Ankara Büyükşehir Meclisinde tartışılacak karar

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı meclis toplantısında alınan kararlar öğrencileri sevindirdi.

15 Aralık 2013 Pazar 18:40
Ankara Büyükşehir Meclisinde tartışılacak karar






Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi  Aralık ayı meclis toplantısında alınan kararlar öğrencileri sevindirdi. Aralık ayında yapılan görüşmelerde Baz istasyonlarının halka zara vermeyecek alanlara taşınması kararlaştırılırken mecliste gündeme gelen toplu taşıma araçlarına denetimci uygulaması tartışmaların önünü açtı.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Başkent toplu taşımında 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanacak olan akıllı kartların (Ankarakart) öğrenci ücretinin 2014 yılında da 5 TL olması kararlaştırıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında yaptığı toplantıda, Otobüs, Metro ve Ankaray’a binişlerde kullanılacak olan Ankarakart’ta 31 Aralık tarihine kadar öğrenci ücreti 5 TL olarak belirlenmişti. Bu tarih sonrasına kalan öğrenciler bandrol ücreti ödemek zorunda kalacaklardı. Ancak, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan yeni karar sonrası öğrenciler, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren de kartlarını aynı ücretten yani sadece 5 TL ödeyerek alabilecekler.

MANİA HATTI İÇİN İLÇE BELEDİYELERİNE ÇAĞRI

Belediye Meclisi’nde görüşülen bir diğer karar da Başkent’teki mania hattına ilişkin oldu. Daha önce alınan kararlar ile yaşanan yasal sürecin anlatıldığı İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nda, 2012 yılında alınan Büyükşehir Belediye Meclisi kararların yürürlükte olduğu ve uygulanması yönünde yasal bir engel bulunmadığı belirtildi.

Mania hattının bulunduğu alanlarda, +1160 kotu altında yer alan yapılarda birlikteliği bozacak bölgeye özel Çankaya Belediye Meclisi’nde alınan karar gibi uygulamaların doğru olmayacağı kaydedilen raporda, Çankaya Belediye Meclisi kararı yerine Büyükşehir Belediyesi kararının uygulanmasına devam edilmesinin uygun görüldüğü ifade edildi. Meclis üyelerinin isteği üzerine, “Büyükşehir Belediyesi Meclis kararının geçerli olduğunun ilçe belediyelerine bilgi notu ile hatırlatılması” ifadeleri eklenen rapor, oy birliğiyle kabul edildi.

BAZ İSTASYONLARI ZARAR VERMEYECEK YERLERE

Başkentlilerin istek, talep ve şikayetlerinin de değerlendirilerek kararlara imza atılan Belediye Meclis toplantısındaki diğer bir rapor da baz istasyonlarının yerlerine ilişkin oldu. Meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edilen rapor ile baz istasyonları ve tv vericilerinin çevreye ve kişilere zarar vermeyecek yerlere taşınmaları için gerekli çalışmaların yapılması karara bağlandı.

MAZGAL VE RÖGARLAR TEMİZ TUTULACAK

Özellikle kış aylarında üzerinde biriken çöpler nedeniyle tıkanan, istenmeyen görüntü ve kazalara neden olan mazgal ve rögarlar temiz tutulmasına ilişkin bir karara da imza atılan toplantıda, Su ve Kanal Hizmetleri Komisyonu Raporu’nda şöyle denildi:

  “Ankara Büyükşehir Belediyesi mücavir alan sınırlarında bulunan mazgalların ve rögarların çöplük gibi kullanılmaları sonucu tıkanmalar, göllenmeler oluşmaktadır. Bu konuda halkın bilinçlendirilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür.” Rapor, meclis üyelerinin hepsinin “evet” oyuyla kabul edildi.

USULSÜZ KAZILARA CEZA

Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) Müeyyideler Yönetmeliği’nin 12. Maddesi’nin 2. Bendinde belirtilen Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşları ve Şirketleri, özel ve tüzel kişilerin çalışmalarında dikkat etmesi gereken kuralların belirlendiğinin belirtildiği ve bu kuralların tek tek açıklandığı Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Raporu da meclis üyelerince karar bağlandı.

Raporda belirtilen kurallara uyulmadığının tespit edildiği bulvar, cadde veya sokak için her yıl Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce belirlenen cezai bedelin uygulandığı hatırlatılan raporda, 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere bu bedelin 1000 TL olarak tahsil edilmesi de oy birliği kararlaştırıldı.

TOPLU TAŞIMATA BİR GARİP DENETİM

Alçın: Gökçek, Ankaralıların seyahat özgürlüğüne müdahale edecek karar aldı

CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, yaptığı yazılı açıklamada, “Melih Gökçek’in, Ankara Büyükşehir Meclisi’nden çıkarttığı kararla, EGO otobüslerine yerleştireceği görevlilerin marifetiyle halkı izleteceğini’’ söyledi.  Alçın, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in bu uygulaması Ankaralıların seyahat özgürlüğüne müdahale olacağını, vatandaşların tedirgin ve rahatsız bir şekilde EGO toplu taşıma otobüslerinde seyahat etmelerine sebebiyet vereceğini’’ belirterek, “AKP zihniyetinin halkın yaşam alanlarına getirdiği kısıtlamalarının bir başka şekilde,  halkın seyahat özgürlüğüne darbe vurulması Melih Gökçek’in eliyle uygulanacaktır’’ diyerek sert eleştiride bulundu. Alçın ayrıca başkanlık yazısı toplantı öncesi parti gruplarına verilmemiş, akşam karanlığında gündeme eklenmiştir. Meclis Başkanlık kürsüsünden okunan ve ‘denetim Personeli’ konulu yazıda;  ‘son zamanlarda otobüslerde halkı rahatsız edici davranış ve beyanlarda bulunulduğu, bu olumsuzlukları giderebilmek amacıyla  daha iyi bir denetim yapılabilmesi için, EGO, ASKİ,Büyükşehir ve belediye şirketlerinden görev yapan personellerce Kontrol ve Denetim yapılması ve bu kişilere EGO Genel Müdürlüğü’nce ‘Denetim Kartı’ verilmesi öngörülmüştür.  CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak ve CHP’li üyelerin karşı çıktıkları tasarı çoğunluk oylarıyla karara dönüşmüştür. Bu karar hukuka aykırıdır ayrıca kendilerine denetim elemanı statüsü verilen personelle halkı karşı karşıya getirebilecek, toplu taşıma araçlarında olaylar çıkmasına neden olacaktır. 7 gün içinde Mülki İdari Amirliği’ne gönderilecek hukuka aykırı bu karar hakkında Sayın Vali’nin yasal görevini yapmasını bekliyoruz. Biz de kararın iptali için yasal yollara başvuracağız. ‘’ dedi.

Haber: Beril Çuhadroğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.