Çin, Ay'a gitmek için insanlı roket geliştiriyor 

Le Figaro: Çin 2030'dan Sonra Aya Gitmek İçin Devasa Bir Roket Geliştiriyor

07 Temmuz 2018 Cumartesi 11:49
Çin, Ay'a gitmek için insanlı roket geliştiriyor 






Çin, Ay'a gitmek için insanlı roket geliştiriyor 

 
 
 
Çin'in resmi haber ajansına göre, Çin uzay programı sorumluları Uzun Yürüyüş-9 projesinin geçerli olduğunu ve ilk uçuşların 2030 yılı için programlandığını belirtiyorlar.
 
10 yıldan fazladır konu edilen Uzun Yürüyüş-9 (Chang Zheng-9 veya CZ-9) projesine ilişkin detaylar açıklanmış değil. Ancak bu hafta medya, Çin Mühendislik Akademisi üyesi ve Çin Füze Teknolojileri Akademisi (CALT) baş tasarımcısı Long Lehao'nun Tsinghua Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmadan bazı ayrıntılar elde etti.  
 
Füze konusunda çok teknik detay bulunmamakla birlikte projenin genel devasa yapısı açıklıkla belirtiliyor. 93 metre yükseklikteki ve 4.000 ton ağırlığındaki füzenin kalkışındaki itki 6.000 tona varacak. Bu roket gerçekleştirilebildiği takdirde söz konusu roket dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü roketi olacak. Karşılaştırma bakımından Apollo programının meşhur Saturn V füzesinin kalkış itki gücünün 3.500 tonu, şu anda işlev görmekte olan en güçlü roket olan Falcon Heavy'nin ise 2.300 tonu geçmediğini belirtmek gerek.
 
Bu güçlü füze alçak yörüngede 140 ton, Mars yörüngesine transferde 44 ton Ay'a da 50 ton yük taşıyabilecek demektir. Bu, mevcut Çin füzelerinin en güçlüsü olan Uzun Yürüyüş-5'ten 4 kat daha fazla yük anlamına gelmekte. Bu on yıl içinde Ayda taykonoy yürütme projesi ile uyumlu olarak Çin'in ilk uçuşları 2030'da öngörme takvimine göre böyle olacaktır. Long Lehao ayrıca ortaya uzak keşiflere ilişkin hatta uzayda bir güneş santralı gibi fütürist fikirler de attı.ö

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.