10 adımda siber saldırıdan korunmanın yolları

Güvenlik Çözümleri Müdürü Nizamettin Meral, kurumlara yönelik gerçekleşen siber saldırılara ve bu saldırıların nasıl önlenebileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurum içinden gelen iç saldırıların dışarıdan gelen saldırılara göre daha fazla olduğuna dikkat çeken Meral, tüm saldırıların engellenmesinin ya da zararsız atlatılmasının mümkün olduğunu söyleyerek, önlem almak isteyen kurumlar için 10 öneri sıraladı.

25 Aralık 2015 Cuma 17:25
10 adımda siber saldırıdan korunmanın yolları






10 adımda siber saldırıdan korunmanın yolları
Siber tehditlerin zaman içinde değişim gösterdiğini söyleyen  Nizamettin Meral, buna karşın BT güvenliği konusunda da önemli adımların atıldığını vurgulayarak, “Güvenlik konusunda birkaç yıl öncesi ile bile karşılaştırsak, teknolojik, yöntemsel ve donanımsal olarak devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını söylemek mümkün” dedi.

Bilişim güvenliğini tehdit eden saldırıların iç ve dış şeklinde ikiye ayrıldığını söyleyen Nizamettin Meral, “Ağırlıklı olarak dışarıdan gelen saldırılar dikkat çekse de aslında içeriden gelen siber saldırılar yüzdesel olarak çok daha fazladır. Bu saldırıların çok azı kötü niyetli ve bilinçli olarak yapılıyor. Büyük oranda, kullanıcıların bilinçsizliği, kurumların yetersiz güvenlik politikaları ve altyapı eksikliği bu tür saldırıların önünü açıyor” dedi.

YASAKLAMA VE ENGELLEMELER ÇÖZÜM DEĞİL

İç saldırıların önlenmesinde yasaklama ve engellemelerin beklenen seviyede etkili olmayacağını vurgulayan Meral, “Günümüzde kurumların bilişim güvenliğini sosyal medya platformlarının kullanımını engellemek gibi yasaklara dayandırmanın, moda deyim ile “Trend Topic” olmadığını özellikle belirtelim. Önemli olan her zaman, her yerden, her cihazla ama güvenli ve güvenlik politikaları kapsamında izin verilen kaynağa ve noktaya kadar network erişimidir. Güvenlik politika ve uygulamalarında güncel teknolojilere yer veren kurumların her zaman bir adım önde olacağı unutulmamalı” diye konuştu.

İç ve dış siber saldırıları önlemek ve saldırılardan zarar görmeden kurtulmak isteyen kurumların mutlaka uzman yardımı alması gerektiğini belirten Nizamettin Meral, “Güvenlik danışmanlığı alanında uzmanlaşmış sistem entegratörü firmalardan yardım alınabilir. Günümüzde birçok sistem entegratörü firma bile, temel network ve altyapılarda sağlıklı ve sürdürülebilir kalitede hizmet vermekte zorlanırken, kurumların bunu kendi bünyelerinde çözmeye çalışmaları çok da önerilen bir yöntem değil” dedi.

Meral, kurumlara şu önerilerde bulundu:

Bilişim güvenliği ile ilgili plan ve proje üretirken, network’lerin artık sadece bilgisayarlardan oluşmadığını unutmayın. Tablet ve akıllı telefon gibi her türlü cihaz, her yerden ve her zaman kurumunuzun network’üne dahil olabilir.
Kullanıcı bilgisayarlarındaki işletim sistemlerini her zaman güncel tutun.
Antivirüs yazılımı kullanın.
802.1x ve üstü Network Access Control çözümü kullanın.
Kritik verilerin dışarıya sızmasını önlemek amaçlı Veri Kaybı Engelleme (Data
Loss Prevention – DLP) çözümlerinden yararlanın.
E-posta güvenlik ürünleri kullanın.
Network’te sürekli izleme yapan, veri analizi gerçekleştiren ve trafik anormalliklerini raporlayan çözümler kullanın.
Kritik veri ve network’lerin soft veya fiziki izolasyonunu sağlayın.
Sistemsel ve network verilerini/logları toparlayıp anlamlı yorumlar üreten yazılımlar kullanın.
Uygulama seviyesinde güvenlik sağlayan UTM ürünler ve bunları anlamlı kılacak prosedürel süreç yönetimi ve güvenlik politika sertifikasyon programlarından yararlanın.
Son Güncelleme: 25.12.2015 17:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.