Ahmet OKUMUŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı TESK'in verdiği iftar yemeğinde AVM'ler ile ilgili bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu ve böyle bir çalışmanın önlerinde olduğunu ve bu çalışmayı da esnafla birlikte yapacaklarını müjdelemiş.  Bu açıklamaya sadece günaydın denir. Çünkü Türkiye'nin 1996 yılında Gümrük Birliğine girdiği süreçten bu tarafa AVM'ler ve uzantı marketleri artık mahalle aralarına kadar girdi. Artık bunların kurulmaları ve açılmaları için yeni bir düzenlemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Sadece yapılması gereken AVM'lerin ve uzantı marketlerin açılış ve kapanış saatlerinin düzenlenmesine bir ihtiyaç var.  Bugün Türkiye'nin 40 bin nüfuslu en küçük ili Bayburt'ta 10 yakın AVM ve bunların uzantısı mevcut. Hatırlarsanız seçim öncesi Bayburt'ta göç nedeniyle nüfus düştüğü için milletvekili sayısı da 1'e düşmüştü. Başbakan Erdoğan'da seçim gezilerini bu ilimizden başlatmış ve kendisinin Bayburt'un ikinci milletvekili olduğunu ilan etmişti. Ancak gelinen noktada hiçbir yatırım yapılmadığı gibi ildeki esnaf yapısı da değişmiş. Yani eskisi gibi marka ürün satan konfeksiyon mağazaları, ayakkabıcılar, bakkallar, manavlar, pastacılar yoktur. Çünkü AVM'ler küçük esnafı bitirdiği için insanlar büyükşehirlere göç etmiş ve bu illerde patron iken işçi konumuna düşmüş durumdalar. Bu sadece Bayburt'taki durum değil küçük ve orta ölçekli nüfusa sahip tüm illerimizde durum aynı.  

            4 MİLYONDAN 2 MİLYONA İNDİLER

            2005 yılında çıkarılan 5362 sayılı esnaf ve sanatkârlar kanunu çıkmadan önce Türkiye genelinde 4 milyonu aşkın esnaf ve sanatkâr var iken bu sayı bugün Bakan hayati Yazıcı'nın açıkladığı gibi 2 milyon 40 bin civarında. Bakan Yazıcı yine TESK'in iftar yemeğinde hiçbir odanın kapanmayacağını açıklamış. Doğru kendileri kapatmayacaklar. Ancak, esnaf kalmayınca odalarda üye kalmaz ise bu odaların hali ne olacak. Bugün yüzlerce oda başkanı ve yönetim kurulu üyeleri maaşlarını alamadıkları gibi çalışanlarının maaşlarını ödeyemez durumdalar. Bu odaların güçlenmesi için acaba ne gibi çalışmalar yapılmaktadır. Yıllardır devam eden bir ustalık belgesi sorununu çözemeyen iktidarlar bugün devam eden göçün önüne nasıl geçecekler? Anlamış değilim. Hep söz veriliyor. Lakin esnaf ve sanatkâr adına ortada yapılan bir icraat yoktur. 

            MAHALLELERDE GÜVENLİK KALMADI

            Bakan Hayati Yazıcı yine TESK'in iftar yemeğinde yaptığı konuşmada mahalle esnafının yeri geldiğinde fahri güvenliği üstlendiğini, bulunduğu sokağa ve caddeye giren çıkanın kim olduğunu, apartmanda kimlerin oturduğunu ve yabancı birisi geldiğinde hemen müdahale ettiğini ifade ediyor. Tespit çok doğrudur. Ancak, bunların hemen hepsi mazide kaldı. Şimdi mahalle aralarında yer alan AVM uzantısı marketler geçmişte, bakkalın, manavın yaptığı bu görevi ne kadar yapıyor? Bana göre hiç yapmıyorlar. Bunu anlamak için özel bir çalışmaya gerek yoktur. Çünkü ceza evleri hırsızlık ve benzer olaylardan yatan insanlarla dolu. Bu da mahallenin dokusunun bozulduğunun bir gerçeğidir.

HERKES KENDİ KAFASINA GÖRE

 2 milyon 40 bin kişiyi aileleri ile birlikte hesaba katarsak güçlü bir yapıdır. Dünya değişiyor. Değişen dünyada esnaf ve sanatkârın yapısı da mutlaka değişecek. Ancak, dünyada hangi ülkeye giderseniz gidin hafta sonu açık bir AVM göremezsiniz. Hiçbir AVM kendi kafasına göre açılıp kapanmıyor. Ülkemizde ise AVM'lerin yaptığı çalışmalara kimsenin sesi çıkmıyor. Ramazan ayı içindeyiz diye Ankara'da çoğu AVM gece 22.00'deki kapanış saatlerini 23.00'e çıkardı. Hiçbir yetkili çıkıp ta siz ne yapıyorsunuz demiyor. Hatta geçtiğimiz aylarda yapılan alışveriş festivallerinde 24 saat süreyle nöbetçi AVM uygulaması yapıldı. Yine kimsenin sesi çıkmadı. Birde bu etkinliğe Büyükşehir Belediyeleri ön ayak oldular. Peki, bu AVM'ler neyin nöbetçiliğini yapıyor? Sattığınız ürünler hayati önem mi taşıyor? Yoksa ilaç mı satıyorsunuz ki nöbetçi AVM uygulaması yapıyorsunuz diyen Allah'ın kulu çıkmadı. Şimdi Bakan Yazıcı AVM'lerle ilgili kanun hazırlığında olduklarını söylüyor. Daha önce o kadar tasarı hazırlandı ve TBMM'de kadük oldu. Bunu bakan söylüyor. Ama kendileri bu kadar gecen zaman içerisinde halen bir tasarı hazırlayıp meclis gündemine getirememişler. Neymiş efendim hazırlık yapıyorlarmış. Atı alan Üsküdar'ı geçti. Esnaf bitti. Bundan sonra bu yasa ne zaman çıkar bilemem ama pek işe yarayacağını sanmıyorum. Çünkü hazırlanacak olan yeni tasarıda TBMM'de kesinlikle kadük olur. Çünkü oyalama taktiği uygulanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.