Türkiye’de her 200 kişiden 1’i, Ankilozan Spondilit hastası

ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim görevlisi Dr. Kevser Gök, Türkiye’de her 200 kişiden 1’inin, halk arasında 'iltihaplı romatizma' olarak bilinen Ankilozan Spondilit hastası olduğunu bildirdi. ERÜ...

07 Mayıs 2015 Perşembe 17:10
Türkiye’de her 200 kişiden 1’i, Ankilozan Spondilit hastası






ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim görevlisi Dr. Kevser Gök, Türkiye’de her 200 kişiden 1’inin, halk arasında 'iltihaplı romatizma' olarak bilinen Ankilozan Spondilit hastası olduğunu bildirdi.
ERÜ Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’nde '7 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü' nedeniyle toplantı düzenlendi. ERÜ Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof.Dr. Salih Özgöçmen, Doç.Dr. Soner Şenel ile Araştırma Görevlileri Dr. Kevser Gök ve Dr. Şule Ertaş, omurgada hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı romatizma hastalığı olan Ankilozan Spondilit hakkında bilgi verdi. Uzman Dr. Kevser Gök, Türkiye’de her 200 kişiden birinin Ankilozan Spondilit hastalığına yakalandığını belirterek, şöyle dedi:
"Bu hastalık, daha çok erişkin bireylerde görülmektedir. Ülkemizde her 200 kişiden 1’inde bu hastalık var. Ankilozan Spondilit hastalığı, erkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha fazla görülmektedir. Hastalığın gelişiminde ailevi yatkınlık son derece önemli. Ailedeki 1 kişide Ankilozan Spondilit hastalığı varsa, bireyin bu hastalığa yakalanma riski de artıyor. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Etken olduğu düşünülen faktörler ise genetik ve çevresel faktörlerdir. Bu hastalık soyunma, giyinme, oturup kalkma, ayakta durma, yük çıkarma gibi gündelik işlerimizi de etkileyebiliyor. Erken tanı ve günümüz tedavi yöntemleri ile bu durumu en aza indirmek mümkün."
ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Uzman Dr. Kevser Gök, omurga ve kemiklerde hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı romatizma hastalığı Ankilozan Spondilit’e karşı alınacak önlemler konusunda da bilgiler verdi. Gök, ŞÖYLE DEDİ:
"Bu hastalığa yakalanmamak için yatak zemini çok yumuşak olmaması lazım, sigara kullanılmamalı, travmadan kaçınılmalı, öne eğilmeyi hızlandıracak aktivitelerden kaçınılmalı, yastıksız veya ince bir yastıkla yatılmalı ya da her gün en az 15 dakika boyunca yüz üstü yatılmalı."

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.