Grip aşısı için geç kalmadınız!

Küresel ısınma nedeniyle Türkiye’de gribin zirve yaptığı dönemin Kasım ayından Ocak ayına ötelendiğini belirten GSK Gelişmekte olan Ülkeler Aşı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Selim Badur, “Grip aşısında en ideal dönem artık Aralık ayı. Hatta Mayıs ayına kadar aşı yaptırabilirsiniz” dedi.

16 Aralık 2015 Çarşamba 11:51
Grip aşısı için geç kalmadınız!






 Grip aşısı için geç kalmadınız!

Havaların soğumasıyla yaşanan sıcaklık değişimleri gribe davetiye çıkarırken, uzmanlar hijyen, doğru beslenme ve koruyucu aşılardan yararlanarak gripten korunmanın mümkün olduğu görüşünde. Koruyucu aşıda zamanlamanın önemli olduğuna dikkat çeken Badur, “Küresel ısınma ve mevsim değişikliği ile birlikte Türkiye’de gribin zirve yaptığı dönem değişti. Eskiden Kasım sonu, Aralık başında virüsü görürdük, son 5 senedir grip Türkiye’ye Ocak’tan önce gelmiyor. Dolayısıyla grip aşısında en ideal dönem; Kasım sonu ve Aralık ayı başı. Hatta Mayıs ayına kadar bile aşı yaptırılabilir” dedi.

Toplumda çoğu zaman nezle ile gribin birbirine karıştırıldığını belirten Badur, gribin yüksek ateşle seyrettiğine işaret ederek, “Ateşsiz grip yoktur ama 37 dereceyle seyreden nezle soğuk algınlığı ve diğer virüs enfeksiyonları vardır. Bu enfeksiyonlarda da yüksek ateş olabiliyor ama grip muhakkak yüksek ateş yapar. İkincisi; çok ani başlar. Bir anda dökülmeye başlarsınız. Grip yatağa yatırır, gribi ayakta geçiremezsiniz” diye konuştu.

GRİBİN MEVSİMİ DEĞİŞTİ

Prof. Badur’a göre, kişisel hijyen kuralları, bağışıklık sistemimizi güçlendirecek doğru beslenme alışkanlıkları ve koruyucu aşılardan yararlanarak hem bireysel hem de toplumsal anlamda gripten korunmak mümkün. Badur, “Şu günlerde Aralık ayında hatta Ocak ayının ilk yarısında ateşli bir solunum yolu enfeksiyonu geçirirseniz, emin olun o grip değil başka virüslerdir. Grip Türkiye’de artık uzun süreden beri Ocak sonu ve Şubat ayı gibi başlıyor. Eskiden Şubat ayında biterdi, şimdi Nisan ve Mayıs aylarına kadar grip dolaşımda. Özetle; grip vakalarının görülmesi biraz ötelendi. Bu durum büyük olasılıkla küresel ısınma ve mevsim değişikliği ile ilintili” değerlendirmesinde bulundu.

HER TÜRLÜSÜ TEHLİKELİ

Gripten korunmak için her yıl mutlaka aşı yaptırmak gerektiğini vurgulayan Badur, “Çünkü her aşı o sezon görülen virüslere karşı etkilidir” dedi. Badur, bu hastalığın risklerine ilişkin ise şunları söyledi: “Toplumda ‘domuz gribi’ veya ‘kuş gribi’ salgınlar nedeniyle bu hastalığın ölümcül risklerine dikkat çekiliyor. Aslında pandemi dediğimiz kıtalar arası salgınlar döneminde yaşamını yitiren insanlardan daha fazla sayıda insan, normal mevsimsel grip döneminde ölüyor. Gribin zirve yaptığı dönemlerde, kalp krizi veya şeker komasından ölenlerin sayısında ciddi bir artış oluyor. Bu artış da tamamen gribe bağlı olarak kronik hastalıkların tetiklenmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla; gribi ‘domuz gribi’ veya ‘kuş gribi’ diye nitelendirmemek lazım, her türlüsü tehlikeli.”

6 AYDAN BÜYÜK ÇOÇUKLAR YAPTIRABİLİR

Prof. Dr. Selim Badur, kimlerin grip aşısı yaptırabileceğine ilişkin ise şu bilgileri aktardı: “Havaların soğumasıyla birlikte açık havadan kapalı alanlara geçiliyor. Sinemalar, okullar, kreşler, AVM’ler gibi bir arada toplu halde yaşanan alanlarda grip etkisi önce çocuklarda görülüyor. Okullarda çocuklar süratle birbirlerine bulaştırıyor ve sonra etken evdeki ebeveynlere ulaşıyor. Dolayısıyla; hastalığın çocuklardan diğer yaş gruplarına yayılmasını kesmek lazım. Türkiye’de çocuklara grip aşısı zorunlu değil ancak 6 yaşından büyük çocuklara doktorunuzun tavsiyesi ile aşı yaptırabilirsiniz. Gebelik döneminde doktorlar gebeye ilaç veya aşı uygulamaktan çekinir ama inaktif, yani ölü grip aşısı gebeliğin herhangi bir döneminde gebelerde uygulanması istenen ve Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘gebelere muhakkak yaptırın’ dediği tek aşıdır. Çünkü grip aşısı ile hem anne adayı hem de doğumdan sonra 6 aya kadar bebek korunuyor. Bu nedenle gebelerin grip aşısı yaptırmaları gerekiyor. Bizde hala kadın doğum doktorları buna çekinceyle yaklaşıyor ama Batı ülkeleri bunu çoktan uygulamaya başladı. Emziren anneler de aşı yaptırabilir, bebekler ise 6 aydan sonra aşı olabilir.”
Son Güncelleme: 16.12.2015 11:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.