Sağlık için yapılması gereken testler!

Hastalıklar kapıyı çalmadan önce yaptırılabilecek birkaç test ile tüm yılı sağlıklı geçirmek mümkün. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, sağlıklı bir yıl için yapılması gereken testleri açıkladı.

30 Aralık 2015 Çarşamba 10:27
Sağlık için yapılması gereken testler!






Prof. Dr. Birsel Kavaklı'dan; Sağlık için yapılması gereken testler!

Yeni yılda hastalıkların önüne geçebilmek ve sağlığımızı korumak için bazı önlemler almak büyük önem taşıyor. Hastalıklar kapıyı çalmadan önce yaptırılabilecek birkaç test ile tüm yılı sağlıklı geçirmek mümkün. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, düzenli sağlık kontrollerinin önemi ile kadınların ve erkeklerin yaptırması gereken testler hakkında bilgi verdi.

Bu tetkikleri yaptırarak sağlığınızdan emin olabilirsiniz

18 yaşından itibaren her bireyin kilo kontrolünü düzenli olarak sağlaması gerekir. Obezite, diyabet gibi hastalıklara genetik eğilimi bulunan kişilerin risk altında olduklarını bilmeleri ve bu konuda dikkatli olmaları önemlidir.

Düzenli olarak tansiyon ölçümü yaptırılmalıdır.

Yılda bir kez dahiliye muayenesi olunması ve bu kontrollerin aksatılmaması gerekir.

Ailede diyabetli, kolesterol sorunu olan, tansiyon hastası ya da obez bireyler varsa özellikle 30 yaşından sonra kan tetkikleri mutlaka yaptırılmalıdır. Sağlıklı bir genetik mirasa rağmen yaşam biçimi sağlıklı yaşam kriterlerinin dışındaysa, 45 yaşından sonra 3 senede bir mutlaka bu konuda tarama testleri yapılmalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü olan bireyler daha sık takip edilmelidir.
Göz sağlığı için her yıl mutlaka göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Hepatit B ve C gibi hastalıklar açısından genç ya da yaşlı her bireyin düzenli aralıklarla kontrolden geçmesi ve gerekli testlerin yapılması önemlidir. Hepatit B aşısı belli sürelerde tekrarlanmalıdır.
Ailesinde kalp hastalığı riski bulunan kişilerin erken yaşlarda efor kapasitesini ölçtürmesi gerekir. Kişi 50 yaş ve üzerinde ise mutlaka yapılması önerilmektedir.
Cilt kanseri, kötü huylu benler ve bazı deri hastalıklarının belirtileri cilt muayenelerinde ortaya çıkabildiğinden, yılda bir kez cilt muayenesi yaptırılmalıdır.
Diş ve diş eti sağlığının bozulması özellikle ilerleyen yaşlarda çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarabilir. Bu nedenle mutlaka senede en az bir kez diş hekimine muayene olunmalıdır.
Grip ve zatürre aşıları 65 yaş sonrasında mutlaka önerilir. Ek hastalıklar varsa veya çok sık enfeksiyon geçiriliyorsa her sene grip, 5 senede bir ise zatürre aşısı olunmalıdır. 10 senede bir olmak üzere tetanos aşısı da önerilmektedir.

Hayat kalitesini oldukça bozabilen bir alerji durumu varsa mutlaka doktorun önerdiği testlerin yaptırılması gerekir.
Gündelik yaşam karmaşası, iş stresi gibi nedenler bazı kişilerde maskeli depresyona neden olmaktadır. Özellikle 50 yaş ve üzerinde depresyon eğilimi daha da arttığından rutin depresyon taraması önemlidir.

Kadınların düzenli yaptırması gereken testler

18 yaşını aşmış ve aktif cinsel yaşamı olan her kadın, yılda bir kez düzenli olarak “pap smear testi” yaptırmalıdır. Bu test sayesinde rahim ağzı kanseri, çok erken dönemde teşhis edilebilmektedir. Her ay adet bitiminde kendi kendini elle meme muayenesi, senede en az bir kez doktor muayenesi ve gerekirse meme ultrasonografisi meme kanserinden korunmada yardımcı olacaktır. Menopoza dönemine kadar en az bir kez ve bu dönemden sonra da mutlaka belli aralıklarla kemik yoğunluğu ölçülmelidir.

Erkekler utanıp çekinerek doktora gitmeyi ihmal etmemeli

Erkeklerde kanser nedeni sıralamasında ilk üçte yer alan prostat kanserinin tanısı, çeşitli muayene ve testlerle kısa sürede konulabilmektedir. Bunun için PSA ölçümü (prostat spesifik antijen), makattan prostat muayenesi, ultrason ile prostat büyüklüğü ölçülerek takip sağlanmalıdır.
Son Güncelleme: 30.12.2015 10:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.