Ahmet OKUMUŞ

Bugün sizlere araç muayenelerinde nasıl soyulduğumuzu anlatmaya çalışacağım.

Devletimizin araç muayene işlemini bizlere belirli periyodlarla yapmamızı zorunlu hale getirmesi trafik ve yol güvenliğinin sağlanması amaçlıdır. Buna hiç kimsenin itirazı yok.

Bakın bugün ülkemizde yıllık enflasyon yüzde 6-7'ler civarında olduğu için asgari ücret tespit komisyonu işçilere 2013 yılı için 3 artı 3 olmak üzere yıllık yüzde 6 maaş zammı artışı önerdi. 3 kez toplantı yapılmasına rağmen anlaşma sağlanamadı.

-BAYİDE BEKLEME ÜCRETİNİ MÜŞTERİ ÖDEYECEK-

Şimdi bu gerçekler ışığında araç muayenelerine geri dönelim. Siz yeni sıfır bir araç aldığınızı düşünün. Gerekli işlemleri yaptırdıktan sonra plaka olmak ve tescil ettirdikten sonra gerekli muayene işlemlerini yaptırıyorsunuz. Normalde aldığınız aracın trafik tescil tarihinden itibaren muayenesinin yapılması gerekiyor. En azından siz öyle biliyordunuz. Kusura bakmayın yanıldınız. Artık öyle değil. Aracın yaşı artık baz alınıyor. Yani üretim tarihi artık dikkate alınıyor. Sizin aldığınız araç bayide 3-5 ay satış için beklemiş ise bu bekleme süresini de siz ödüyorsunuz. Bu süre için ceza ödemiyorsunuz.

Burada 2010 yılında çıkarılan yönetmelikle ithalatçı ve satıcı firmalar korunarak tüketiciye yüklenilmiş. Tabi bunu da bizim tüketici dernekleri atlamışlar. Şimdi ben hatırlatıyorum. Biran önce mahkemeye gidin ve bunun iptalini sağlayın ve aracın trafiğe çıktığı tarihin muayenede dikkate alınması sağlanmalı.

-"CEZALAR TEFECİ FAİZİNDEN FAZLA"

Hadi bunları da geçtik. Siz her hangi bir üniversitede görevli asistansınız, doktorsunuz veya iş adamısınız. Uzun bir süre için yurtdışına çıktınız. Aracınızı da garaja çektiniz. Döndüğünüzde aracınızın muayenesi 3-5 ay geçmiş ise vay halinize. Hem yakalandığınızda bin 800 lira ceza ödeyeceksiniz. Hem de muayeneye gittiğinizde geçmişe dönük sürenin hem ücretini ödeyeceksiniz, hem de buna yüzde 5 ceza ödeyeceksiniz. Çoğu zaman bankaların kredi kartlarına ve tefecilere ödenen faizden daha fazla bir oranda faiz ödeyeceksiniz. Yıllık enflasyonun yüzde 6-7 oldu bir ülkede yıllık yüzde 60 ceza insafsızlık değil de nedir? Yani iki türlü ceza yemeye hazır olun. Birincisi trafikten, ikincisi de gecikme faizi cezası. Unutmadan bir şey daha hatırlatayım aracınız muayene süresinin 1 ay geçmesine gerek yok. 10 günde geçse sizden 1 aylık gecikme faizi alınıyor. Örneğin 220 2ün geciktik 220 gün/30. Bu da 7 ay 10 gün olur. Burada uygulanacak ceza süresi 8 ay oluyor. Aylık ceza oranı da yüzde 5 olduğuna göre düşünün tefeci faizini de geçiyor. Bu da insanımızın nasıl soyulduğunun bir göstergesidir. Bu uygulamaları yapan ve cezalara müsaade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ı TBMM'de Bakanlığının bütçesini görüşmelerinde yaptığı konuşmayı gazetelerde okuyunca. İnanın çok şaşırdım. Şu sadece araç muayenelerinde yapılan uygulama bile insanımızı soydurmaktan başka bir şey değil.

MARKET 3-5 YUMURTA SATAR MI?

Adamın birisi çıktı artık bakkallarda yumurta satılmayacak açıklaması yaptı. Neymiş efendim bakkallarda soğuk hava deposu yokmuş. Sanki yumurta çok uzun süreli bir gıda maddesi ya hemen soğuk hava deposunda korunmaya alınacak. Ya kardeşim zaten 1 yumurta üretildiği tarihten 21 gün sonra tüketilmesi gerekiyor. Acaba bu yönetmeliği çıkaran etkili ve yetkililere sormak isterim bir bakkal günlük kaç bin koli yumurta satıyor ki bu yönetmeliği çıkardınız? Veya bir bakkal kaç metre kareden oluşuyor ki bu yönetmelik çıkarıldı. Hani kokoreç ve sakatat içinde yasak geliyordu? Yani bu soruları çoğaltabilirim. En önemlisi yönetmelik öyle anlatıldı ki sanki bu ülkede yumurtayı sadece bakkallar satıyor. Hayır, efendim bu tamamen düzmece bir haber. Çünkü bakkalın günlük sattığı yumurta ortada. Hadi diyelim ki soğuk hava deposu olmayan bakkal yumurta satamayacak. Peki, marketler veya hiper ve gros marketler müşteriye 3-5 yumurta satışı yapacaklar mı? Yumurta olayını gündeme getirenlerin amaçlarının bakkal esnafını düşünmek olduğunu sanmıyorum. Bunun kokusu yakında çıkar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.