Uçan taksiler geliyor; Hava taksiciliğinde devrim gibi buluş

Trafik sıkışlığını ortadan kaldıran, trafik akışını karadan havaya çeken yeni bir ulaşım sisteminin ilk uygulaması Vahana uçan taksi başarıyla test edildi. Airbus tarafından geliştirilen sürücüsüz araçlar karadaki taksilerden daha ucuz olabilir..

03 Şubat 2018 Cumartesi 09:31
Uçan taksiler geliyor; Hava taksiciliğinde devrim gibi buluş






Uçan taksiler geliyor; Hava taksiciliğinde devrim gibi buluş

Dünya araç trafiği bunalımını sona erdirebilecek, trafik akışı kavramını kökünden değiştirecek yeni bir uygulamanın eşiğinde. Dünyanın en büyük uçak şirketlerinden Airbus'un yürüttüğü elektrikli uçan taksinin ilk protitipi başarıyla test edildi. İlk test uçuşunda 52 saniye boyunca havada kalan aracın uygulama alanları konusunda yürütülen çalışmalar ise akıllara durgunluk verecek cinsten. Benzer bir çalışmanın Amerikan uçak devi Boing tarafından yürütüldüğü daha önce açıklanmıştı.

TRAFİK AKIŞI KARADAN HAVAYA ÇEKİLECEK

Airbus'un Vahana projesi kapsamında geliştirilen hava taksi, büyük şehirlerdeki trafik sorununu kökten çözmeyi hedefliyor. Trafik kavramı karadan havaya taşınırken, ilk aşamada sürücüsüz olarak uçmaya başlayacak olan Alfa-1'lerin ağırlığı 700 kg'nin altına düşürülmeye çalışılıyor. İlk model 744 KG olarak test uçuşunda 5 metre yüksekliğe kadar ulaştı. Kendi alanında en ağır ticari hava aracının ilk test sürüşü pilotsuz yapıldı.
Şimdiye kadar geliştirilen en büyük drone olma özelliğini taşıyan Vahana Taksiler için farklı uçuş modelleri üzerinde çalışmalar yapılıyor..

UÇUŞ GÜZERGAHINI YOLCU BELİRLEYECEK

Halen akıllı telefonlarda yoğun olarak kullanılan taksi çağırma programlarının biraz daha gelişmiş sürümleri Vahana'lar için de geçerli olacak. Cep telefonları üzerinden çağrılan sürücüsüz hava taksilerin uçuş planı, rotası müşteriler tarafından belirlenecek. Elektrikli hava taksilerin benzin, sürücü ve park yeri giderleri bulunmadığı için karadaki rakiplerinden daha ucuz olması bekleniyor..

Airbus tarafından yürütülen sürücüsüz elektrikli taksi programı Vahana'nın ilk prototipi Alfa 1 ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı. 53 saniye havada kalan ve 5 metre yüksekliğe çıkan araç ulaştırma anlayışında bir devrim yaratabilir.

İLK TEST SÜRÜŞÜ; 53 SANİYE HAVADA KALDI


Fransız havacılık devinin açıkladığına göre, Vahana ismi verilen tam boyutlu sürücüsüz uçan taksi sabah 08:52'de havalandı. 5 metre yüksekliğe ulaşan taksi tam 53 saniye havada kalmayı başardı.

Airbus, uçan bir otonom filo oluşturmayı planladığını belirterek özellikle nüfusun yoğun şehirlerden çatıdan çatıya ulaşım amaçlıyor.

PROJE İKİ YILDIR DEVAM EDİYOR

2016 yılında başlatılan proje kapsamında ilk uçuşunu yapan Alfa 1 modelinin seri üretime geçmesinin 2020 yılını bulacağı belirtiliyor.

Airbus'un uçan taksisi Vahan 6.2 metre genişliğinde, 5.7 metre uzunluğunda ve 2.8 yüksekliğinde. Aracın ağırlığı ise 744 kilogram.

Vahana Proje Yöneticisi Zach Lovering, "Amacımız, şehir trafiğine çözüm olabilecek tek kişilik bir elektrikli otonom taksi üretmek ve son teknolojiyle kişisel uçma deneyimini özgürleştirmek. Vahana'nın uçuşu devasa bir adım dedi.". Uber'in de projeyi dikkatle takip ettiği belirtiliyor.

Son Güncelleme: 03.02.2018 06:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.