TBMM'de gerginlik, HDP'li vekil açtı ağzını yumdu gözünü!

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, sokağa çıkma yasakları ile ilgili grup önerisinin görüşmelerinde tartışma çıktı. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AK Parti milletvekillerinin önyargılarını bırakarak kendisini dinlemelerini istedi. Başaran son bir kaç ayda Kürdistan'da 18 ayrı yerde 149 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve 77 sivilin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

09 Aralık 2015 Çarşamba 11:21
TBMM'de gerginlik, HDP'li vekil açtı ağzını yumdu gözünü!






HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AK Parti milletvekillerinin önyargılarını bırakarak kendisini dinlemelerini istedi. Başaran'ın, "Son bir kaç ayda Kürdistan'da 18 ayrı yerde 149 gün sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve 77 sivilin yaşamını yitirdiğini" söylemesine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Konuşması sırasında bazı fotoğraflar gösteren Başaran, Cizre ve Silvan'da antidemokratik uygulamalara maruz kaldığını, iktidarın talimatıyla çalışan vali ve kaymakamlar eliyle halka yapılan katliama şahit olduklarını, çocukların keskin nişancılar tarafından sokakta oyun oynarken vurulduğunu iddia etti.
Meselenin hendek olmadığını söyleyen Başaran'a, AK Parti milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, "Biz, Genel Kurul sizi dinleyecek. İçtüzüğe göre, ülkenin belli bölgesini farklı nitelendirme yapmak suretiyle yaralayıcı sözler kullanmamanızı özellikle istirham ediyorum" dedi.

Başaran, duvarlara,"Türksen övün, değilsen itaat et" yazıları yazıldığını belirterek, "Bu topraklar üzerinde birçok halk var. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı çıkıp 'Kürt halkı' dedi. Yapılanların araştırılması gerekiyor. 90'l yıllarda yapılan katliamlar gibi bu da Türkiye'nin tarihine kara leke olarak geçecek. Sokağa çıkma yasağında su, elektrik kesildi, cep telefonları çekmedi, 112'ye bile ulaşamadık. 6 saat kaldığım evde bomba atarlara, silahlı taramalara maruz kaldım. Bugün burada konuşuyorsam tamamen şans eseridir çünkü bizim de hayatımıza kastedildi. Halk, sizin ırkçı, faşist, tekçi zihniyetinize karşı uygulamalarınızı kabul etmediği için bunlara maruz kaldı" diye konuştu

Aydın, Başaran'ı uyararak, "Bütün Meclisi ırkçı, faşist olarak niteleyemezsiniz. İçtüzüğe göre kaba ve yaralayıcı dille konuşamazsınız, temiz dille konuşmanızı istiyorum" derken, milletvekillerine de "içeriğine katılmasalar da kürsüye çıkan her hatibi dinlemelerini" istedi.
Başaran, sözlerini sürdürerek, "Bu faşist bir uygulamadır. Bu uygulamalara karşı o insanların yanındayız. Orada ne olduğunu bilmek istiyorsanız odalarımızdan çıkalım, ne yaşandığını kendimiz görelim" diye konuştu.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Başbakan iken grup toplantısında aynı ifadeyi kullandığını belirterek, hiçbir Meclis Başkanı'nın buna müdahale etmediğini söyledi.
Aydın, Baluken'e, "Doğrudur, geçmişte Kürdistan, Lazistan mebusları vardı" karşılığını verdi.
Son Güncelleme: 09.12.2015 11:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.