Sosyal Medya kullanımına yaş sınırlaması geliyor

Twitter ve Facebook'a yaş sınırlandırılması getirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Avrupa Birliği 2018 yılı itibariyle twitter ve facebook kullanım yaş sınırının 16 olması için hazırlıkları başlattı.

17 Aralık 2015 Perşembe 17:26
Sosyal Medya kullanımına yaş sınırlaması geliyor






Sosyal Medya kullanımına yaş sınırlaması geliyor
İnternet teknolojisinin artmasıyla birlikte sosyal medya kanallarına da ilgi giderek arttı. İnternetin yaygınlaşması sosyalleşmeyi ya da bilginin elde edilmesini kolaylaştırırken güvenlik sorunu, bilgi kirliliği ya da küçük yaştaki çocukların sağlığını ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek eksileri de beraberinde getirdi. Kullanıcı sayıları günden güne artan Facebook, Twitter gibi sosyal medya kanallarına erişim kolaylığının önüne geçmek isteyen Avrupa Parlamentosu’nun Medeni Özgürlükler ve İçişleri Komitesi çocukların güvenliğini sağlama konusunda hazırladığı bir yasa değişikliği üzerinde çalışmalar başlattı.
Komitenin gündemindeki Avrupa Veri Düzenlemesi’ne getirilen son dakika değişiklik önergesinde “16 yaşından küçük bir çocuğun özel verilerinin işleme konması velilik sorumluluğu bulunan kişiler tarafından izin verilmediği sürece yasadışı kabul edilir” ibaresi bulunuyor. Sosyal medya şirketlerinin ve çocuk koruma uzmanlarının karşı çıktığı bu düzenlemede internet şirketleri 16 yaşından küçük birinin bilgilerini kullanmak isterse annesi ya da babasının iznini alması gerekecek.

DAHA SIKI KORUMA ŞARTI

Buna göre, kişisel adresler, banka bilgileri, arkadaş listeleri, bağlantılar ve fotoğraflar daha sıkı korunacak. Kullanıcıların, bunların kullanma hakları ya da yasaklanmasıyla ilgili net bir şekilde bilgi vermesi gerekecek. “Benim haklarımı kullanabilirsiniz” onayı alınmadan, bu tür bilgilerin yayılması artık yasak olacak. Facebook, iTunes, WhatsApp kullanma yaşı 16 olacak. Bu da ancak, 16 yaşından büyüklerin “bilgileri yayma ya da yaymama izni” verebilmesi anlamına da geliyor. iTunes kullanabilme yaşı 13 olarak belirlenmiş olsa da tüm sosyal ağlar yeni düzenlemeyle bir düzene konmuş olacak.

2018’DEN İTİBAREN BAŞLIYOR

2018 başından itibaren geçerli olacak kuralların başında yaş sınırında Twitter, Facebook, Whatsapp ya da iTunes gibi sosyal medya ağları, 16 yaşından sonra kullanabilme şartına tabi olacak. Whatsapp yasal prosedürlerine göre, kullanma yaşı 16 olarak açıklanmıştı.

UZMANLARDAN ELEŞTİRİ

Avrupa Parlamentosu her ne kadar bu yasanın çocukları koruyacağını iddia etse de internet güvenlik uzmanlarına göre durum aksini gösteriyor. Twitter Facebook gibi kanalların çocuklara daha fazla değil, daha az koruma sağlayacağı belirtilen uzmanlara göre bu durumun gençleri eğitimsel ve sosyal fırsatlardan pek çok şekilde mahrum bırakacağı bildiriliyor.
Uzmanlar diğer yandan Twitter’a yaş sınırı konulmasının bir diğer olumsuz yönünün ise internetin sorunlu ergenler için hayati bir can simidi olduğunu söylüyor .

UYMAYANA CEZA

Kişisel bilgileri koruma yasasını ihlal eden Facebook, iTunes, Google, WhatsApp ya da Twitter gibi uygulayıcılara, yıllık cirolarının yüzde 4’ü oranında ceza kesilebilecek. Avrupa Parlamentosu bu cezayı yüzde 5’e çıkarabilecek, ve hatta 100 milyon Euro’luk cezalar talep edebilecek. Kurallar sadece Avrupa’da değil, AB dışındaki, örneğin ABD’deki, firmalar için de geçerli olacak. Kişisel bilgilerin korunmadığını iddia eden kişi, kendi dilinde bu konuyla ilgili merkezlere başvurabilecek.
Son Güncelleme: 17.12.2015 17:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.