Evet, bahsettiğim bu seçimler aylardır miting alanlarında siyasi parti liderlerinin birbirlerine her türlü sözü söyledikleri yerel yönetim seçimleri değil. Bu seçimler ülke genelinde yaklaşık 495 meslek dalında bulunan 1 milyon 500 bin esnaf ve sanatkârın kayıtlı olduğu 3 bin 100 mesleki oda da gerçekleştirilen seçimlerden bahsediyorum.  1 Ocak 2014 tarihinde başlayan mesleki odaların seçimleri 31 Mart 2014 tarihi ile sonuçlandı.  

Yerel yönetimde hiç kuşkusuz en çekişmeli seçim başkent Ankara’da AKP ile CHP arasında yaşandı. Tabi havasından mı suyundan mı bilinmez yerel yönetim seçimlerinde yaşanan çekişmenin başka bir benzeri yine başkent Ankara’da Umumum Şoförler ve Otomobilciler Meslek Odası seçimlerinde yaşandı. Siyasi arenada yaşanan çekişmede mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kesin olmayan sonuçlara göre yerini korudu. Fakat Ankara Umum Şoförler ve Otomobilciler Odasında mevcut başkan Mehmet Yiğiner yerini koruyamadı. Yani 3 bin 100 odada en ilginç seçim Ankara’da yaşandı. İşin garibi Ankara Umum Şoförler Odasında seçimleri kaybeden Mehmet Yiğiner Mayıs ayında başlayacak il Esnaf ve sanatkârlar Odaları Birliği seçimlerini de kaybetmemek için en küçük odalardan Akyurt ilçesindeki Şoförler Odasından aday olarak seçimi kazandı.  

Anlayacağınız 1 Ocak’ta başlayan mesleki oda seçimleri 31 Mart tarihi itibariyle ilk aşaması sonuçlandı. Şimdi 81 ilimizde 82 Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliklerinin seçimleri Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Üçüncü aşamada ise 13 Mesleki Federasyonun seçimi yapılacak. Son olarak ta Eylül ayı içerisinde Türkiye Esnaf ve sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) seçimleri gerçekleştirilecek.   

Bunları hepsi normal. Zamanı gelen seçim sürecinde gerçekleşecektir. Fakat burada dikkat çekmek istediğim konu çok farklı. Yukarıda belirttiğim gibi Ankara Umum Şoförler ve Esnaf Odası seçimlerini kaybeden mevcut başkan Mehmet Yiğiner hemen Akyurt’ta ki Şoförler Odası seçimlerine katılarak buradaki seçimleri kazanıyor. Orası olmadı orası olur kuralı işliyor. Bir kişi birden çok mesleki odada nasıl kayıtlı oluyor bunu anlamak çok zor. Yaptığım araştırmada Mehmet Yiğiner’in Ankara’daki 10 meslek odasına kaydının bulunduğu ve bu odalardan 6 tanesinde aktif olduğu görülüyor. Yani bir insanın aynı anda bu kadar meslek odasına kaydı nasıl yapılıyor bilemiyorum. Lakin bu kadar geniş bir ticari hinterlantta sahip olan kişilerin Ticaret Odasına kayıtlı olması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü 6-7 farklı işten elde edilen gelirlerin kişiyi ticari gelirleri itibariyle bu odalara otomatik yönlendirmesi gerekir. Veya sadece bir mesleki odaya kayıt yaptırılabilmeli.

Yıllardır bu köşede dile getirdiğim konuların başında bu konu geliyor. Yani simitçiden, berberden, kuaförden, terziden, lokantacıdan, köfteci, kahvehane ve çay ocağı gibi yüzlerce mesleği icra eden esnaf ve sanatkârdan tüccar olmaz. Bu tür esnaf ve sanatkâr işyerini işletenlerin mutlaka esnaf odasına kayıtlı olması gerekir. Ama gelin görün ki ülkemizde bu işler hep böyle tersine işliyor. Bugün ülke genelinde Ticaret Odalarına, ticaret ve Sanayi Odalarına, sanayi Odalarına, deniz ticaret odalarına yaklaşık olarak 1 milyon 500 binin üzerinde kayıtlı tüccar ve işadamı var. Ben buradan iddia ediyorum gerçek kayıtlar yapılsa ülkemizde 500 binin üzerinde işadamı ve tüccar bulamazsınız. Eğer gerçekten ülkemizde 1 milyon 500 bin tüccar, sanayici ve işadamı var ise ülkemizde işsizliğin kusura bakmayın da sıfır olması gerekir. Hatta yurt dışından işçi ithal etmemiz gerekir. Ama bugün gelinen noktada yüzde 10’un üzerinde işsizlik var. Peki, bu kadar sanayici, tüccar ve işadamının olduğu bir ülkede bu kadar işsizlik nasıl oluyor. Bunun birilerinin çıkıp açıklaması gerekmez mi?     

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.