İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin yasa ve siyasi gelenekler doğrultusunda seçimler’e katılan ve İsrail Parlamentosuna katılmayı hak eden Milletvekilleri olan siyasi parti temsilcilerini kabul ederek hangi parti veya ittifakın kimi başbakanlığa uygun gördüklerini tavsiye edeceklerini sormak üzere  makamına davet etti.

Sabah saat 09.00’da başlayan kabul görüşmeleri Likud Partisi Milletvekilleri ile başladı ve gece saat 22.00’de Raam partisi lideri Mansour Abbas ve diğer milletvekillerinin katıldığı davet ile sona erdi.

Partilerin tavsiye ettikleri Başbakan adayları ve rakamlar aşağıdaki gibidir.

Başbakanlığa tavsiye edilen isim

Tavsiye eden Parti

Tavsiye eden parti MV sayısı

BİNYAMİN NATANYAHU

LİKUD

30 MV

ŞAS

9 MV

TEVRAT’IN YAHUDİLİĞİ

7 MV

DİNİ SİYONİZM

6 MV

TOPLAM

52 MV

YAİR LAPİD

GELECEK VAR PARTİSİ

17 MV

MAVİ BEYAZ

8 MV

HAAVODA

7 MV

ISRAEL EVIMIZ

7 MV

MERETZ

6 MV

TOPLAM

45 MV

NAFTALİ BENNETT

YEMİNA PARTİSİ

7 MV

TOPLAM

7 MV

ÇEKİMSER KALAN PARTİLER

YENİ UMUT PARTİSİ

6 MV

BİRLEŞİK ARAP LİSTESİ

6 MV

RAAM -MANSOUR ABBAS

4 MV

TOPLAM

16 MV

GENEL TOPLAM

120 MV

3 partinin kimseyi tavsiye etmeme nedenleri ise değişik şekillerde yorumlanmakta ve ağırlıklı gözlem pazarlıkların henüz sonuçlanamamış olmasıdır.
Yemina Partisi ve lideri Naftali Bennett ustası Natanyahu taktikleri ile derinden ilerlemekte ve gerek Yair Lapid’i gerekse  eski parti arkadaşı

Gideon Saar’ı kızıştırmakta  bu sayede de  Yair Lapid’in 17 MV ve Bennett’inde sadece 7 MV olmasına rağmen Lapid Bennett’e  rotasyonla Başbakanlık teklif etmekte ve ilk Başbakanlığı da kendisine sunmaktadır. 

Bennet’in önündeki olasılıklardan biri Natanyahu karşıtı blokta yer alıp Başbakanlığı denemek veya Natanyahu ve Likud bloğuna katılarak   1 sene sonra  başbakan olmaktır. İki blokta da hükümet olmak için gereken  61 sayısı mevcut değil.

Bunu  sağlamak için Lapid cephesinin Yemina partisi ile çekimser oy kullanan Yeni Umut partisi ile Birleşik Liste ve Raam Partisi'ni Hükümet’e katmaları gerekir ki bu  da Yemina Partisi ve Yeni Umut Partisi ideolojilerine ters olduğu kadar aynı zamanda  Birleşik Arap Listesi liderleri ile Raam partisi lideri Mansour Abbas’a göre fazla sağda oldukları gerekçesi ile yeterince gönül rahatlığı ile bu koalisyona katılamayacakları intibaı yaratmışlardır.

Gerek Birleşik Liste gerekse Raam partisi çekimser kalırken kim hükümeti kurmak için görevlendirilirse  destek olmaya hazırız dediler. Dediler de  bu ifadenin arkasında "Şartlarımız kabul edilirse" sözcüğü de mevcuttu.

Natanyahu’nun görev alması halinde olası ortakları Yemina partisi ile Yeni Umut partisi olması halen imkansız değil. Çaresiz kalınırsa  Raam ve Mansour Abbas alternatif olabilecektir.
Şu andaki duruma göre Başkan Reuv en Rivlin bu gün sonunda veya en geç Çarşamba günü hükümet kurma görevini en fazla tavsiye edilen lidere  vermek durumunda olacaktır.

Gerek Benett’in kendisini aday göstermesi gerekse  Gideon Saar’ın çekimser kalmasının ardında her nekadar pazarlık gücü arttırmak yatıyorsa da  Yair Lapid’e gönül rahatlığı ile destek verememeleri ve SOL görünümlü bir parti ile aynı hükümette olma nın seçmenleri nezdindeki rahatsızlığı mevcuttur kanımca.

Mansour Abbas’ıun da benzer sıkıntılar içinde olduğu ve kendi tabanına baplı bir hareketle  tarafsız kaldığı ve kendisine olumlu ve cazip teklifler ile gelinmesine  zemin hazırlamak niyetinde olduğu gayetle açık ve nettir.

Başkan Reuven Rivlin görevi en fazla tavsiye edilen lidere görev tevdii etmek durumunda olduğunu kendisi de açıkladı. Şayet Yemina ve Gideon Saar Lapid ile anlaşıp kararlarını değiştirmek durumujnda olurlarsa ve bunu bugün içinde yaparlar ve kararlarını Başkan’a yazılı olarak verirlerse  Tabela değişecek ve o zaman Başkan Rivlin’in kararı da bu tabelaya göre olacaktır.

Tüm bunlar yaşanırken Israil Devlet Başkanı Reuven Rivlin Binyamin Natanyahu'ya hükümet kurma görevi vereceğini beyan etti.
Hayırlı olsun

Herkes nefeslerini tutarak t6abelanın değişip değişmeyeceğini bekliyorlar. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.