrol etme yeteneklerinde daha verimli hale geldi.

Bugün neredeyse yasal olarak zorunlu hale getirilen GPS uygulamaları artık her araçta kendini gösteriyor.

Artık otomobillerin için ünlü "Biri Bizi Gözetliyor" evinden farksız hale geldi. Kimin izlediğini, kimin dinleyip kimin gözetliğini bilmesek te, otomobiller akıllandıkça teknolojik tehditler de artmaya başladı.

Akıllı otomobillere yönelik hacker saldırıları konusunda uyaran ünlü antivürüs şirketleri, yakın gelecekte sadece otomobillerin değil akıllı ev sistemleri, akıllı giysiler ve daha pek çok yaşam sisteminin siber teröristlerin hedefi olabileceği uyarısında bulunuyor.

Üstelik bu saldırılara karşı ciddi bir güvenlik kalkanı kurulmadan.
Otomobil aşkının, sadece özel hayatları değil, can alabilecek saldırılara maruz kalabileceğini belirten uzmanların söylediklerini dikkate almakta fayda var.
Artık araç alırken, hangi yeni teknolojilerin değil, içindeki yazılım ve donanımların hangi güvenlik duvarlarıyla korunduğuna dikkat etmek gerekiyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.