Cep telefonundan kendi uzay aracını yaptı

Uzay mühendisliği öğrencisi Zac Manchester’in tasarladığı, Kickstarter ile finanse edilen proje başlangıçta $30.000 dolar olan hedefinin neredeyse üç katı bağış aldı. Fikir ne mi? Kendi uzay aracınıza sahip olmak.

03 Ekim 2014 Cuma 12:24
Cep telefonundan kendi uzay aracını yaptı






Cep telefonundan kendi uzay aracını yaptı

İnter IQ Baş Editörü Ken Kaplan bu ay kaleme aldığı makalesinde teknoloji, özellikle iletişim ve uzay teknolojisi meraklılarının hayallerini zorlayan bir tasarım yolculuğunu kaleme alan Ken Kaplan, Uzay Mühendisliği öğrencisi Zac Manchester'in geliştirdiği uydunun hikayesine odaklandı. Android işlemcili bir cep telefonundan kendi uzay aracını yapan Zac Manchester'in başarısı, yerleşke mücadelesini bir türlü bitiremeyen ODTÜ ve İTÜ'lü öğrencilere ilham kaynağı olabilir mi belli değil. İşte o makale..


PHONESAT PROJESİ NASIL BAŞLADI?
Uzay mühendisliği öğrencisi Zac Manchester’in tasarladığı, Kickstarter ile finanse edilen proje başlangıçta $30.000 dolar olan hedefinin neredeyse üç katı bağış aldı. Fikir ne mi? Kendi uzay aracınıza sahip olmak.

PhoneSat, Android mobil işletim sistemi ve cep telefonunun kamerasıyla çalışan bir nano uydu. Yani raftan satın aldığınız ve her gün cebinizde taşıdığınız bir akıllı telefonun parçaları, inovatif bir uzay projesinde kullanılanlarla aynı.

PhoneSat, bilgisayar yongasındaki transistörlerin sayısının yaklaşık olarak her iki yılda bir iki katına çıktığını gözlemleyen Moore Kanunları için bir kanıt daha sunuyor. Bu, işlemcilerin çok güçlü ve küçük hale gelerek cebinize sığacak boyutta bir bilgisayarın Dünya’nın yörüngesindeki tüm verileri toplayabilmesine ve yalnızca birkaç yüz dolara satılmasına zemin hazırlayan bir süreç.PhoneSat, NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’nin bir projesi ve bu uydular proje kapsamında geçen yıl fırlatılmaya başlandı. Projenin çıkış noktası, 10 santimetre küp hacminde ve yalnızca birkaç kilogram ağırlığında olan CubeSat modelleri.CubeSat konseptleri, 10 yılı aşkın süredir var olmasına rağmen, 2011′de KickSat sayesinde daha çok tanındılar.



PROJE NASIL VUCUT BULDU


“Uzay araçlarını küçülterek, tek bir fırlatma üssüne daha fazla (uyduyu) yerleştirebilir ve maliyetleri birçok şekilde bölebiliriz,” diye yazıyor Manchester. “Bunu herkesin uzayı keşfedebilmesi için mümkün olduğunca basit olarak geliştirmek ve ulaşılabilir fiyatlarda sunmak istiyorum.”

Tabi ki Ames’in PhoneSat ile uyduları yeniden ele almasının tek nedeni bütçe ve verimlilik değil.Ames’in mühendisleri PhoneSat için Android telefonun parçalarını ayırarak bir küp biçiminde yeniden yapılandırdı. Yörüngesi daha alçakta olduğundan PhoneSat’ın ömrü diğer uydulara göre nispeten daha kısa ve genel olarak birkaç hafta içinde atmosferde yanıp yok oluyor.Atmosfer uçuş yolunun daha alçak olması, PhoneSat için bazı avantajlar sağlıyor. Uzay çöplüğü bakımından fazla sorun oluşturmayan küçük boyutuna rağmen, acımasız uzay boşluğunda radyasyon patlamalarına karşı savunmasız kalıyor. Bu yükseklik, aynı zamanda aracın amatör radyolar aracılığıyla verileri aktarmasına olanak tanıyor.


PROJE MALİYETİ VE TASARRUF


Dünya’nın etrafından en yeni tüketici teknolojisiyle dönmekte olan PhoneSat, HAM radyosu aracılığıyla yeryüzüyle iletişim kuruyor.HAM radyo bandı, PhoneSat için en iyi çözüm olurken yeryüzündeki istasyonlar için kitle kaynak kullanımı özelliği sunuyor. Alçak irtifası sayesinde, 70 metre bant alıcısı ya da en yeni SDR kurulumu ile bir aktarma lisansı olan herkes, başlarının üstünden geçen uydu sayesinde sinyalleri kaydedip ses dosyasını gönderebiliyor. Bu sayede, yer istasyonları kurulmasına gerek kalmadan ve zor bir yasal düzenleme ortamından kaçınılarak önemli ölçüde maddi tasarruf sağlanıyor.Daha da önemlisi, mevcut teknolojiyi kullanarak halkı NASA’yla işbirliğine davet etmek, 60′ların uzay yarışında olduğu gibi halk arasında bir coşku ve heyecan yaratma fırsatı sunuyor. KickSat, İnternet ile gerçekleştirilen ilk uydu projesiymiş gibi düşünülse de, ilk gerçek kitle kaynağı kullanan uydu, Kennedy’nin aya çıkma kararıyla aynı yılda fırlatılmıştır. Aralık 1961′de fırlatılan OSCAR-1, Bay Area’dan bir grup amatör radyocu tarafından finanse edilmiş ve gerçekleştirilmiştir.

YAKIN GELECEKTE UYDU PROJELERİNİ NE BEKLİYOR?



Bu tür uydu programları, geleneksel fonlama, teknoloji ve protokollere bağımlılıklarını giderek azaltmak, yeni ve eski teknolojileri en iyi şekilde bir arada kullanmak istiyor. NASA, uzay görevlerinde 3D yazıcılar göndermek için düğmeye bastı bile. Böylece yükü hafifletirken sıfır yerçekiminde parçalar üretebilecekler.KickSat’a gelince, grup şu anda ilk açık kaynak uydularını geliştiriyor. Detaylı projeler, şimdiden Github’da mevcut.Geleceğe hoş geldiniz. Burada sıradan elektronik eşyalar gezegenimizin ve güneş sisteminin sırlarını çözmemize yardımcı olacak.

MAKALE HAKKINDA

Ken Kaplan; Intel iQ Baş Editörü Ken Kaplan tarafından hazırlanmıştır. Intel'e 2000 yılında katılan broadcasting geçmişine sahip bir yazar ve yapımcı. Teknoloji yeniliklerinin arkasındaki ürünler, araştırma ve kişiler onu her zaman büyülemiştir. Kaynak
Son Güncelleme: 03.10.2014 12:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.