Kurban bayramında beslenmeye dikkat

Oktay ENSARİ/KAYSERİ, () - KAYSERİ Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nda beslenmede büyük değişiklik görüldüğünü genelde dengesiz gıda tüketilmesi sonucu vücut dengesinin bozulduğunu, sağlık açısından risklerin oluştuğunu bildirdi. Yapılan...

22 Eylül 2015 Salı 09:01
Kurban bayramında beslenmeye dikkat






Oktay ENSARİ/KAYSERİ, () - KAYSERİ Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nda beslenmede büyük değişiklik görüldüğünü genelde dengesiz gıda tüketilmesi sonucu vücut dengesinin bozulduğunu, sağlık açısından risklerin oluştuğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, "Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine daha da dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olmaktadır" uyarısı yapıldı.
Hayvanlardan insanlara geçen birçok hastalık olduğu belirtilirken, kurbanlıkların sağlıklı bir ortamda kesilmesini öneren Kayseri Sağlık Müdürlüğü yetkilileri şu önerilerde bulundu:
"’Hayvanlardan insana geçen yaklaşık 200 çeşit hastalık bulunuyor. Kurbanlıklar hijyenik bir ortamda kesilmeli, etler buzdolabında saklanmalı, tüketilirken de iyi pişirilmeli. Et, sindirimi zor bir yiyecek olup; özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabilmektedir. Kurban Bayramı'nda et tüketilirken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda 1-2 gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağ eklenmemelidir. Etler haşlanır  veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklara yol açar. Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketimi ile birlikte tuz kullanımının artması, özellikle yüksek tansiyon hastaları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Fazla miktarda et ve tatlı tüketimi, kalp ve tansiyon hastaları için risklidir. Bu hastalar, et ve tatlı tüketimini minimum seviyeye indirmeli; içerisinde yoğun yağ bulunan baklava, kadayıf gibi tatlılardan ziyade, sütlü tatlıları tercih etmelidir. Kalp ve tansiyon hastaları, bayram süresince ilaçlarını aksatmadan kullanmalı; sağlıklı yaşamın temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitelerini arttırmaya dikkat etmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam etmelidir."
ŞEKER- KALP VE TANSİYON HASTALARI DİKKATLİ OLSUN

Sağlık Müdürlüğü, şeker, kalp ve tansiyon gibi hastalıkları bulunanların kurban bayramında yapılan ikramlar konusunda dikkatli olmasını, özellikle şeker hastalarının kendilerini frenlemeleri gerektiği ve diyetlerini bozmaması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu.
"Kurbanlık hayvanların sakatatlarının tüketilmesi kolesterolü arttırıcı etkisinden dolayı dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Kesilen hayvandan çıkan yağlar, kesinlikle yemeklere tat vermek için kullanılmamalıdır. Kolesterol içeriği yüksek olan et ve et ürünleri, kan yağlarını doğrudan yükselterek; kalp ve karaciğer hastalarını olumsuz yönde etkileyebilir. Kırmızı et, kolesterol yüksekliğinin en başta gelen sebeplerinden biridir. Kurban Bayramı’nda et tüketimi arttığı için kalp ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle sağlık kuruluşlarına yapılan müracaatlarda büyük artış görülmektedir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastaları, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli; aşırı et tüketmemelidir. Bu kişiler, doktorları tarafından kendilerine önerilen diyetlerini bozmamalıdır. Diyabet hastaları, Kurban Bayramı’nda dikkatli olmalı; kendilerini frenlemeli ve aşırı et tüketiminden kaçınmalıdır. Bu önlemler, sadece diyabet hastaları için değil; herkes için geçerlidir. Sağlıklı beslenme konusundaki temel prensipler, yiyeceklerinin seçimi, porsiyon kontrolü ve yiyeceklerin dengeli dağılımı her zaman uyulması gereken ana kurallardır. Süt, yoğurt, sebze, meyve gibi diğer besin gruplarının da gün içerisindeki tüketim miktarı da dengeli olmalıdır. Etin yanında az miktarda zeytinyağı içeren salata, dengeli bir öğün örneğidir. Tatlı olarak, hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan ağır tatlılar yerine; sütlü ve meyveli tatlıların seçilmesi daha sağlıklı olacaktır.
KURBAN BAYRAMINDA 8-10 BARDAK SU TÜKETİN
Sağlık Müdürlüğü uzmanları, Kurban Bayramı’nda gazlı içecek ve çayın fazla tüketildiğini bu nedenle çok az içildiğini, bunların suyun yerini tutamayacağını vurgularken, "Günde 8-10 bardak su tüketimi ihmal edilmemelidir. Etlerin yanında asitli içeceklerden ziyade taze sıkılmış meyve suları ve ayran içilmelidir. Aşırı kahve ve demli çay tüketimi tansiyon ve kalp-damar rahatsızlıklarına davetiye çıkarmaktadır" uyarısında bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.