Zilhicce ayı nedir? Zilhicce ayında neler yapılır?

Zilhicce ayı ne zaman başlıyor? Zilhicce ayında nasıl ibadet edilir?

04 Ekim 2013 Cuma 07:28
Zilhicce ayı nedir? Zilhicce ayında neler yapılır?






Zilhicce ayı nedir? Zilhicce ayında neler yapılır?
Zilhicce ayı Hicri takvimin on ikinci ayı olup bu ayın ilk on günü Allah'ın ibadetlere 700 kat sevap verdiği bir aydır. Bol bol nafile namazlar, ilk on günü oruç ile geçirmek tavsiye edilir. Allah'ın Kuranı kerimde faziletine kasem (yemin) ettiği bir aydır.

 Kur’an-ı Kerim’de Fecr Sûresi’nin başında, “On geceye yemin olsun ki...” diye bahsedilen Zilhicce günleri bu yılki takvime göre 6 Ekim tarihlerine denk geliyor. Yani Zilhicce ayının sevabını almak isteyenlerin 6 Ekim Pazar günü oruçlu olmaları zamanlarını Tesbih(Sübhanallah), Tahmid(Elhamdülillah), Tehlil(La ilahe illallah) ve Tekbir(Allah'u Ekber) ile geçirmeleri gerekir.
Kurban Bayramı’nın 1. gününe kadar sürecek bu kutlu zaman dilimini ibadetlere daha da özen göstererek değerlendirmek çok önemli.Ayrıca kurban ibadeti bu ay içinde yapılır. Zilhiccenin ilk on günü oruç tutulur. Bizim geleneğimizde tutulan orucun 11. gün Bayramın ilk günü olarak  Kurban eti ile nihayete erdirilmesi esastır. Bilhassa arefe günü bayram temizliği ile değil ibadet ile değerlendirmek bu sevabı bol zamanda günahlarımızın affına vesile olacaktır. Zilhicce ayının birinden onuna (yâni Kurban Bayramının ilk gününe) kadar, her gün sabah namazlarından sonra:
 

10 salevât-ı şerîfe:

“Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.”

10 istiğfâr:

“Estağfirullâhe’l-Azîm el-Kerîm ellezî lâ ilâhe illâ Hüve’l-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyk ve nes’elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ innehû hüve’t-Tevvâbü’r-Rahîm.”

10 tevhid:

“Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunur.    

 

Ayrıca bu günleri oruçlu geçirmek bütün sene oruçlu olmak gibi Allah'ın rızasına şayandır.

Son Güncelleme: 15.02.2015 18:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.