'Mucizevi kremler'de denetim sorunu

TÜRK Dermatoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Ertan Yılmaz, özellikle televizyon kanallarında '1 alana 3 bedava' tarzında satılan kremlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Prof.Dr. Yılmaz, "Bitkisel' kelimesi...

12 Eylül 2015 Cumartesi 11:37
'Mucizevi kremler'de denetim sorunu






TÜRK Dermatoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Ertan Yılmaz, özellikle televizyon kanallarında '1 alana 3 bedava' tarzında satılan kremlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Prof.Dr. Yılmaz, "Bitkisel' kelimesi her kapıyı açan sihirli bir terim haline gelmiş. Bu kremlerin içinde ne olduğunu bilen birinden görüş almak varken, bilgisiz kimselerin tavsiyelerine uyup, hayatınızı tehlikeye sokmayın" dedi.
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı ve aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Yılmaz, son günlerde özellikle ekranlarda artan krem ve ilaç satışları nedeniyle birçok şikayet aldıklarını söyledi. Prof.Dr. Yılmaz, bunlara ilişkin kontrol mekanizmasının tam anlamıyla yerine getirilemediğini söyledi. Bu ürünlerde bulunan 'Tedaviye yardımcı' etiketi nedeniyle ne Sağlık Bakanlığı, ne de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tam anlamıyla denetimden geçtiğini dile getiren Prof.Dr. Yılmaz, şöyle dedi:
"İlaç olarak kabul edilen kremler Sağlık Bakanlığı'nın denetimi altında değerlendiriliyor. Ancak, 'Tedaviye yardımcı' kelimesi eklenerek ilaç sıfatı konulmayan kremlerin ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan onayı söz konusu. İlaç olarak kabul edilmedikleri için Sağlık Bakanlığı müdahil olamıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da ürün gıda olmadığı için düzgün inceleyemiyor. Bir ara madde olduğu için denetimini yapacak kurumlar belli değil."
SANKİ SIFIR MALİYET
İçeriği belli olmayan ve televizyon kanalı ya da internet aracılığıyla elde edilen ürünün '1 alana 3 bedava' gibi sloganlarla satıldığına dikkati çeken Prof.Dr. Ertan Yılmaz, "Sağlıklı kimyasal bileşenlerden oluşan bir ürünün en azından maliyeti vardır. Maliyeti 20 TL olan tereyağının kilosunu siz 10 TL'ye alıyorsanız bilin ki o tereyağ değildir. Maliyetinin altında satılıyorsa kuşku duymak gerekir" dedi.
Söz konusu kremlerin sivilce ya da kırışıklıklara nasıl iyi geldiğinin bilimsel açıklaması bir yana 'Bu ilaç bana zarar verir mi?' diye düşünülmesi gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Yılmaz, "Hekimlikte de ilk prensip ilacın yararından önce hastaya verebileceği zararın gözden geçirilmesidir. Her ilaç ya da her krem, her yaştaki, her kilodaki hastaya veya gebelere verilmez. Tanıtımında mucizeler sunulan kremler ucuz bir jelatinin içine herhangi bir şey konularak elde edilebilir. Yüzünüze sürdüğünüz krem kuruduğu zaman gerginlik hissi verir. Yada kreme soyucu asit oranı yüksek bazı maddeler katılmışsa derinin üst tabakasını kontrolsüz bir şekilde soyacaktır. Pırıl pırıl görülecek derinizde daha sonra ciddi sorunlar yaratır" diye konuştu.
SİHİRLİ KELİME 'BİTKİSEL'
Toplumda 'bitkisel' kelimesinin her kapıyı açan sihirli bir terim haline geldiğini belirten Prof.Dr. Yılmaz, ilaçların laboratuvar ortamında bitkilerin zararlı etken maddelerden ayrılarak çeşitli işlemler sonucu elde edildiğine değindi. Bitkileri rastgele karıştırıp elde edilecek bir kremle, karaciğer ya da böbrek gibi hayati fonksiyonları etkileyebilecek organlara zarar verebileceğini hatırlatan Prof.Dr. Ertan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bakıyoruz ki bir aktar ya da eğitimsiz insanlar çıkıp birçok bitki karışımını pazarlıyor. Ayrıca bu bitkileri pazarlarken 'Allah şifa için yaratmış bu bitkileri' gibi cümlelerle insanların manevi duygularını ortaya katıyorlar. Allah, akıl da vermiş ve 'Bilgiyi de kullanın' demiş. O bitki veya kremlerin içindeki kimyasalları bilen birinin görüşünü almak varken, hiçbir bilgiye sahip olmayan kişinin 'Alın şu kremi ya da otu kaynatın yüzünüze sürün' gibi tavsiyelerle hayatınızı tehlikeye atmayın."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.