Baharda polen alerjisi uyarısı

Yaprak KOÇER/SAMSUN, () – SAMSUN İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, polen alerjisinin bahar döneminde sıkça görüldüğünü belirterek, "Tıpta mevsimlik alerji ve halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir. Polen alerjisi çoğunlukla...

02 Nisan 2015 Perşembe 13:50
Baharda polen alerjisi uyarısı






Yaprak KOÇER/SAMSUN, () – SAMSUN İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, polen alerjisinin bahar döneminde sıkça görüldüğünü belirterek, "Tıpta mevsimlik alerji ve halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir. Polen alerjisi çoğunlukla 5-40 yaş grubu arasındaki kişilerde görülür" dedi.
Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, bahar mevsimine girdiğimiz bu dönemde sıkça görülen polen alerjisi ile ilgili vatandaşları uyardı. Bitkilerin havaya rüzgar veya böcekler yardımıyla yaydıkları farklı ağırlık ve büyüklükteki minik parçacıkların insan vücudunda alerjik tepkilere neden olabildiğini belirten Köksal, "Polenler nefes alıp verme esnasında solunum yollarımıza yerleşir ve birçok insan için sorun oluşturmayan bu problem, alerjik faktör gösteren bir kişide bağışıklık sistemini harekete geçirir, burun ve gözde iltihaplanmaya neden olur. Vücut polene karşı tepki olarak hapşırma, burun ve göz akıntısı, gözlerde kaşıntı, iltihaplanma gibi belirtilerle savunmaya geçer. Tıpta mevsimlik alerji ve halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir. Polen alerjisi çoğunlukla 5-40 yaş grubu arasındaki kişilerde görülür ve bu hastalığa yakalanan kişi sayısının günümüzde daha da arttığı görülmektedir. Polenler yılın belli aylarında ve sürelerinde havada azami miktarda bulunmaktadır. Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülür. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda çimenler polen miktarının arttığı zamanlardır" diye konuştu.

Polen alerjisinin hapşırma nöbetleri, burun tıkanıklığı veya burunda sürekli akıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma ve şişme, yorgunluk ve halsizlik hissi gibi belirtilerinin olduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürü Köksal, "Bütün alerji tedavilerinin başında kişinin tahammül edemediği şeylerden kaçınması gelmektedir. Polen alerjisine karşı birçok ilaç mevcuttur. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları, iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçlar, alerji tedavisinde kullanılabilir. Polen alerjisinden korunmak için polen çamaşırlara kolayca yapışır, dışarıda kurutmaktan kaçının. Saçlarınıza yapışan polenden temizlemek için yatmadan önce saçlarınızı yıkayın. Günlük kıyafetlerinizi yatak odanızda çıkartmayın. Evinizi ve kapalı yaşam alanlarınızı polenlerin çok olduğu sabah saatlerinde havalandırmayın. Gözlük kullanıyorsanız gözlüğünüzü düzenli olarak yıkayın. Gözlüğünüze yapışan polenler rahatsızlanmanıza neden olur" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.