Önce iki habere göz atalım birlikte.

İlki gazetemiz Pusula’nın manşetine taşıdığı “Yasak Mağdurları” başlıklı haber. Özetle; Kamuya açık her yerde ve kapalı mekânlarda sigara yasağının başladığı 1 Temmuz 2009’dan bu yana Gaziantep’te 900 kıraathanenin kepenk kapatarak, iş terki verdikleri“ ileri sürülüyor.

İkinci haberimiz, dünkü gazetelerin hemen hepsinde var.  Habere gore;

İstanbul Esenler'de toplu açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenler'de AKP 'li heyet ve korumalarıyla yürüyüş yaptığı sırada kafelerden birinde sigara içenlere tepki göstererek "Bunun Ceza müeyyidesi var" diye seslenmiş ve zabıtaların gelmesini istemiş!..

Gelelim hisse alınacak kissamıza..

Sultan 2. Mahmud Han, sık sık tebdil-i kıyafetle İstanbul sokaklarında dolaşmaktanhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif ahali ile sohbet ediphttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif onların dertlerinihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif sıkıntılarını dinlemekten çok hoşlanırdı. Böylece kafasına takılanhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif merakını mucip olan bazı soruların cevabını bizzat görerekhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif yaşayarak alırdı. Zaman zaman da kendini gizlemeye gerek duymadan çıktığı bu gezilerdehttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif çok sevdiği has musahibi Said Efendi’yi de yanından eksik etmezdi.

Yine bir ramazan günü Said Efendi ile sohbet ederkenhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif konu dönüp dolaşıphttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif bazı tiryakilerin ramazanda yaşadığı sıkıntılara gelir. Anlatılanları abartılı bulan Padişahhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif musahibine sorar:

“Kuzum Saidhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif tiryakilik de ne demek? İnsan iradesini ve aklını pekala kullanabilir ve istediği zaman arzuhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif heves ve itiyatlarına hakim olabilir”.

Ancak musahip aynı fikirde değildir:

“Şevketlü efendim. Sizi iftardan yarım saat önce İstanbul’un en titiz tiryakilerinden birine götüreyim. Orada tiryakiliğin ne demek olduğunu gözlerinizle görebilirsiniz”.

Ve Padişah ile musahibihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif akşam üzerihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif saraydan çıkıp İstanbul’un sayılı çubukhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif nargile ve kahve tiryakilerinden olan Hamidiye Türbesi türbedarını ziyarete giderler. Bu türbede Sultan 2. Mahmud Han’ın babası Sultan I. Abdulhamid Han’ın kabri de vardır. Böylece Padişahhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif babasının mezarını ziyarete gelmiş olacaktır.

Padişah ve Said Efendi türbeye geldikleri zamanhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif iftara yarım saatten az bir zaman kalmıştır. İhtiyar türbedarın yaklaşan iftarı karşılamak üzere cezveyi mangala sürdüğünühttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif nargilesini hazırlayıphttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif çubuklarını doldurmakta olduğunu görürler. Türbenin içinihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif yanan mangalın dumanı kaplamıştır. Türbedarhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif iftar topunun yaklaştığı bir saatte karşısında padişahı görünce hem şaşırırhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif hem de keyfi kaçar. İçeri girdiklerinde Said Efendi sahte bir heyecanla padişaha;

“Sultanım Pederiniz cennetmekan efendimizin şu türbesinin haline bakınızhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif dumandan göz gözü görmüyor” diyerek hemen mangalı ve üzerindeki cezveyi yakaladığı gibi dışarı çıkarır. Bunları nargile ve çubuklar takip eder. Sonra bir bez alıp sandukanın tozunu almaya başlar. Bu arada eliyle sandukanın üzerindeki sarığı kasten bozup söylenmeye başlar.

“Sen böyle şerefli bir yerin türbedarı olacaksın. Şu sarığın hali nedir?”

Padişahhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif kaşları çatık türbedara seslenir:

“Hakkın var Said. Babamın sarığı ne zamandan beri düzeltilmemiş. Türbedar efendi şimdi onu çözer ve yeniden sarar.”

Bir padişah sarığının sarılması merkad üzerinde de olsa en az bir saat sürerdi. Zavallı tiryaki türbedar efendinin dizleri titremeye başlar. Oruç keyfihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif kahvehttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif nargilehttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif çubuk tiryakiliği başına vurmuştur. Canını dişine takar:

“Sultanımhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif kulunuz ihtiyarım. İftara pek az kaldı. Lütfedin orucumu açayımhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif biraz aklım başıma gelsinhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif iradenizi derhal yerine getiririm.“

Padişah kaşlarını çatarak;

“Olmaz! Bu dediğin babama hürmetsizliktir. Babamın sarığı şimdi sarılacak der.

Türbedar son defa yaşlı gözlerle yalvarır:

“Padişahım merhametinize sığınıyorum.”

Padişah sahte bir gazapla gürler:

“Yeter artık! Sarığı hemen şimdi çözüp saracaksın!.”

Tiryaki dedenin gözleri dolmuştur. Tam bu sırada iftar topu da patlamaz mı? Dede ne olursa olsun diyerek kellesi gidecek de olsa son hamlesini yapar:

“Yani ne olacakhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif babanız merhum yarın Cuma selamlığına mı çıkacak?”

Sonra da başı bedeninden ayrılmışçasına oraya çöker.

Padişah göreceğini görmüşhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif tiryakiliğin ne olduğunu anlamıştır. Gülerek;

“Hakkın varmış Said. Şimdi bize düşen tiryakinin düzenini hemen yerine getirmek. Getir mangalınıhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif cezvesinihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif çubuğunu der. Ve birlikte iftar ettikten sonra türbedarın yanından ayrılırken bir kese altın bırakırlar.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.