MSG NİZ VAR !!!
İşte kısa bir aradan sonra yine beraberiz ☺
Gitmenin en güzel yanı  dönmek aslında , ayrılmanınsa kavuşmak …
Hele ki okulda kendisini asla öptürmeyen  ergenim  , okul çıkışında annneemm diye boynuma atlarsa gidip gidip dönesim gelir , dönüp dönüp gidesim gelir.
Hadi sana 16 yıllık çakma Bodrum’lunun İstanbul İzlenimlerini anlatayım.
O ne kalabalık yaa…İstiklal caddesinden günde 2 milyon kişi geçiyor dediler. Bodrumun yaz nüfusunun iki katı. İnanırım çünkü oradaydım ve yürürken telefonunu elime alıp bir Candan Erçetin klibi selfisi çekesim gelmedi dersem yalan olur. Oralarda biraz vakit harcamak zorundaydım ve gözlemledim.
Herkes sanki bir mutsuz , bir bıkkın , yüzler gülmüyor.
 Şöyle birazda kulak verdim etrafa , ya işten çıkarılmış onu anlatıyor , ya sevgilisiyle kavga ediyor , yada alacağı parayı küfür kafir geri istiyor.
Kadıköy rıhtımında , Beşiktaş’ta , Taksimde, Karaköy’de şöyle gözlerin açık 360 derece dön etrafında..ki ben yaptım ☺ Ne kadar farklı insanlar , ne kadar farklı hayatlar gözüne takılıyor.10 saniyede gördüğünü 1 saate oturtturamıyorsun kafanda.
Ama ne de mucize  bir yer da yaşıyorsun aslında. Doğa harikası. Anadolu ve Rumeli hisarları ,Galata , Bebek , İsinye , Tarabya , Sarıyer , Emirgan …muhteşem.
Hadi yaa… gül biraz. Keyiflen , eğlen , para pul lazım değil …sadece bak ,gör, derin bir nefes al (nefes  alma ☺ ),yaşamak çok güzel. Yapabilirsin.
Sağlıklı dersler  kısmına geçmeden önce ;
Beni evine kabul edip prensesler  gibi  ağırlayan arkadaşlarıma ve aileme tekrar teşekkür ederim.
Eve dönünce beni  bağrına basan oğluma , gecenin bir körü beni çıplak ayak motorunun terkisine atıp yeni ayı göstererek yüzün hep böyle gülsün diyen eski kocamın anlayışına , kuyruk sallayıp yolun ortasına kakasını yapan köpeğime , beyin fırtınası yapıcağız deyip beni inanılmaz geyiklerle güldüren deli arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Bu dünyada saf salak olmak o kadar da kötü değil. Çünkü eminim ki iyi insanların başına çoğunlukla iyi şeyler gelir.
Hadi bakalım  hazırsanız ders  başlıyor.
Bugünkü takıntım MSG
Bilenler vardır.
Mono Sodyum Glutamat ama bilmeyenlere takdimimdir.
Nereden mi takıldım?
 Çorbadan.
Sabahın 6 sında deli dürtmüş gibi uyanıyorsan  ve  yine mi aynı kahvaltı diyen bir çocuğun varsa beni anlaman kolay olur. Güzel bir çorba ve esmer kıtır ekmek sana günü kurttatırır.
Ben sabahın köründe yayla ( oğluma göre layla )çorbasını karıştırırken aklıma hazır çorba kolaylığı ordanda MSG düştü.
Haydi bilmiyorsan öğren bakalım. Dolap temizliği vakti….
     MSG, E621 olarak da bilinen monosodyum glutamat bir çok gıda ürününde aromayı belirginleştirmek ve o ürüne dair iştahı arttırmak için kullanılan bir katkı maddesidir. Bu maddenin eklenmiş olduğu besinler beyin tarafından daha lezzetli olarak algılanır. Gıda maddelerinin olmazsa olmazı değildir fakat sadece ne kadar iğrenç bir tada sahip olursa olsun beyninizin lezzetli bir şey yediğiniz hissini yaşamasını sağlar.
