Uzmanından 2016 detoksu tarifi

Uygulayacağız bir günlük detoks ile yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmanız mümkün. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sevil Ürer, yeni yılın ilk günü için beslenme önerilerinde bulundu.

30 Aralık 2015 Çarşamba 10:19
Uzmanından 2016 detoksu tarifi






Uzmanından 2016 detoksu tarifi

Yılbaşı gecesi beslenme düzeninde yapılan kaçamakların ertesi gün pişmanlığa dönüşmemesi için 1 Ocak günü tüketilen gıdalara daha çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Uygulayacağız bir günlük detoks ile yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmanız mümkün. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sevil Ürer, yeni yılın ilk günü için beslenme önerilerinde bulundu.

Kahvaltınız protein ağırlıklı olmalı

Yılbaşı gecesi pek çok insan birbirinden renkli ziyafet sofralarının cazibesine kapılarak sağlıksız beslenir. Ölçüsüzce tüketilen bu gıdaların yağa dönüşmemesi için yeni yılın ilk günü dengeli bir beslenme programı uygulanmalıdır. İlk olarak güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Özellikle protein ağırlıklı bir kahvaltı sofrası, akşam tüketilen yiyecek ve içeceklerin yakılmasını hızlandıracaktır. İlk gün mümkün olabildiğince karbonhidratlardan uzak durulması gerekir. Yılbaşı gecesi yorulan mide, ertesi gün bu şekilde dinlendirilmelidir. Kahvaltı geç yapılabileceği için öğle yemeği atlanabilir. Ara öğün olarak da meyve tüketilebilir. Akşam yemeği ızgara, çorba, zeytinyağlılar, salata ve yoğurt gibi hafif gıdalar ile hazırlanmalıdır.

Günü uykuda geçirmeyin

Yeni yılın ilk gününde belki biraz geç uyanılabilir ancak çok da geç kalkmamaya özen gösterilmelidir. Tüm günü yatakta hareketsiz geçirmek bu dönemde yapılan önemli yanlışlardan biridir. Hafif tempoda ve açık havada yapılacak 90 dakikalık bir yürüyüş, gece alınan kalorilerin yağa dönüşmesini engelleyecektir.



3 litre su içmeye özen gösterin

Yeni yılın ilk günü 3 litre su içilmeye özen gösterilmelidir. Suyun yanında bitki çaylarından da destek alınabilir. Sabah kalkar kalkmaz 2 bardak su tüketmek gerekir. Daha sonra da her saat başı içilecek 1 bardak su, günlük ihtiyacın karşılanmasını sağlayacaktır.



1 Ocak detoksu ile yenilenin

Kahvaltıda 1 yumurta ile yapılmış omlet ve yeşillikler tercih edilebilir. Ara öğünde ise 1 bardak kefir içilebilir. Kefir bağırsak hareketlerini artırarak sindirime yardımcı olacaktır. Yine ara öğünde 1 dilim ananas tüketilmesi içerdiği enzimler sayesinde alkolün yarattığı ödem ve şişkinliği alacaktır. Ara öğün için yine 5-6 adet badem de tüketilebilir.

Akşam yemeğinde 1 kase sebze çorbası tüketilebilir. Kesinlikle kremasız bir çorba olması gerekir. Bunun yanında 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı yemek ve yoğurt olabilir. Ara öğünlerde vücudun dinlenmesi, migren ve baş ağrıları, bulantı, sancı, gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemlerinin giderilmesi ve yağların sindirimi için yapılacak özel çaylar tercih edilebilir. Örneğin, rezene, anason, melisa, papatya, biberiye karışımı kaynar su içerisinde 10 dakika bekletilip içilebilir.



Yeni yılda sağlıklı kalmak için…


Taze sebze ve meyveler her zaman sofralarda olmalıdır.
Süt ve süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir.
İyi kalite protein için et ve et ürünleri tercih edilmelidir.
Vücudun sıvı dengesi için günlük su tüketimi sağlanmalıdır.
Haftada 3-4 kez fiziksel aktivite ile kilo kontrolü sağlanmalıdır.
Kızartma ve hamur işi türevi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Çay ve kahve tüketiminde şeker kullanımı bırakılmalıdır.
Uyandıktan sonra ilk 1-1.5 saat içinde mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.
Haftada 1-2 gün mutlaka kuru baklagiller tüketilmelidir.
Kuru meyve ve kuruyemişler beslenme planında dengeli olarak yer almalıdır.
Son Güncelleme: 30.12.2015 10:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.