MHP Davutoğlu'nu ağırladı; Başkanlık sistemine karşıyız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve reformları görüşmek üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Yeni anayasa üzerine gerçekleşen görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.Görüşme sonrası MHP'den Oktay Öztürk açıklamalarda bulundu.

04 Ocak 2016 Pazartesi 16:40
MHP Davutoğlu'nu ağırladı; Başkanlık sistemine karşıyız






MHP Başkanlık sistemine karşıyız

Başbakan Ahmet Davutoğlu
, yeni anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve reformları görüşmek üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Yeni anayasa üzerine gerçekleşen görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.Görüşme sonrası MHP'den Oktay Öztürk açıklamalarda bulundu.

Öztürk'ün açıklamalarından satırbaşları:

"Türkiye'nin içerisinde bulunduğu hassasiyetler Sayın Başbakan tarafından iletildi. Ama asıl konu anayasa değişikliği ve buna bağlı olarak 31 Mart'ta gerçekleşmesi gereken AB ile uyum yasalarının konuşulması konusu görüşüldü. Anayasa konusunda kendilerine 2011 yılından itibaren, MHP'nin de öncülük yaparak teklif ettiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu. Şimdi bizim teklifimiz şimdi süreç devam ediyormuşçasına anayasada değişiklik süreci başlatılması. 60 madde anlaşılmış. 61'inci madde üzerinde konuşulmalı. Bu Başbakan tarafından kabul gördü. 21. yüzyılda Türk devleti, milletinin önünde engel teşkil edecek maddelerden arınması gerekiyor. Öncelikle sivil bir anayasa olması gerektiğinde hemfikiriz.
İçtüzük ile ilgili komisyon çalışmasının da kaldığı yerden devam etmesi yönünde teklifler oldu.
Biz MHP olarak 93 yıllık bir parlamenter tecrübemiz var. Parlamenter sistemimizin aksayan yönleri varsa gözden geçirilmeli ve öyle devam etmeliyiz düşüncemizi ortaya koyduk. Sayın Başbakan "hayır parlamenter sistem olmaz" demedi ama başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Getirdikleri taktirde her konuyu tartışırız, başkanlığı zinhar kabul etmeyiz dedik. Başkanlık sisteminden yana olmadığımızı, hatta böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik. 
Parlamentoda bulunan tüm partilerin eşit bir şekilde temsil edilmesi kararlaştırıldı. Daha önceki tecrübelerden de hareketle 6 ayda bitirilmesi konusunu ifade ettiler. Toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla, her STK'nın katkı vermesi imkan dahilinde olacak bir anayasa değişikliği üzerinde duruldu. Hassasiyetimizin olduğu noktalar da gündeme getirildi. Sayın Başbakan bu konuda sıkıntılarının olmadığını dile getirdi. 
Biz "flu bakıyoruz" dedik ama başbakan ve partisi şaşı bakıyor. Anayasa görüşmelerinde eşit sayıda milletvekili olması gerektiği konuşuldu. 
Terörle mücadelede kararlı olmaları gerektiğini, bize ihtiyaçları olması durumunda Meclis'te her türlü üzerimize düşen görevi yapacağımızı ifade ettik."

Son Güncelleme: 04.01.2016 16:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.