CHP Muğla il yönetimi görevden alındı

CHP Genel Merkezi, Murat Tevfik Ülkü başkanlığındaki Muğla il yönetimini görevden aldı. CHP Genel Merkezi, milletvekili aday adayı olacak partinin Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, istifa etmeden önce bir yazı gönderdi. Yazıda, "Genel...

08 Ocak 2015 Perşembe 12:39
CHP Muğla il yönetimi görevden alındı






CHP Muğla il yönetimi görevden alındı

CHP Genel Merkezi, Murat Tevfik Ülkü başkanlığındaki Muğla il yönetimini görevden aldı.
CHP Genel Merkezi, milletvekili aday adayı olacak partinin Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, istifa etmeden önce bir yazı gönderdi. Yazıda, "Genel merkezden habersiz, il başkanı atamayın" uyarısında bulunuldu. Geçen 22 Aralık'ta CHP Muğla İl Başkanı Öztürk, milletvekili aday adayı olduğu gerekçesiyle istifa etti. CHP il yönetimi bunun üzerine CHP İl Başkan Vekili Suat Özbek başkanlığında toplandı. Toplantı alınan kararla, Öztürk'ün istifasıyla boşalan il başkanlığı görevine Murat Tevfik Ülkü ya da Serdar Şatırlar'ın getirilmesini istedikleri, CHP Genel Merkezi'ne bir yazı ile bildirdi.
Bir hafta sessiz kalan Genel Merkez, 30 Aralık 2014 tarihinde, daha önce Menteşe ilçe yönetiminde görev almış, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'e yakınlığı ile bilinen müteahhit Mürsel Alban'ı il başkanı olarak atadı. Bu arada iddialara göre, İl Yönetim Kurulu üyelerine 'İstifa edin' baskısı yapıldı. Başkan Gürün'e destek veren bazı belediye ve ilçe başkanlarının da il yönetimine istifa etmeleri için baskıda bulunduğu ileri sürüldü.
Atamanın tüzüğe aykırı olduğunu ileri süren partililer isyan etti. Yoğun tepkiler ve tüzüğün kendilerine verdiği yetkiyle CHP Muğla İl Yönetim Kurulu olağanüstü toplanıp, 11 oyla Murat Tevfik Ülkü'yü il başkanı seçti. İl Yönetim Kurulu,Ülkü'yü il başkanı seçtiğini Karar Defteri'ne yazdı. Ayrıca CHP Genel Merkezi'ne de bir yazıyla bunu bildirdi.
Bunun üzerine, dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) CHP Muğla İl Yönetim Kurulu'nun görevden alınmasına karar verdi.
Baskıya karşın birçok il yöneticisi, kendilerine karşı alınan tavrın gayri ahlaki bulduklarını belirten CHP Muğla İl Yönetim Kurulu üyesi Serdar Şatırlar, "Ortada tüzük var. Tüzüğe rağmen bir şey yapamıyorlar, çareyi il yönetimini düşürmekte buldular. Aldığımız karardan geri adım atmayacağız. Bugün siyaset eliyle yapılan baskıyı şiddetle kınıyoruz. İnsanların ekmeği ile oynandı. CHP geleneğine yer almayan, yakışmayan bu gayri ahlaki durumu tüm CHP'lilerin ve Muğla kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" dedi.
CHP Muğla İl Teşkiatı'nın tüzük gereği 45 gün içinde olağanüstü kongereye gitmesinin beklendiği bildirildi.
PARTİ TÜZÜĞÜ NE DİYOR
CHP tüzüğünün 'Görevin Boşalması' ile ilgili 42'inci maddesinin D bendinde, "İl ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerinde boşalma olduğunda, yedekleri ile doldurulur. Bütün yedeklerin çağrılmasından sonra kurul üyelerinin sayısı, üye tam sayısının üçte ikisinin (2/3) altına inerse, ya da asıl üyeliklerde aynı gün içinde yarıdan fazla boşalma olursa, Başkan ve Kurul, yedekleriyle birlikte düşmüş olur. Bu hallerde Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 44. Madde uyarınca olağanüstü kongre yapmak üzere geçici kurul atar" (26.02.2012 tarihli 16. Olağanüstü Kurultay kararıyla değişik) Ancak, düşme tarihinde, herhangi bir seçim ya da referandum tarihine 6 ay veya daha az bir zaman kaldığı takdirde Merkez Yönetim Kurulu doğrudan ya da il yönetim kurulunu görevlendirerek gecikmeden yeni bir yönetim kurulu oluşturur. Bu durumda cinsiyet ve gençlik kotası uygulanır. (5-6 Eylül 2014 tarihli 18. Olağanüstü Kurultay kararıyla değişik)" deniliyor.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.