Kanser Geçirenler Ve İleri Yaştaki Kadınlara Çocuk Umudu

Serhat TEZCAN/BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Avrupa Üreme Sağlığı ve İnfertilite Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Gürkan Uncu, üreme sağlığının yaşam hakkı gibi insanların...

28 Eylül 2014 Pazar 11:38
Kanser Geçirenler Ve İleri Yaştaki Kadınlara Çocuk Umudu






Kanser Geçirenler Ve İleri Yaştaki Kadınlara Çocuk Umudu

Serhat TEZCAN/BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Avrupa Üreme Sağlığı ve İnfertilite Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Gürkan Uncu, üreme sağlığının yaşam hakkı gibi insanların doğal hakkı olduğunu belirterek, bu konuda 'Üremenin Korunması' projesi geliştirdiklerini kaydetti. Bunun yasal zemini için çalışmaları başlattıklarını açıklayan Uncu, "Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu projenin hayata geçmesi ile 35 yaşından sonra risk altına giren kadınlar için ve kanser hastalığına yakalanan hastalara çocuk sahibi olma fırsatı doğacak" diye konuştu.
Küçük yaşta kanser olanların kemoteropi ve radyoterapi tedavisi görüp iyileştiklerini   ama yumurtalıklarının eridiğini kaydeden Prof. Dr. Gürkan Uncu, şunları söyledi:
"Kemoterapi ilaçları hücrenin en taze kısmını öldürüyor. Bu tedavi yaşlı hücreyi az etkiler. Bu hem erkek, hem kadın için geçerli. Projemiz hayata geçerse, örneğin lenf tedavisi alacak bir erkek çocuk, bir sperm örneği verdiğinde depoya koyacağız. 5- 10 sene geçip evleneceği zaman analizi yapıldığında sperm çıkmayabilir ama, ben isterse onun çocuk yapılmasını sağlayabilirim. Üremenin korunması bu işte. Bu durum kadın için de geçerli." 
'KARİYER YAPARKEN GEÇ KALABİLİYORLAR'

İş yaşamındaki kadınların, kariyer planlaması nedeniyle çocuk yapmak konusunda geç kalabileceğine de işaret eden Prof. Dr. Uncu, şöyle konuştu:
"Kadınların 35 yaşından itibaren gebe kalma potansiyeli azalır, gebe kalma hızları çok yavaşlar. 40'tan sonra daha fazla azalır, 45'ten sonra imkansız gibi bir durum söz konusudur. Kadınlar kariyer yaparken 'İşim olsun, bir yerlere geleyim, kendimi güven altına alayım' diyorlar. Bu gibi durumlarda çocuk için geç kalabiliyor. Özellikle bu durumda çok fazla kadından talep gelebiliyor. Teknik olarak tıp buna izin veriyor ve teknik olarak yapabiliriz ama, yasal olmadığı için yapamıyoruz."
'AZIMSANAMAYACAK BOYUTTA'
2009 yılı kanser istatistiklerine göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 98 bin erkek ve 63 bin kadının kansere yakalandığını belirten Prof. Dr. Gürkan Uncu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocukluk çağı kanserlerinde lösemi, gençlerde ise 15 - 24 yaş grubunu kapsayan erkeklerde testis kanseri ve kemik kanserleri, kadınlarda ise tiroid ve hodgkin hastalığı en sık karşılaşılan kanser türleridir. Çocukluk çağı ve erişkin kanserlerinin yaygınlığı düşünülecek olursa, kemoterapi ve radyoterapi alan hastalarda gelişebilecek olası ovaryen yetmezlik azımsanmayacak boyuttadır."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.