İşitme engeli tarih olacak

Sayısı 1 milyonu bulan işitme engellilerinyaşamını kolaylaştıracak yeni bir mobil uygulama geliyor

10 Eylül 2014 Çarşamba 17:54
İşitme engeli tarih olacak






 Panteon Yazılım tarafından geliştirilen TİD Dijital Tercüman, sesleri ve yazılı metinleri 3D animasyonlara çevirerek bilginin herkes için, her yerden erişilebilir olmasını hedefliyor.

ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Panteon Yazılım’ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve sözlü-yazılı bilgileri Türk İşaret Dili’ne tercüme eden mobil uygulama, ilk kez kullanıcılarıyla buluşmaya hazırlanıyor. 3 boyutlu animasyonları işaret dili ve ses / yazı algılama teknolojileriyle birleştiren TİD Dijital Tercüman uygulaması, dünyada bir ilk olma özelliğine de sahip. Bu yeni iletişim aracı sayesinde işitme engelliler çevrelerindeki kişilerle daha kolay iletişim kurabilecek.

Panteon’un geliştirdiği teknolojinin kullanım alanı sadece TİD Dijital Tercüman uygulamasıyla sınırlı değil. Artık altyazılı televizyon yayınlarına ve filmlere işaret dili tercümesi eklenmesi, web sitesi, elektronik kitap, kiosk vb. dijital mecraların işaret diliyle görüntülenmesi de mümkün olacak. Bunlara işitme engellilerin hayatını kolaylaştıracak başka ürünler de eklenebilecek.
 
Ülkemizde yaşayan yaklaşık 1 milyon işitme engelli vatandaşımızın TUİK verilerine göre %32’si okuma-yazma bilmiyor. Geliştirilen teknoloji hem okuma problemi olan işitme engellilerin hem de işitme engellilerle iletişim kurmak isteyen ancak işaret dili bilmeyen insanların yaşadığı problemleri çözmeyi amaçlıyor.
 
Geliştirme çalışmaları halen devam eden teknolojiyi kullanan ilk prototip, 11-14 Eylül tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan CeBIT Bilişim Eurasia fuarında ziyaretçilerle buluşacak. Panteon Yazılım Genel Müdürü Ufuk Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “TİD Dijital Tercüman işitme engelli ve işitme engellilerle iletişime geçmek isteyen insanların hayatlarının birçok alanına dâhil olabilecek güçlü bir teknoloji.” dedi ve şöyle devam etti: “Panteon olarak bu teknolojiyi son kullanıcıların yanı sıra GSM operatörleri, akıllı televizyon üreticileri, dijital platformlar, medya kuruluşları gibi şirketlerin ve devlet kurumlarının kullanımına sunarak hayatın birçok alanında yer alması için çalışıyoruz.
 
TİD Dijital Tercüman’ın tanıtım videosuna şu linkten ulaşabilirsiniz  http://youtu.be/Wp6BWdLgTzo
Son Güncelleme: 10.09.2014 18:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.