'Sepsis'ten Her 3 Saniyede 1 Kişi Hayatını Kaybediyor'

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde 8-9 Mayıs'ta gerçekleştirilen ‘20. Uluslararası Yoğun Bakım Sempozyumu’, Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu, Avrupa Yoğun Bakım Derneği ve Global Sepsis Alliance - GSA gibi dünyanın yoğun bakımla ilgili önemli otoritelerini bir araya getirdi.

08 Mayıs 2015 Cuma 20:12
'Sepsis'ten Her 3 Saniyede 1 Kişi Hayatını Kaybediyor'






 

'Sepsis'ten Her 3 Saniyede 1 Kişi Hayatını Kaybediyor'

   İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde 8-9 Mayıs'ta gerçekleştirilen ‘20. Uluslararası Yoğun Bakım Sempozyumu’, Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu, Avrupa Yoğun Bakım Derneği ve Global Sepsis Alliance - GSA gibi dünyanın yoğun bakımla ilgili önemli otoritelerini bir araya getirdi. Sempozyum ABD, İngiltere, Belçika, Almanya, İtalya, Fransa başta olmak üzere dünyanın 13 ülkesinden 25 yabancı konuşmacının katılımı ile gerçekleştirildi.

   Sempozyumda, Sepsis (epidemiyolojisi/önlenmesi/küresel politikalar/tedavisi), infeksiyonlarda tanı ve tedavi yaklaşımları, mekanik ventilasyon (cihazlar yardımı ile yapay solunum), beslenme, böbrek yetmezliği, renal replasman (böbrek fonksiyonlarının vücut dışında cihazlar ile yapılması) tedavileri, ECMO (vücut dışında oksijenlendirilen ve karbondioksitten arındırılan kanın vücuda geri verilmesi=yapay akciğer), hemodinamik monitorizasyon (dolaşım sisteminin fonksiyonlarının detaylı olarak takibi), yoğun bakımda ultrasonografi, sıvı tedavisi yönetimi, dokuların kanlanması, yoğun bakım hastalarında beyinde oluşan fonksiyon bozuklukları, yoğun bakımlardaki temel hatalar ve yoğun bakımların geleceği gibi konularda oturumlar düzenlendi.

   Başta sepsis olmak üzere yoğun bakımın güncel konu ve gelişmelerinin masaya yatırıldığı sempozyumun basın toplantısı, Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. J.L Vincent, GSA/WSD Başkanı Prof. Dr. K. Reinhard ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal’ın katılımları ile gerçekleştirildi. 

“8 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR!”

   Basın toplantısında konuşan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal; “Sepsis, yüksek ölüm oranları taşıyan küresel bir sağlık problemi olması yanında, tüm dünyada yaygın olarak görülmesine rağmen en az bilinen hastalıklardan birisidir. Tüm dünyada 30 milyon civarında insanı etkileyen ve 8 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan bir sağlık sorunudur. Dünyada sepsisten her birkaç saniyede bir kişi ölüyor ve yakın zamanda yapılan çalışmalar yoğun bakım ünitelerinde sepsis nedeni ile tedavi edilen hastaların 1/3’ünden fazlasının kaybedildiğini gösteriyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sepsis görülme sıklığının % 20 azaltılması hedefine ulaşabilmek adına, tüm ilgili paydaşlarla çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürüyoruz” dedi.

   Sepsisin halk arasında “kan zehirlenmesi” olarak yanlış adlandırıldığını belirten Prof. Dr. Necmettin Ünal; “Sepsis; enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği kontrolsüz yanıtın kendi doku ve organlarında zarar vererek ölüme kadar giden organ disfonksiyonları oluşturması olarak tanımlanmaktadır. Erken tanı ve tedavi yapılamaması, kaçınılmaz bir şekilde çoklu organ yetmezliği ve ardından ölümle sonuçlanmaktadır. Alınan önlemlere rağmen sepsisin görülme sıklığı her yıl yaklaşık yüzde 13 oranında artış göstermektedir. Sepsis sıklığındaki artış ve buna bağlı artan ölüm oranları global ortak eylem planları ve uygulamalarının oluşturulmasını zorunlu hale getirmiştir” dedi.

25 BİN SAĞLIK PERSONELİNE ‘SEPSİS FARKINDALIK EĞİTİMİ’ VERİLDİ

   Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın desteği ve katılımı ile gerçekleştirilen “Sepsis Farkındalık Eğitimleri” ile 60’dan fazla ilde 25 bin sağlık personeline eğitim verildiğini belirterek, "Sepsis farkındalığını arttırmaya yönelik yapılan ve 2020 yılına kadar devam edecek olan bu faaliyetlerimizin ulaşmış olduğu üstün seviye ve başarı ülkemize uluslararası bir ödül getirmiştir. 70’den fazla ülkede 100 binin üzerinde sağlık görevlisini temsil eden Global Sepsis Alliance(GSA), T.C. Sağlık Bakanlığı’nın desteği ve katılımını ayrıcalıklı bularak Sağlık Bakanı Uz. Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nu ödüle layık görülmüştür. Bu ödül, sağlık camiası ve ülkemiz için son derece anlamlıdır” diye konuştu. 

İSTANBUL, “2021 DÜNYA YOĞUN BAKIM KONGRESİ” EVSAHİPLİĞİNE ADAY…

   Türk Yoğun Bakım Derneği, 2021 yılında yapılacak ‘Dünya Yoğun Bakım Kongresi’ni ülkemize, İstanbul’a, getirmek üzere aday olmuştur. Tüm dünyadan 8.000-10.000 civarında yoğun bakımcının katılımı ile 2 yılda bir gerçekleştirilen bu kongrenin İstanbul’da yapılmasının birçok açıdan yaratacağı katma değer açıktır. Bunların bilinci ile derneğimiz 2021 dünya kongresinin İstanbul’da yapılabilmesi için her türlü çabayı göstermekte ve bu konuda katkı sağlayacak her türlü girişim/yardımı talep etmektedir. Bu konuda devlet desteğinin yanı sıra basının desteğinin de önemli bir güç olduğu açıktır. Kongrenin yapılacağı ülkenin ve Dünya Yoğun Bakım Federasyonu ile işbirliği içinde organizasyonu yapacak derneğin belirlenmesi ile ilgili süreç ve bu konudaki girişimlerimiz devam etmektedir.

“SEPSİS FARKINDALIK EĞİTİMLERİ” İLE PROJE BAŞARI ÖDÜLÜ TÜRKİYE’NİN OLDU…

   Türk Yoğun Bakım Derneği T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Sepsis Farkındalık Eğitimleri” kapsamında, GSA Başkanı Prof. Dr. K. Reinhard tarafından, Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu Başkanı J.L Vincent ve Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ünal’ın katılımları ile sempozyum kapsamında ilk kez bir sağlık otoritesi T.C. Sağlık Bakanı Uz. Dr. Mehmet Müezzinoğlu ödüle layık görüldü. Sempozyum açılış oturumunda Sağlık Bakanı’nın ödülü GSA Başkanı Prof. Dr. K. Reinhard tarafından Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş’e takdim edildi.

Son Güncelleme: 08.05.2015 20:13
Anahtar Kelimeler:
SepsisNedir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.