Başbakan Ahmet Davutoğlu canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başkanlık sistemine geçene kadar başbakanlığın hakkını veririm. Sistem değişirse de ne gerekiyorsa onu yaparım

09 Nisan 2015 Perşembe 22:02
Başbakan Ahmet Davutoğlu canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.






 Başbakan Ahmet Davutoğlu canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Bugün Başbakan olarak içinde Başbakan'ın olmadığı bir sistem için oy isteyeceksiniz değişik geliyor kulağa bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Ben başbakanlık koltuğuna oturdum diye o koltuğa saplanıp kalmam. Şu veya bu fikrimi saklamam gizlemem. Ama bu koltuğun hakkını da tartışma konusu yapmam. Ben başbakanlık görevini yürütürken demiş olurdum ki bu koltuk artık olmayacak. Türkiye'de mükemmel işleyen parlamenter sistem var demesinler. Tekliflerini getirsinler. Başkanlık sistemine geçene kadar başbakanlığın hakkını veririm. Sistem değişirse de ne gerekiyorsa onu yaparım. Meydana çıkarken verdiğimiz sözlerden biri de yeni Anayasa" dedi. 
"DAVUTOĞLU'NUN EKİBİ YA DA CUMHURBAŞKANI'NIN EKİBİ AYRIMI YAPMAK SUNİDİR"
Başbakan Ahmet Davutoğlu NTV canlı yayında soruları yanıtladı. "Aday listesi nasıl hazırlandı? Cumhurbaşkanı'nın bir dahli oldu mu?" sorularına Davutoğlu, "Sanki yıllardır ayrı ekiplerde çalışıyorduk da, ayrı ekipler yarıştı, kime yakın olduğu konusunda ağırlık hesabı yapıldı. Bu çok yanlış bir algı. Benim ekibim onun ekibi, onun ekibi benim ekibimdi. "Cumhurbaşkanlığında kiminle çalışmak istersiniz?" diye sorduk, başbakanlıkta bazı arkadaşlar kaldı, bazı arkadaşlar cumhurbaşkanlığına gitti. Davutoğlu'nun ekibi ya da Cumhurbaşkanı'nın ekibi ayrımı yapmak sunidir. İnsanların yüreklerindeki sevgiyi nasıl parçalayabilirsiniz? Hatta MYK'da da arkadaşlara dışarıya farklı görüntü vermek isteyenlere işareten söyledim, 'Cumhurbaşkanımızın yanında olmayan benim de yanımda olmasın' dedim" diye yanıt verdi. 
"CUMHURBAŞKANIMIZIN LİSTELERE MÜDAHİL OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"
Davutoğlu, "Anayasal olarak Cumhurbaşkanımız, tarafsız bir konumdadır. Listelere müdahil olma gibi bir durum söz konusu değil. Bu şu demek değil, ekip olarak, arkadaşlık olarak Cumhurbaşkanı'nın ekibi Başbakan'ın ekibi gibi bir ayrım olmaz. Ama devletin kurumsal işleyişi konusunda Cumhurbaşkanı'nın da Başbakan'ın da yeri de bellidir. Cumhurbaşkanı siyaset üstü tarafsız bir konumdadır. Listelere müdahil olma gibi bir durum söz konusu değil. Cumhurbaşkanı'na yakın denilen isimlerin çoğu benim yıllarca beraber olduğum arkadaşlar" dedi. 
"SAATLERCE GÖRÜŞMEYE GEREK YOK BAKIŞLARLA DA MESELELER ÇÖZÜLEBİLİR"
Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımızla 12 yıl birlikte çalışmış biri olarak, bunun için cumhurbaşkanımızla saatlerce görüşmeye gerek yok. Bazen konuşmadan da anlaşılan sadece bakışlarla da meselelerin çözülebileceği bir şeyden bahsediyoruz. Böyle bir kategorizasyon söz konusu değil. Aday belirleme sürecinde belli kriterler oldu. Projelere aidiyet, AK Parti'nin vizyonunu benimseme, nerede nasıl katkı yapabileceği. Bana kimler yakın diye bir kriter söz konusu olmadı" diye konuştu. 
"GOOGLE'A GİRİN SON KONUŞMASINI ÇIKARTIN" DEDİM 
7 Haziran seçimlerinde aday gösterilenlere ilişkin Davutoğlu, "Çarpıcı bir şey söyleyeyim. Bir an geldi, kaliteli iki aday. Özellikle az bilinen isimlerde. Ama resim bir yaşayan bir şey olmadığı için, "Google'a girin son konuşmasını çıkartın" dedim. Birkaç ilde konuşmalarını dinledik adayların. Üslubu, edebi, hitabeti, bedensel dili nasıl. Birkaç ilde böyle karar verdik. Doğal haliyle onları izledik, onun için saatlerce sürdü. Bazı illerimizde aday bakımından, "hem yerel hem ulusal ölçekte" dedik ki daha iyisini arayalım. Hadi dedim zihninizden isimler çıkarın. Herkes yeni isimler ortaya çıkardı. Listede olmadığı halde aday yaptığımız isimler var" ifadelerini kullandı. 
"BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇENE KADAR BAŞBAKANLIĞIN HAKKINI VERİRİM" 
"Bugün Başbakan olarak içinde Başbakan'ın olmadığı bir sistem için oy isteyeceksiniz değişik geliyor kulağa bu konuda neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Ben başbakanlık koltuğuna oturdum diye o koltuğa saplanıp kalmam. Şu veya bu fikrimi saklamam gizlemem. Ama bu koltuğun hakkını da tartışma konusu yapmam. Ben başbakanlık görevini yürütürken demiş olurdum ki bu koltuk artık olmayacak. Ama seçime giderken, en doğru zamanlamayla söylemek lazım. Anayasa değişikliğine ulaşacak tablo olursa, muhalefetle de konuşarak, anayasa çok taraflı bir sözleşmedir. Onun için seçim beyannamesine 2023 sözleşmesini de koymayı düşünüyorum. O sözleşme gereği oturur Meclis'e giren herkesle mutabakat için yeni bir anayasa, konuşmaya da hazırız. Ama şunu da söylemesinler Türkiye'de mükemmel işleyen parlamenter sistem var demesinler. Tekliflerini getirsinler. Başkanlık sistemine geçene kadar başbakanlığın hakkını veririm. Sistem değişirse de ne gerekiyorsa onu yaparım. Meydana çıkarken verdiğimiz sözlerden biri de yeni anayasa" diye konuştu. 
"KAZANMAZSAM Kİ DÜŞÜK İHTİMAL, KİM KAZANMIŞSA GÖREVİ ONA DEVREDECEĞİM"
7 Haziran seçimlerinde beklenen başarının elde edilememesi durumunda görevi devredeceğini belirten Davutoğlu, "Eğer AK Parti’nin bir tanımı yapılacak olsa özgürlükçü niteliğidir. Türkiye’de kimse 8 Haziran günü istenilmeyen bir sonuç doğarsa, asker müdahale eder diye bir şey taşıyor mu? 1996’da taşıyordu. 4 Kasımda ne olacak diye insanlar kaygı duyuyordu. Sayın Demirel'in, "Başbakanlık koridorlarında Menderes’in ruhu dolaşıyordu" diye ifade ettiği söylenir. Kazanırsam görevime devam edeceğim, kazanmazsam ki düşük ihtimal, kim kazanmışsa ona devredeceğim" dedi.
Ankara DHA
Son Güncelleme: 09.04.2015 22:04
Anahtar Kelimeler:
BaşbakanCumhurbaşkanı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.