Nefes darlığı nedir, nefes darlığının belirtileri?

Nefes darlığı kalp akciğer hastalıklarında görülen bir şikayettir Nefes darlığının kalple ilişkili önemli nedeni kalp yetersizliğidir

25 Mayıs 2014 Pazar 22:30
Nefes darlığı nedir, nefes darlığının belirtileri?






Nefes darlığı nedir, nefes darlığının belirtileri?

Nefes darlığı hem kalp hem de akciğer hastalıklarında görülen bir şikayettir. Bunun dışında kansızlığı (anemi) olan, zehirli guatr olan hastalarda nefes darlığı olabilir. Fazla kilolu, kan basıncı kontrolü yetersiz, hareketsiz yaşamı nedeniyle efor kapasitesi bozuk kişilerde altta kalp veya akciğerle ilgili bir hastalık olmasa bile nefes darlığı olabilir.
Nefes darlığının kalple ilişkili en önemli nedeni kalp yetersizliğidir. Bunun yanında, kalp damar hastalıkları, ritm bozukluğukları ve bazı kalp kapak hastalıkları nefes darlığı ile belirti verir. Kalp yetersizliği durumunda kalp, içerdiği kanın tümünü pompalayamaz. Her kasılmada gerekenden daha az miktarda kanı damarlara vererek çevre dokulara göndererek onların ihtiyaçlarını karşılayamaz.

Merdiven çıkarken zorlanılır

Kalp yetersizliğinde, genellikle yavaş ilerleyen hastalığın önceleri hafif olan belirtileri giderek şiddetlenir. Başlangıçta sağlık durumu iyi olan bir kişi güç harcamayı gerektiren işlerini tamamlayamamaya başlar. Hastalar merdiven çıkarken ya da yokuş yukarı yürürken zorlanırlar. Dizlerde kesilme ve nefeste kesilme nedeniyle yavaşlamak ya da durmak zorunda kalır. Önceden rahatlıkla yürüdüğü mesafeleri kat edemez. Hastalar yanılgı olarak, bu durumların hamlama, kilo alma ya da yaşlanmaya bağlı olduğunu düşünülebilir.

Efor kapasitesi yok oluyor

Nefes darlığının kalp yetersizliğine bağlı olduğunu gösteren en önemli belirtilerden biri; geceleri uyku halinde gelen öksürük nöbetleri, nefes darlığı nedeniyle oturmak zorunda kalma, hatta pencereyi açıp derin nefes alma ihtiyacı duymasıdır.  Tüm bu aşamalardan sonra hastanın efor kapasitesi bozulur, ayak bileklerinde ve karında şişlikler olur, beklenmeyen bir kilo alma olur, geceleri tek yastıkla rahatsız olduğu için birkaç adet yastığı üst üste koyarak yatmaya başlar. Hastalığın en ileri aşamalarında ise, hasta istirahat halinde veya otururken de nefes darlığı çekmeye başlar, dudaklarında ve el-ayak parmak uçlarında morarma ve cilt renginde alacalanma olur. Bu noktada Acil servise başvurma ihtiyacı doğmuştur. Tüm bu süreçte hastalıktan şüphe duyulması ve uygun tedavinin başlanması durumunda yakınmalar düzelebilir veya günlük yaşamı etkilemeyecek düzeyde stabil kalabilir. Bir kısım hastada ise belirtiler yavaş seyretmeksizin aniden şiddetli bir tablo halinde (Akciğer ödemi) ortaya çıkabilir. Bu tabloya neden olabilecek durumlar olarak ani ritm bozukluğu olması (örneğin kalp kapak romatizması olan bir hastada), aşırı ani kan basıncı yükselmesi ve kalp krizi sayılabilir.

DOÇ. DR. SABRİ DEMİRCAN
Kardiyoloji Uzmanı
sabri.demircan@florence.com.tr

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.