     Monosodyum Glutamat, hazır gıdalarda Türkiye de dahil bir çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılır. Uzmanlar Türk mutfaklarında da artık sıklıkla kullanılan Monosodyum Glutamatın pek çok zararı olduğunu söylüyor. Oluşan zararlı reaksiyonlar nedeniyle özellikle çocukların etkilendiği söyleyen uzmanlar, bu lezzet arttırıcının, “Alz-Heimer hastalığından parkinson'a, diabetten glokom’a, daha da önemlisi çocuklarda büyüme hormonunun baskılanmasına” kadar pek çok rahatsızlığa neden olduğunu bildiriyor.
     Etkisini tat almayı arttırarak gösterir: Tat alma duyusu, dil üzerindeki yaklaşık 200 adet tat tomurcuğunun içine tükürük tarafından ayrıma uğrayan kimyasal maddelerin girmesiyle başlar. Burada oluşan sinyaller, sinirler yoluyla beyine taşınarak tad alma duyumuzu harekete geçirir. Monosodyum Glutamat içeren gıdalar dilimiz üzerindeki tat alma tomurcuklarının hassasiyetini arttırarak yediğimiz yiyeceğin olduğundan çok daha lezzetli algılanmasına neden olur.
     MSG'li yiyeceklerden sonra alınan normal besinlerde tat alma duyarlılığımız azalır. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır gıda maddelerden sonra (örneğin cipsler, gofretler) diğer besleyici gıdaları tat alamadıkları gerekçesiyle yemek istemediklerini gözlemlemiştir. MSG içeren gıdalara yatkınlığı olan kişiler bu nedenle sadece bu gıdalarla beslenme eğilimi göstermektedir. Tıpta bu durum "BAĞIMLILIK" adı altında tanılandırılmaktadır. (Eğer bir yiyecek ya da içeceğe normalden fazla ihtiyaç hissediyorsanız etiketini mutlaka okumanız tavsiye edilir.)
Monosodyum glutamat, birçok gazlı içecek ve hazır gıdada her lokmanın lezzetinin ilk lokmaymış gibi algılanmasına neden olur.
MONOSODYUM GLUTAMAT’IN ZARARLARI:
– MSG bir çeşit nörotoksindir yani sinir hücrelerine zarar verir. Bu yüzden merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington Hastalıkları, Sara (epilepsi) oluşmasına neden olabilir.
– Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı) yapabilir.
– Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk yapabilir ve bu obezite nedenidir.
– Büyüme hormonu baskılanması dolayısıyla gelişim geriliği yaratabilir.
– İnsülin salınımının uzun süreli artmış seyrine bağlı pankreas hasarı ve bunun sonucunda diabet gelişimi oluşturabilir.
– Kimyasalın metabolizmasında görev almalarından ötürü böbrek ve karaciğerde hasar meydana getirebilir.
– MSG, hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerin de aynı etkilere maruz kalmasına neden olabilir.
Bu maddeyi tüketen astımlı hastalarda ağır astım atakları tetiklenebilmektedir. Bu tür reaksiyonlar fazla miktarda MSG alınması sonucunda oluşur.
 MONOSODYUM GLUTAMAT KATKILI ÜRÜN GRUPLARI:
• Hemen hemen tüm cipslerde,
• Fast food gıdalarda (Hamburger, et ve tavuk ürünlerinde)
• Bazı katı ve ekmek üstü yağlarda,
• Et ve tavuk suyu tabletlerinde,
• Hazır çorbalarda,
• Hazır soslarda,
• Tatlı-tuzlu hazır ürünlerin bazılarında.
AMAN DİKKAT!!!

Bu madde bazı ürün gruplarında; Mono Sodyum Glutamat, E621,MSGGlutamic AsitGlutamin, Glutamat, Aroma Artırıcı ve Aroma Uyandırıcı olarak adlandırılmıştır. Özellikle çocuklarınızın sağlığı MSG içerikli ürünlerden sakın.

Sen yetişkinsin  ne yersen ye banane

Dikkar et. Kulak ver.Lütfen !!!

Bodrum’da çocuğunu düşünen biri var!!!

BİHTER BANGI




 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.