Rahat bir uykunun yolları? Rahat uyku için neler yapmalı

Rahat uyumak herkesin hakkı, yorucu stresli bir günün ardından, rahat bir uyku için neler yapmalı, uyku getiren bitkiler nelerdir?

23 Nisan 2014 Çarşamba 23:09
Rahat bir uykunun yolları? Rahat uyku için neler yapmalı






Rahat uyumak için, rahat bir uyku için neler yapmalı, uyku getiren bitkiler

Doğal dinlenme biçimimiz olan uyku, bedensel fonksiyonlarımızın en önemlilerinden biri. Ancak stres, depresyon, amfetamin, antidepresan türü ilaçlar, yüksek ses, açlık, tokluk, ışık, sigara, çay, kahve, zihnin meşgul olması gibi birçok sebep uyku kalitemizi etkiliyor. Kaliteli bir uyku kaliteli bir yastıktan geçer!

Düzgün nefes alabilmek, iyi bir uyku uyumanızı sağlayacağı için yastık seçiminizin de doğru olması gereklidir. Kolayca nefes alıp verebileceğiniz bir yastık tercih etmelisiniz. A

ynı zamanda başınızı koyacağınız yastığın dışında, vücudunuzu ve dizlerinizi de koyacağınız yastıklar alabilirsiniz. Boyun boşluğunuzun desteklenmesi yastığın görevi olduğu için buna dikkat etmelisiniz. Yastığınız çok düz durmamalı, aynı zamanda çok da dik durmamalıdır. Eğer midenizde rahatsızlık varsa, yastığınızın dik durması mide rahatsızlıklarınızın artmasını önleyecektir.

KALİTELİ UYKU POZİSYONLARI

Yatağa kendi başımıza girebilecek kadar büyüdüğümüz andan itibaren, belirli bir uyku pozisyonunu seçeriz ve her gece, çok fazla düşünmeden aynı duruşu alırız. Uyku ortamımız çoğu zaman ağrılarımıza zemin oluşturur. Yatak fazla serttir veya yastık fazla yumuşaktır. Ancak asıl suçlu, uyku pozisyonunuz olabilir. Uyku sırasındaki duruş bozukluğu omurga, boyun, omuzlar, kalça ve çenede basınç ve kasılmaya neden olarak, ertesi gün nasıl hissedeceğinizi etkiler. Ayrıca, uykuya dalmak için yeteri kadar rahatlamanıza da engel olabilir. Uyuyan bir çocuğu izleyin; genelde yüzüstü yatarlar. Bir anneanne ise sağ taraf üstüne yatmayı sever.

Uyku pozisyonunuzu ayarlamak, gece ve gündüz arasındaki fark anlamına gelebilir. Vücutta, dikkat etmeniz gereken 3 kıvrım vardır; 1 tane belde, 1 tane sırtınızın ortasında ve bir tane de boynun yanında. Hedefimiz, uyurken, bu doğal kıvrımları korumak.

UYUMAYA YARDIMCI ŞİFALI BİTKİLER

Şerbetçiotu: Sinir sistemini yatıştırıcı ve uyutucu özelliği vardır. Şerbetçiotunun çiçekleri kaynatılıp içilirse şifa bulunabilir.

Kediotu Çayı: Sakinleştirici ve yatıştırıcı bir özelliğe sahiptir. Uyku bozukluklarına, sinirsel sebeplerle uyuyamamaya iyi gelir. Nörolojik bozukluklara fayda sağlar. Bağırsak, sindirim sistemini de rahatlatır.

Papatya Çayı: Papatya çayı sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle vücudu rahatlatır. Sakinleştirici özelliği için uyumadan önce bir fincan papatya çayı içebilirsiniz.

Lavanta Çiçeği: Endişe giderici, mide ve şişkinlik giderici bir bitkidir. Sinir sistemini rahatlatır, kan dolaşımını arttırır. Kalp ritmini düzenler. Huzursuzluğu alır. Bu nedenle de lavanta çiçekleri ile hazırlanan çay, daha rahat bir şekilde uyumayı sağlar.

Pasiflora: Diğer adı çarkıfelek olan bu bitki özellikle tıp dünyasında da sakinleştirici yada uykusuzluk ilaçlarının yapımında kullanılmaktadır. Sakinleştirici, yatıştırıcı, stresten uzaklaştırıcı özellikleriyle bilinir. Pasifloranın çiçeği de çok güzel ve rengarenktir. Çarkıfelek adını alması da bu rengarenk çiçekten dolayıdır.

Alıç: Bu bitki de uykusuzluğa karşı önerilir.

Yulaf: Çiçeklenme döneminde toplanan yulaf çiçeği, gövde ve kökleri kullanılabilir. Fiziksel ve zihinssel yorgunluğun giderilmesine yardım eder. Kediotu ile de birleştirilerek kullanılabilir.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.