Taksici UBER'ci kavgasında son durum: Hangi araca binersiniz?


Silahlı, bıçaklı, sopalı adamın aracına biner misiniz? İstanbullu taksi müşterileri bu sorunun cevabını arıyor...

İstanbul son yılların en korkunz ticaret savaşlarına sahne oluyor. Yollarda gece yarıları UBER'le çalışan araçları tuzağa düşürme planları yapan taksi şoförleri ile, onların eline düşmemek için kılı kırk yaran Uber sürücüleri arasındaki kavgada artık silahlar kullanılıyor. 


Taksicilerin bağlı olduğu sivil toplum kuruluşlarının sorumsuz yöneticileri bu amansız kavgayı ateşlendirecek sözler sarfederek şoförleri adeta tahrik ediyor...  Saldırılar arttıkça, olayı medyadan takip eden vatandaşlar adeta taksicileri cezalandırırcasına, telefonuna daha çok UBER uygulaması indiriyor. 

UBER kullanarak yolcu taşıyan araçların hitap ettiği seçkin paralı ve belli bir eğitim seviyesine sahip müşteri kitlesinin varlığı taksi sürücülerini çileden çıkarıyor. Saatlerce yollarda, duraklarda müşteri beklemeden basit bir uygulama sisteminin içinden doğrudan yolcuya ulaşabilir olmaları haliyle trafik çilesi çeken sarı taksicileri öfkelendiriyor.

İstanbul gibi büyük şehirlerde yıllardır müşterilerini istismar eden sarı taksicilerin aksine Uber uygulamasından araç çağıranlar bindikleri sürücüyü tanıma imkanı buluyor.. Her aracın, sürücünün UBER sistemi içindeki sicilini görebiliyor, diğer müşterilerin verdiği puanlar ve yaptıkları yorumlarla en yakın araçlar içinde tercih hakkını kullanabiliyorlar. 

Durakta bekleyen, yoldan çevrilen taksinin direksiyonunda kimin oturduğu ise muamma. Gerçi İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Taksiciler Odası, taksi şoförleri için psikolojik testler, adli sicil zorunluluğu, sürücü sicili uygulaması gibi yeni bir takım kıstaslar getirse de, Kadıköy'den aldığı müşteriyi 3. köprüden geçirerek Sabiha Gökçen'e götürme başarısının altına imza atan sürücü hala hafızalardaki yerini koruyor.

Sultanahmet gibi tarihi bölgeler ile turist yoğunluğu yüksak alanlardaki taksicilerin müşterilerine yönelik suistimal haberleri, yerli müşteri almayan klasik taksici tipleri ile yağmurlu havalarda yolcu seçen şoförleri İstanbullu'ların 'Hafızaları'nda not ettiğini unutmamak gerekiyor.

Şimdi eğri oturup doğru konuşmanın zamanı. Taksi sürücüleri bir yandan işlerinin bıçak gibi kesildiğini, müşteri bulamadıklarından yakınırken diğer yandan kendilerini köle gibi kullanan plaka sahiplerine toz kondurmuyor.

Sigorta, yemek, yakıt gibi en temel giderlerini bile ceplerinden ödeyen taksi şoförlerine "Siz neden Uber'e geçmiyorsunuz" sorusunu yönelttiğimizde "Durum kötü, arkadaşların hedefi haline geliriz, bize de saldırırlar" diyecek kadar gelinen son noktayı özetliyorlar.

Günlük plaka kirası ödemekten, bazen 24 saati borçlanarak kapattığını söyleyen sürücü, UBER benzeri onlarca uygulamayı dilerse kendi özel aracı için de kullanabileceğini henüz göremiyor. Taksi plakası sahiplerinin oluşturduğu tekelci piyasaya yasaların verdiği kolaylık sistemi vazgeçilmez gibi karşımıza çıkarsa da, durum gerçekten öyle değil.

Milyarlık taksi plakalarıyla İstanbullu'ların sırtından adeta "Plâka koleksiyonu" yapan komisyoncuların çıkarları ve onları koruyan yasalar tüketiciyi zerre kadar ilgilendirmiyor. 


Tüketici birazcık konfor, saygı ve en önemlisi güvenilir insanların kullandığı araçlarla seyahat etmek istiyor.

Gece yarısı rakiplerine yollarda sinsi tuzaklar kuran, beli tabancalı, eli bıçaklı adamların sarı taksisine hiç kimse binmez... 

Uberci taksici kavgasını kızıştıranlar yangına körükle su taşıdığınızın farkında bile değilsiniz. Köleşleştirdiğiniz şoförler ilk fırsatta prangalarını kırıp UBER ya da bir benzeri sistemin parçası haline gelebilir.

Şoförün içtiği çayın bile hesabını yapan pinti plâka sahipleri, tahtınız sallanıyor. Bilmem haberiniz var mı?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.