Başbakan Yıldırım: İran ve Irak'la işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz

Başbakan Yıldırım, Irak'ın kuzeyinde yapılan gayrimeşru referanduma ilişkin, "İran, Türkiye, Irak olarak yakın işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

28 Eylül 2017 Perşembe 16:44
Başbakan Yıldırım: İran ve Irak'la işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz






ÇORUM (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Çorum Valiliği'ne gerçekleştirdiği ziyaretin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.  

Yaz saati uygulamasına ilişkin "Yargı kararı uygulanmayacak mı?" şeklindeki soruya ise Yıldırım, "Tabii ki yargı kararı uygulanacak. Yargı kararı bu düzenlemenin yasayla olmasını istiyor, biz de yasal düzenlemeyi yaparak uygulamayı sürdüreceğiz. Yargı kararına karşı gelmek, dikkate almamak diye bir şey olmaz." dedi.   

Enes Kaplan Muhabir: 

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, gündemlerinin Irak olduğunu aynı zamanda iki ülke arasındaki konuları da ele aldıklarını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a 4 Ekim'de bir ziyaret gerçekleştireceğini ve Dördüncü Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı'nı gerçekleştireceğini anımsatan Yıldırım, "Sayın Cihangiri ile görüşmemizde esas itibarıyla geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak'ta yapılan referandum sonrası ortaya çıkan durumu ve bu konuda Türkiye-İran iki komşu ülke olarak Irak'a,neler yapabiliriz bunlarla ilgili görüşmeler yaptık." diye konuştu. 

Yıldırım, İran'ın da kendileriyle aynı görüşü paylaştığını gördüklerini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Irak'ın ve de Suriye'nin toprak bütünlüğü, bölgede bir parçalanmaya yol açacak faaliyetler, sınır değişiklikleri ve burada oluşturulmaya çalışılacak yapay devletçikler, bölge huzurunu, güvenliğini tehdit edecek gelişmelerdir. Bu konularda İran, Türkiye, Irak olarak yakın işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedefimiz gerek İran'da gerek Irak'ta, Türkiye'de yaşayan Kürt, Türkmen, Arap, farklı etnik gruptaki insanlar değil. Bu kararı inatla alan bütün dünyayı karşısına alarak bu referandumda ısrar eden yönetimdir. Doğan sonucun sorumluluğu da onlara ait olacaktır."

"Somut adımlar atılmaya başlandı"

Başbakan Yıldırım, "Milli Güvenlik Kurulu, Bakanlar Kurulu, dün itibarıyla güvenlik toplantısı yapıldı, somut alınan kararlar var mı?" şeklindeki bir başka soru üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"Somut adımlar gayet tabii ki atılacak, atılmaya başlandı bile. Şu anda KDP'nin yani Erbil'in Kuzey Irak yönetiminin Türkiye'deki ofisinde görevli kişinin Kuzey Irak'tan tekrar gelmemesi yönünde Dışişleri Bakanlığımız bildirimi yaptı. Irak Başbakanı İbadi'yle yaptığımız görüşmede de özellikle Irak Meclisi'nin aldığı karar çerçevesinde, hudut kapılarının, havaalanlarının Irak Merkezi Hükümetince devralınmasıyla beraber Türkiye de artık Irak'a yönelik her türlü ekonomik, ticari, diplomatik ilişkilerini merkezi hükümetle beraber yürütecek. Bunun da kararını aldık." 

"Atılacak adımları birlikte gerçekleştireceğiz"

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin bundan sonra petrol akışının Irak Merkezi Hükümeti üzerinden sağlanacağına yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Başbakan Yıldırım, "Buna petrol nakli de dahildir. Tabiatıyla Irak'ın merkezi hükümet olarak bütün Irak'a yönelik ulusal düzeydeki iş ve işlemlerini merkezi hükümet yapmaya karar verdi. Bu çerçevede tabii Kerkük'le ilgili sorunu kendileri önce halledecekler ondan sonra da atılacak adımları birlikte gerçekleştireceğiz." dedi.  

Yıldırım, Irak Başbakanı İbadi ile yüzyüze bir görüşmelerinin olup olmayacağına ilişkin bir başka soruya, "Bu konularla ilgili gerek İran gerek Türkiye gerekse Irak'ın yakın bir gelecekte bir araya gelerek ileri dönem için atılacak adımların koordinasyonunu yapmayı hedefliyoruz. Bunun ne zaman gerçekleşeceğini diplomatik düzeyde arkadaşlarımız takip ediyor. Üçlü bir zirve olmasını arzu ediyoruz. İkili de olacak, üçlü de olacak ama bölge ve komşu ülkeler açısından üç ülkenin birlikte yapmasının daha verimli olacağını düşünüyoruz." yanıtını verdi. 

Mevlüt Uysal'ın İBB Başkanlığı adaylığı

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adayının netleştiği hatırlatılarak, "O isim aynı zamanda 2019 yılındaki yerel seçimlerde de büyükşehir belediye başkanı adayı olacak mı?" şeklindeki soru üzerine Yıldırım, "Dur bakalım bir seçilsin." dedi. 

Kendilerinin aday olarak Başakşehir belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ı geniş bir danışma ve istişarenin ardından belirlediklerini aktaran Yıldırım, "Bugün seçim yapılacak ve inşallah Mevlüt Uysal göreve başlayacak." görüşlerine yer verdi. 

Uysal'ın Başakşehir'de başarılı bir belediye başkanı olduğunu ve büyükşehirde de çok güzel işler yapacağına emin olduğunu belirten Yıldırım, "Yaptığı bu hizmetler ve başarıları onun ilerisi için de bir şans getirecektir." ifadesini kullandı.

"Yanlış yapanın üzerine kararlıkla gidilecek"

Yıldırım, 2019 yerel seçimleri öncesi başka büyükşehirlerde değişiklik beklenip beklenmediğine ilişkin soru üzerine, şu açıklamalarda bulundu:

"Belediyelerimizle ilgili başından beri bizim ortaya koyduğumuz bir prensip var, belediyeler vatandaşa en yakın yerel idarelerdir. Dolayısıyla belediye başkanlarımızın vatandaşın beklentilerine, ihtiyaçlarına, taleplerine azami özeni göstermesini bekliyoruz. Bu konuda zafiyet içinde olan varsa, bazı şayialar, usulsüzlük gibi konularla anılan belediyelerimiz varsa, yönettiği şehirden kopuk başkanlarımız varsa tabii ki bunlara gerekli işlemleri yapacağız. Bu sadece AK Parti'li belediyelerle de sınırlı değil, hangi partiden olursa olsun yanlış yapanın üzerine kararlıkla gidilecek." 

Yaz saati uygulaması

Yaz saati uygulamasına ilişkin "Yargı kararı uygulanmayacak mı?" şeklindeki soruya ise Yıldırım, "Tabii ki yargı kararı uygulanacak. Yargı kararı bu düzenlemenin yasayla olmasını istiyor, biz de yasal düzenlemeyi yaparak uygulamayı sürdüreceğiz. Yargı kararına karşı gelmek, dikkate almamak diye bir şey olmaz." dedi.   

Muhabir: Enes Kaplan

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.