Otomobil sahipleri önceki gün açıklanan yüzde 40'lık Motorlu Taşıtlar Vergisi zammıyla hayatlarının şokunu yaşadı.

Otomobil sektörü, Türk vergi sisteminin en dinamik bölümünü oluşturur. Vergi kaçırmak, iki üç yılda bir çıkarılan vergi düzenlemeleri, vergi aflarıyla neredeyse imkansız gibi. Aracın markası, modeli, yaşı ne olursa olsun, vergi sisteminin içinden çıkarmak oldukça zor, ya alırken ya saterken mutlaka vergisini ödüyorsun. Kaçış yok.


HER 7 KİŞİDEN BİRİ VERGİ MÜKELLEFİ

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 2017 yılının mart ayında ilan edilen TUİK verilerine göre 20 milyon 252 bin 146 oldu. Bu sayının içinde otomobilin yeri oldukça yüksek. Trafiğe kayıtlı 10 milyon 750 bin otomobil her yıl tıkır tıkır MTV ödemek zorunda. TUİK'in mart ayı verilerine göre her 7 kişiden biri araç sahibi. Bunun anlamı sokakta karşılaştığımız her 7 kişiden biri MTV ödüyor. Üstelik araç sahiplerinin büyük bölümü bordrolu, yani maaşlı çalışan.

Emlak vergisini, çevre vergisini, cep telefonundan iletişim vergisini tıkır tıkır ödeyen kesim. Üstelik kullandığı akaryakıtın üstünden artık resmi haraca dönüşen yüksek vergiyi yine aynı kesimin yıllardır ödediğini de unutmamak lazım.

Son MTV zammı ile birlikte 10 milyonu aşkın vatandaşın omuzlarına binen yük 8 milyar lira civarında.

PİYASA FİYATINA GÖRE VERGİ GELİYOR

Yeni MTV düzenlemesi de önümüzdeki yıllarda can yakacak yöntemler getirliyor. Daha önce vergiye konu olan otomobilin silindir hacmi dikkate alınıyordu. Artık MTV vergisi öderken, aracın piyasa değeri de hesaba katılacak. 20 bin Türk Lirası'na satın aldığınız otomobilin piyasa fiyatı 30 bin liraya çıkması durumunda vergi oranı da otomotaki olarak yüzde 30 artacak. Yüzde 40'lık vergi artışı içine konulan bu madde henüz vatandaşların dikkatini çekmese de, bu hinlik enflasyon baskısının sürdüğü piyasalarda tedirginlik yaratacak cinsten.

Özal hükümetleri döneminde önce sadeleştirilmeye çalışılan taşıt vergileri, ilerleyen zaman içerisinde daha da karmaşık hale getirildi. Alım satımından itibaren çok sayıda vergiye konu olan araçlar için 2002'den 2014 yılına kadar vergi yükü sürekli arttı.

Dünyada otomobil vergisi en yüksek ülke olan Norveç'i, son düzenleme ile geride bırakarak liderliğe oturduk.

2004 yılından günümüze kadar Motorlu Taşıtlar Vergisi sürekli arttı. Bu artış günümüze kadar yüzde 223 oldu. Sadece MTV zammıyla araç sahibi olunabileceğini iddia eden uzmanlar, bu durumun sürdürülebilir olmadığı uyarısında bulunuyor.

Servet üzerinden alınan vergiler sınıfında yer alan MTV'nin önümüzdeki yıl kabusa dönüşeceği kesin.

Binlerce kişinin elindeki aracını satmak için 2. el otomobil pazarlarına yönelmesi kaçınılmaz gibi duruyor.

Yeni vergilerin vatandaşı artık "Güldürüyor" olmasından ekonomi politikalarını belirleyenlerin bilmem haberi var mı?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.