Kılıçdaroğlu'na göre, Bahçeli başkanlık sistemine evet demeyecek

Erdoğan'a karşı ortak Cumhurbaşkanı adayı çıkaran CHP ile MHP arasındaki sistem tartışmaları derinleşiyor. MHP'li vekiller, parti yöneticileri Bahçeli'nin talimatıyla yeni anasayayı ballandıra ballandıra anlatmak için yollara düşerken, CHP lideri Kılıçdaroğlu Bahçeli'nin sistem değişikliğine 'evet' demeyeceği beklentisi içinde

21 Kasım 2016 Pazartesi 09:01
Kılıçdaroğlu'na göre, Bahçeli başkanlık sistemine evet demeyecek






Kılıçdaroğlu'na göre, Bahçeli başkanlık sistemine evet demeyecek

Başkanlık sistemi ile ilgili tartışmalar devam ederken, iki muhalefet partisinin bu konudaki farklı tutumları kafa karışıklığına neden oluyor. Daha önce Erdoğan'a karşı ortak "Çatı adayı" çıkaran MHP ve CHP arasında derin görüş ayrılıkları oluştu. MHP'nin genel başkan yardımcıları AK Parti'nin hazırladığı yeni anayasayı parti tabanını ikna etmek için çaba harcarken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi için evet demeyeceği umudunu taşıyor.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “İsmi ne olursa olsun AK Parti başkanlık sistemini getirmek istiyor. Başkanlık rejim değişikliğidir. Ben böyle bir değişikliğe Sayın Bahçeli’nin de ‘Evet’ diyeceğine inanmıyorum” dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon’da toplanan partisinin il başkanları toplantısının basına kapalı bölümünde konuştu. CHP Lideri’nin özetle şu mesajları verdiği öğrenildi:

ÖNERİ ORTADA YOK: (CHP’nin başkanlık sistemine karşı neden öneri getirmediği eleştirileri üzerine) Biz neye göre öneri getireceğiz? Daha hükümetin önerisi ortada yok ki! Ama içiniz rahat olsun. Bizim Anayasa taslağımız dahil, her türlü hazırlığımız var. Zamanı gelince ortaya koyarız.

SAĞDUYULU OLACAKTIR: Anayasa değişikliği konusunda ben Sayın Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemine “Evet” diyeceğine inanmıyorum. MHP’de, son virajda sağduyunun galip geleceğine inanıyorum. MHP ve Sayın Bahçeli’nin, son aşamada başkanlık sistemine geçit vermeyeceğini düşünüyorum.

BAŞKANLIK ÖNERECEKLER: AK Parti getireceği Anayasa değişikliğiyle, ister “Partili cumhurbaşkanlığı” ister sadece “Cumhurbaşkanlığı” desin, sonuçta ismi ne olursa olsun başkanlık sistemini gündeme getirecektir. Yani rejimi değiştirmek, otoriter bir sistem getirmek istiyorlar. 140 yıllık parlamenter sistem deneyimimizi bir kenara koymak istiyorlar. Biz buna karşı direneceğiz. Bunun için sadece parlamento zemininde değil ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle gezerek doğruları vatandaşlarımıza anlatacağız. Güçlü parlamenter sistemden yana olduğumuzu, Anayasa değişikliğinden önce Türkiye’nin darbe hukukundan arınması gerektiğini vurgulayacağız.

DIŞA DÖNÜK ÇALIŞMA YAPIN: Biz parti olarak her türlü seçime hazırız. Halka doğruları anlatmaya şimdiden başlayın. Ancak bunu yaparken sadece kendi örgütümüze veya bize oy veren seçmenlere anlatmayacağız. Özellikle partimize oy vermeyen, CHP’li olmayan seçmenlerle iletişime geçeceğiz. AK Parti’ye ve diğer partilere oy verenlerin ayağına gideceğiz, onları ikna edeceğiz.

"YENİ ADAY İSİMLERİNİ ŞİMDİDEN BELİRLEYİN"

Kılıçdaroğlu, toplantıda il başkanlarına yerel seçim çalışmalarına şimdiden başlamaları talimatını da verdi, “Yerel seçimler için fazla zamanımız kalmadı. Geçtiğimiz seçimlerde belediye başkanı çıkaramadığımız illerde veya ilçelerde adaylarımızı şimdiden belirleyeceğiz. Bunun için alternatifli isim arayışlarına başlayın. İl başkanlarından 2019 seçimlerinde aday göstereceğimiz belediye başkan adaylarının isimlerini acilen bize bildirmelerini bekliyorum” dedi.



 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.