Beşiktaş 113 yaşında; İlk takımdan 8 şehit

Kara Kartallar, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk resmi jimnastik kulübü olarak tescil edildi. Bugün 113 yaşında. İlk futbol takımının 8 şehidi var. Ruhları Şad Olsun

18 Mart 2016 Cuma 12:16
Beşiktaş 113 yaşında; İlk takımdan 8 şehit






Beşiktaş 113 yaşında; İlk takımdan 8 şehit

Şeref Bey'in kabri ziyaret edilecek, Vodafone Arena'da Pasta kesilecek, çimler serilmeye başlanacak, Başakşehir'de saat 19.03'te yer yerinden oynayacak

1902 yılında Ahmet Fetgeri ile birlikte, 22 kişilik bir grup gencin hayata geçirdiği, 1903 yılında ise önce Bereket Jimnastik Kulübü olarak tescillenen, daha sonra da Beşiktaş Jimnastik Kulübü adını olan asırlık spor abidesi yarın 113. yaşına basacak.

Başkan Fikret Orman ve Yöneticiler yarın saat 11.00'de Çırağan Caddesi'nde bulunan Yahya Efendi Türbesi'nde kulübün kurucularından Şeref Bey'in kabrini ziyaret edecek. Başkan ve yöneticiler daha sonra Vodafone Arena'ya geçerek burada bir pasta keserek, Başakşehir'de oynanacak Antalyaspor maçına geçecekler.

FİKRET ORMAN, "NE MUTLU Kİ BEŞİKTAŞ'LIYIZ"

Başkan Fikret Orman, 113 yıldır Türk Sporu'nun lokomotifi olduklarını belirterek, "Harp yıllarından bugüne kadar cephede vatanı uğruna hayatını kaybeden, vatanı uğruna gözünü kırpmadan canını vererek şehit olan binlerce kişiyi rahmetle anıyoruz. Ne mutlu bize ki Beşiktaş'lıyız. Bugünleri gördük. Kısa sürece içinde yeni mabedimize taşınacağız. Tarifi imkansız bir sevinç ve heyecan yaşamaktayız. Sezon sonunda gelebilecek bir şampiyonlukla camiamızı taçlandırıp, geleceğimizi daha da güçlendirmek en büyük amacımız." dedi.

19.03'TE BAŞAKŞEHİR'DE 17 BİN KİŞİLİK KORO

Diğer taraftan, yönetimle küskünlüklerini gideren ve her geçen gün kulübe destek olabilmek amacıyla Pasolig kartı olarak tribünlere koşan Çarşı Grubu'da Antalyaspor maçı başladıktan hemen sonra harekete geçecek. İki dakika sonra yani 19.03'te, Başakşehir Stadı'nı dolduran onbinlerce Beşiktaş taraftarı koro halinde, futbolcuları destekleyen ve kuruluş yıldönümünü anımsatan sloganlar atacak.

KISA TARİHÇE (Kulübün Resmi İnternet Sitesinden alınmıştır)

1903 Mart'ında özel izinle Bereket Jimnastik Kulübü kuruldu. 1908'de Meşrutiyet'in ilanıyla sportif hareketler biraz daha serbestlik kazandı. 31 Mart 1909'daki siyasi olaylardan sonra Edirne'de bulunan Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, Hareket Ordusu ile İstanbul'a geldi. Siyasi olaylar yatıştıktan sonra iyi bir eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey'de jimnastik yapan gençleri bularak birlikte spor yapma fikrini kabul ettirdi. Fuat Balkan, Ihlamur'daki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı ve Bereket Jimnastik Kulübü'nün adı Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. Böylece jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda tutulduğu güçlü bir spor kulübü meydana geldi. Fuat Bey'in arkadaşları Refik ve Şerafettin Beyler de iyi birer eskrimciydi.

BEŞİKTAŞ OSMANLI JİMNASTİK KULÜBÜ İDİ

Bu arada Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, 26 Ocak 1911 tarihinde tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Semtin gençlerinin bu spor kulübüne ilgisi büyüdü ve spor yapan üyelerin sayısı bir anda 150'ye yükseldi. Kulübün merkezi de Ihlamur'dan Akaretler'de 49 numaralı binaya taşındı. Bir süre sonra bu bina da küçük gelince, yine Akaretler'de 84 numaralı binaya geçildi. Bu binanın arkasındaki bahçe de bir spor sahası haline getirildi.
Son Güncelleme: 18.03.2016 12:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.